вівторок, 30 вересня 2008 18:40

Олег Шатайло з Тального пише книжку про українських генералів

Автор: фото з колекції Олега Шатайла
  Симон Петлюра (крайній ліворуч) на Чигиринщині серед козаків дивізії ”Запорозька Січ”. Третій від Петлюри отаман Божко — із кинджалом. 1919 рік
Симон Петлюра (крайній ліворуч) на Чигиринщині серед козаків дивізії ”Запорозька Січ”. Третій від Петлюри отаман Божко — із кинджалом. 1919 рік

— У мене є такі фото генералів армії Української Народної Республіки, яких не має ніхто, — хвалиться 39-річний Олег Шатайло з райцентру Тальне на Черкащині. — Коли Вадим Мицик (директор місцевого музею — "ГПУ") побачив фото Тютюнника, спитав: "Де взяв?". Кажу: "Там, де я взяв, вони вартували великих грошей".

Олег Шатайло працює завідувачем районного відділу культури. Готує книжку про українських генералів 1918–1920 років. Досліджує українські, російські та польські архіви. Українськими воєначальниками почав цікавитися 1993-го. Тоді йому потрапив на очі роман Юрія Горліса-Горського "Холодний Яр". Вісім років тому у Львові видав книжку "Генерал Юрко Тютюнник" накладом 2 тис. примірників. Гроші виділили з бюджету.

Нині в Шатайла майже готова друга книжка. У ній ідеться про генералів — уродженців Черкащини: Гаврила Базильського, Олександра Загродського, Дмитра Жупінаса. Загалом до десятка прізвищ.

— Про них ми й досі нічого не знаємо, — нарікає. — Ось недавно мер Тального обізвав Тютюнника бандитом, а іменем Вільних козаків назвав вулицю. А Тютюнник же був отаманом Вільного козацтва.

Каже, що посприяв реабілітації Тютюнника Службою безпеки України.

— Моє клопотання про реабілітацію підшите до справи, — додає.

Розповідає, як Тютюнника, нібито за зраду, розстрілювали солдати армії УНР у січні 1919-го. Дали останнє слово. Тютюнник його проголосив так, що всі, хто слухав, пішли з ним бити війська Антанти в Одесі. За це отримав від червоних орден. У липні 1919-го Тютюнник повернувся до Петлюри. Привів 3 тис. штиків. Його зустріли, як героя.

Шатайло скаржиться на плагіаторів. Говорить, що у виданій недавно київським видавництвом "Книга роду" книзі "Юрко Тютюнник. Записки генерал-хорунжого" вступна стаття Івана Ольховського переписана з його конспектів.

Книгу Олег Шатайло укладатиме ще місяць. Потім шукатиме спонсорів.

Зараз ви читаєте новину «Олег Шатайло з Тального пише книжку про українських генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути