четвер, 13 грудня 2007 15:53

На Варвари готували гречані вареники

17 грудня, понеділок — святої великомучениці Варвари. За відданість християнській вірі батько-язичник власноручно відрубав їй голову 306 року. 1108-го мощі святої Варвари привезла до Києва константинопольська царівна Варвара, що вийшла заміж за великого князя Київського Святополка ІІ. Вони стали головною святинею Михайлівського Золотоверхого монастиря. Нині мощі у Володимирському соборі.

В Україні на Варвару-Вареничницю заведено готувати гулаки — гречані вареники з маком і грушами. І хоча до зимового сонцевороту ще вісім днів, вважалося, що "Варвари ночі увірвали, а дня доточили на горобиний скік".

18 грудня, вівторок — преподобного Сави Освященого. Він 484 року заснував біля Єрусалима монастир, який став Великою лаврою. Вважається значним святом, на яке забороняється працювати і сваритися. На річках стає лід: "Варвара заварить, а Сава постелить".

19 грудня, середа — святого Миколая, архієпископа Мір Лікійських (260–350).

Він є "старшим" серед святих: опікується воїнами, перевозить душі померлих на "той світ", володіє ключами від неба, допомагає бідним у скруті, мандрівникам у дорозі, мореплавцям на морі. За доброту до людей має не один, а два свята на рік — Миколи Теплого (22 травня) і Миколи Зимного (19 грудня). Вважається, що "до Миколи нема зими ніколи. Як прийде свято Миколи, то він лопатами позмітає увесь сніг із неба і починається зима". Святий Миколай має владу над морськими штормами, рятує кораблі, що потопають. Тому рибалки приносили йому в жертву перший улов, а під час бурі виносили на палубу його ікону. Попри милосердний характер, святий Миколай карає тих, хто працює в неділю, каже неправду й грає у карти.

Коли на зимного Миколи іній, то буде гарний врожай на гречку.

20 грудня, четвер — святителя Амвросія Медіоланського (340–397), одного з отців церкви та видатного богослова. Цей день завершує річний цикл свят: "Святий Амвросій — празники відбросив".

21 грудня, п"ятниця — преподобного Потапія з міста Фіви. Досягнувши повноліття, він усамітнився в пустелі. Коли до нього стали звертатися по поради, дав обітницю мовчання. Подався до Константинополя, де зробив келію в міській стіні. Тут до нього знову стали звертатися хворі й він, маючи дар зцілення, всім допомагав.

Синиці починають зранку пищати — вночі буде мороз, ховаються під дах — на хуртовину.

22 грудня, субота — зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. До неї з молитвами звертаються по допомогу вагітні жінки. На Ганни вовки починають бігати зграями. "Яка Ганка до полудня, така зима до кінця грудня".

23 грудня, неділя — Григорія-літопоказника. Якщо цього дня іній — літо буде дощовим.

Зараз ви читаєте новину «На Варвари готували гречані вареники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути