Ексклюзиви
середа, 06 лютого 2013 18:02

"Жовті" копійки, що не боялися грошових реформ

 

Радянські "мідяки" номіналом від 1 до 5 коп. ­продовжували історію монет царської чеканки. Але були значно меншого розміру й виготовляли їх не з міді, а з ­мідно-­олов'яного сплаву чи бронзи до 1961 року та мідно-­цинкового – опісля. Вони залишались у обігу після кожної із трьох радянських грошових реформ – 1931-го, 1947-го та 1961 року. Під час них паперові гроші й "білі" монети із мідно-нікелевого сплаву обмінювали на нові, а "жовті" залишали в обігу в тому ж номіналі. Як-от 1961-го, коли в СРСР відбулася "деномінація", тобто старих 10 крб міняли на один, 100 крб стали десяткою і так далі. "Жовті" ж копійки в один день подорожчали удесятеро. Одна копійка стала дорівнювати колишнім "білим" десятьом і так далі.

У шкільні роки ми грали на копійки в різні азартні ігри. Саме тоді я розгледів, що "жовті" виглядають по-різному. На копійках 1930-х радянський герб відрізнявся від герба 1960-х не лише дизайном, а й кількістю стрічок на вінку, що відповідала кількості союзних республік. Так само різнилися малюнком і копійки 1950-х. І дзвеніли в кишені вони не так, як монети 1960-х.

"Жовті" радянські мали ще одну особливість – вагу. Одна копійка важила рівно один грам, 2 коп. – 2 г, 3 коп. – 3 г, 5 копі – 5 г. Тож їх можна було не рахувати, а просто кинути на ваги – кілограм "жовтих" копійок дорівнював 10 крб. Цей секрет відкрила мені сусідка по комунальній квартирі тьотя Женя, яка працювала неподалік у кіоску. Я малим узимку забігав туди зігрітися. Якось попросив у неї дозволу порахувати купу "мідяків", що лежали насипані на підносі. Потім тьотя Женя висипала гроші на ваги – щоб перевірити, чи правильний мій підрахунок.

Безперервний обіг радянських "жовтих" копійок тривав понад 60 років і припинився з початком інфляції 1992-го. Тоді у незалежній Україні ще ходили радянські гроші, але на монети вже нічого не можна було купити. Так само як і тепер – нічого не купиш за українські 1, 2 чи 5 коп.

Зараз ви читаєте новину «"Жовті" копійки, що не боялися грошових реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути