середа, 16 січня 2019 11:48

"За лічені хвилини бар змінюється. Поліцейські вриваються в кондитерську"

"Прощай, Джоне! Ти був справжнім ворогом бога і другом диявола! Я всією душею ненавиджу тебе!" – американський євангеліст Біллі Санді плює в яму із труною. У ній – пляшка віскі. Американці називають напій "Джон Ячмінне Зерно". 17 січня 1919 року символічним похованням віскі в місті Норфолк у штаті Вірджинія відзначають прийняття 18-ї поправки до Конституції США. В народі її називають сухим законом – забороняє виготовлення, продаж і перевезення алкоголю у країні.

Засуджувати пияцтво починають заможні фермери-протестанти 1900-го. Мовляв, п'яні робітники підривають їхній бізнес.

"Мої робітники на заводах погано працюють із похмілля, – говорить мільярдер Джон Рокфеллер (1839–1937). – Я втрачаю гроші. Високий ризик травматизму на виробництві через пиятику".

Автор: i.imgur.com/AVCyPAv
  Чоловіки виливають вино на одному зі складів у США під час дії сухого закону у 1919–1933 роках
Чоловіки виливають вино на одному зі складів у США під час дії сухого закону у 1919–1933 роках

Підтримують осуд жінки з церковних організацій. Вони невдоволені походами чоловіків до салунів – будинків розпусти. Спільно влаштовують маніфестації та пишуть петиції до влади з проханням заборонити алкоголь. Переписують Біблію, прибираючи з текстів згадки про спиртне.

У перший рік заборони поліцейські по всій країні арештовують 282 тис. нетверезих американців. Садять на півроку до тюрми. Якщо попадаються вдруге – можуть отримати до п'яти років.

З'являються нелегальні виробники алкоголю. Розвивається мережа підпільних барів speakeasy – у перекладі з англійської "говори пошепки". На вході потрібно сказати пароль і тихо замовити алкоголь. Їх маскують під кав'ярні, аптеки, бутербродні, танцзали чи магазини канцелярії. Алкоголь подають у чайних чашках або маленьких фляжках. Усі заклади контролюють бандити – гангстери.

"Поліцейські підкуплені. Коли роблять облаву – повідомляють мафіозі, який контролює заклад. Той передає інформацію власнику. За лічені хвилини бар змінюється. Поліцейські вриваються в кондитерську, де за столиками відвідувачі мирно п'ють каву і чай. Бочки з пивом, віскі і джином приховані за розсувною стіною чи шафою", – пригадує американець Джон Сміт.

Люди звертаються до лікарів. Ті можуть виписувати спирт для лікування головного болю чи розладів шлунка. За рецептом купують навіть першокласне шотландське віскі. Дозволяється використання вина у релігійних обрядах церковнослужителям. Щоб "домовитися" про алкоголь зі своїм пастором, чоловіки вистоюють у церкві всі проповіді.

Різко росте нелегальний імпорт алкоголю з сусідніх країн. Контрабандистів називають бутлегерами. Перевозять ємності через кордон прив'язаними до дна човнів і переносять підземними тунелями. Часто використовують взуття з підошвами у вигляді коров'ячих копит. Поліцейські та шерифи, які шукають в лісі таємні стежки контрабандистів, не звертають уваги на такі сліди.

Закон допускає домашнє виробництво не більш як 2 тис. л фруктового сидру в рік на кожне домогосподарство. Ферми вирощують виноград і виготовляють вино для мафії. Постачають під виглядом соку.

"Заможні самогонники легко відкуповуються і виготовляють тонни вина. А щоб не псувати статистики, поліцейські вриваються до бідних родин і забирають одну-дві пляшки домашнього вина, припасеного на свято. Ще й штрафують", – пише американський історик Елізабет Коен.

Гангстери змагаються за контроль над продажем спиртного. Найвідоміший із них – італійський мафіозі Аль Капоне (1899–1947) – за рік заробляє $60 млн.

"Сухий закон – найкращий із законів, що могли вигадати демократи. Вони забули, яким бажаним буває заборонений плід", – любить повторювати він.

Споживання алкоголю в країні зменшується вдвічі. Зате втричі зростають кількість убивств та організована злочинність. Тому 5 грудня 1933-го Конгрес знімає заборону на продаж і виготовлення алкоголю.

Автор: Twitter
  Королева Великої Британії 34-річна Єлизавета II їде вулицею індійського міста Удайпур 18 січня 1961-го. Вона стала першим монархом, який відвідав Індію після проголошення її незалежності 1947 року. До того країна була британською колонією. Королева зустрілася з донькою першого прем’єр-міністра Індії Індірою Ганді. Побувала також у містах Бомбей, Мадрас і Калькутта. Понад мільйон індійців прийшли послухати промову Єлизавети ІІ у Нью-Делі. Вона закінчила її словами подяки на хінді, чим викликала овації
Королева Великої Британії 34-річна Єлизавета II їде вулицею індійського міста Удайпур 18 січня 1961-го. Вона стала першим монархом, який відвідав Індію після проголошення її незалежності 1947 року. До того країна була британською колонією. Королева зустрілася з донькою першого прем’єр-міністра Індії Індірою Ганді. Побувала також у містах Бомбей, Мадрас і Калькутта. Понад мільйон індійців прийшли послухати промову Єлизавети ІІ у Нью-Делі. Вона закінчила її словами подяки на хінді, чим викликала овації

15 січня 1797-го торговець капелюхами Джон Етерінгтон із Лондона зробив головний убір у вигляді циліндра й уперше ви­йшов на вулицю в ньому. Люди лякалися. Навколо зібрався натовп. Вирішили, чоловік збожеволів. Викликали поліцію, і він мусив давати пояснення. Етерінгтон почав виготовляти циліндри на продаж. Протягом кількох років новий головний убір став найпопулярнішим в Англії.

17 січня 1558 року московське військо вторглося на територію Лівонського ордену у Східній Балтиці. Перед тим лицарі відмовилися платити Москві данину. Розпочалася війна, що тривала 25 років. Лівонців підтримали Велике князівство Литовське, Шведське та Данське королівства. Вони перемогли. Москва втратила землі на кордоні з Річчю Посполитою та балтійські.

18 січня 1942-го з Харкова до Кельна вирушив перший ешелон із 1117 українцями. Їх вивезли в Німеччину на примусові роботи. Там називали остарбайтерами – робітниками зі Сходу. За роки Другої світової війни з України на примусові роботи потрапили понад 2 млн осіб. Вони працювали на фермах, шахтах, металургійних і воєнних заводах.

150 пасажирів урятував екіпаж літака Airbus 15 січня 2009 року. Він летів із Нью-Йорка до Сіетла в США. За хвилину після зльоту зіткнувся зі зграєю казарок. Вони пошкодили обидва двигуни. Льотчикам удалося посадити машину на річку Гудзон. Всі пасажири та члени екіпажу вижили. Подію назвали "диво на Гудзоні"

"Як тільки під'їхала остання вантажна машина, я дав команду хлопцям: "Вогонь!" Вони вдарили з автоматів, 22 кулеметів, міномета і протитанкової бронебійки. Все гуділо – немов у пеклі. В горах відлуння відбивало ще гірше, ніж у пеклі", –

згадує сотник Української повстанської армії 95-річний Мирослав Симчич про бій біля села Космач Івано-Франківської області 15 січня 1945-го. Тоді бійці УПА відбили напад дивізії НКВС і прикордонників. Загинули 386 військових і троє повстанців

Зараз ви читаєте новину «"За лічені хвилини бар змінюється. Поліцейські вриваються в кондитерську"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути