Ексклюзиви
середа, 15 червня 2016 12:45

Учасника першого бейсбольного матчу оштрафували за лайку

"Престиж спорту серед американців був низький, – згадує 1840-ві страховий агент Дункан Каррі. – Вважали, що ним займаються лише школярки і фабричні роботяги. Але дух часу вимагав нових героїв. Це була епоха Семуеля Морзе – винахідника телеграфу. Незабаром з'явиться електрична лампочка Томаса Едісона. Геній простого американського хлопця винайшов бейсбол. Ми довели, що не все найкраще в світі має бути англійським".

Серед жителів Нью-Йорка родом з Англії була популярна гра в крикет. Його вважали розвагою для аристократів. Вихідці з інших країн вирішили створити свою забаву. Спочатку грали в центрі міста. Через це страждали вікна будинків і вітрини магазинів. Влада заборонила ігри. Тоді перебралися на галявину поблизу містечка Гобокен. Місцеві називали її Єлисейські поля. Дістатися туди можна було поромом. Подивитися на ігри сходилися по кілька сотень людей.

Остаточні правила розробив пожежник Александр Картрайт. Каррі згадує: "Алекс розгорнув складений на папері план. Поклав на землю ромбовидні полотняні мішки чи то з піском, чи то з тирсою в трьох точках і залізну пластину для домашньої бази. Його план ми зустріли сміхом. Однак Алекс був такий наполегливий, що ми поступово захопилися новою грою".

  Гравці найстарішого бейсбольного клубу ”Нікерброкерс” та їхні суперники ”Бруклін Ексцелсіорс” перед матчем, 1859 рік
Гравці найстарішого бейсбольного клубу ”Нікерброкерс” та їхні суперники ”Бруклін Ексцелсіорс” перед матчем, 1859 рік

У вересні 1845-го Картрайт створює клуб "Нікербокерс". М'яч для гри конструює лікар Денієл Адамс. Шматок коркового дерева щільно обмотує вовняними нитками й обшиває двома шматками конячої шкіри. Має бути 216 швів. Також вираховує, що найзручніша палиця для відбивання – завдовжки 107 см.

19 червня 1846 року відбувається перший бейсбольний матч. Суперником "Нікербокерса" стає крикетна команда "Найнс". Судить матч автор гри. На ходу підказує суперникам правила. Одного з учасників штрафує за лайку на 6 центів – майже $2 на теперішні гроші.

– Штраф за матюки – єдине, що мені подобається в крикеті, – каже.

Досвідченіші "Найнс" перемагають. Дописувач газети New York Clipper Генрі Чедвік так відгукується про матч: "Американцям не цікава сонна повільна гра, яка триває весь літній день. Хоч би за що вони бралися, намагаються це робити швидко. У бейсболі все блискавично. З його появою на вулицях Нью-Йорка стало значно менше млявості та апатії".

Через 15 років у місті був 61 бейсбольний клуб. 1876-го провели перший професіональний чемпіонат США. Зараз головна ліга бейсболу – Major League Baseball – найвідвідуваніший спортивний турнір у світі. Тут грають 30 команд із США і Канади. Минулого сезону стадіони відвідали понад 73 млн глядачів. Це уп'ятеро більше, ніж на поєдинках англійської прем'єр-ліги з футболу.

Автор: sarahsundin.com
  14 червня 1940 року парижани дивляться, як їхнім містом марширують солдати нацистської Німеччини. Столиця Франції перебуватиме під окупацією Третього рейху до 25 серпня 1944-го
14 червня 1940 року парижани дивляться, як їхнім містом марширують солдати нацистської Німеччини. Столиця Франції перебуватиме під окупацією Третього рейху до 25 серпня 1944-го

Дату створення роману "Франкенштейн" вирахували астрономи

– Як я, жінка, могла написати таке страхіття? Напевно, виною цьому клімат і погода. Я писала під повним Місяцем, – говорить англійська письменниця Мері Шеллі. Роман "Франкенштейн, або Сучасний Прометей" написала 18-річною. Мала тоді прізвище Воллстонкрафт Ґодвін.

Улітку 1816-го Мері відпочиває зі своїм майбутнім чоловіком 23-річним Персі Шеллі у віллі на березі річки Рейн у Швейцарії. Також у їхній компанії – поет Джордж Байрон і його особистий лікар Джон Полідорі. Через негоду всі дні просиджують у будинку. Щоб розважитися, Байрон пропонує кожному придумати історію. Чия виявиться найстрашнішою – той переможе.

Уночі Мері наснився блідий голодний студент, що розкопує могили. Прокинулася перелякана.

– Що злякало мене, те злякає й інших, – ви­рішує.

Герой її оповідання збирає докупи частини тіл покійників, аби створити надлюдину. Але його істота виявляється бридкою і злою. Винахідник помирає у страшних муках. Мері називає його Віктор Франкенштейн. Таке прізвище мав власник сусіднього маєтку. Переказували, що він варив супи з кісток, щоб стати безсмертним.

Байрон пропонує Мері видати цю розповідь як роман. Книжка з'являється друком через два роки. Наклад – 500 примірників. 25 із них Мері залишає собі, щоб роздати друзям.

Джон Полідорі розповідає історію про графа, який п'є кров у жінок. Пізніше цей мотив візьме за основу для свого роману "Дракула" Брем Стокер. Лікар наклав на себе руки через кілька років. Байрон помер від лихоманки в Греції 1824-го. Ще раніше втопився Персі Шеллі. Його тіло спалили на березі – аби не розносити інфекцію. Мері дожила до 1851-го. Але троє її дітей померли немовлятами.

Американські астрономи вирахували, у які дні та години в околицях замку Франкенштейна світить повний Місяць. Так з'ясували точний час, коли Мері наснився сон про Франкенштейна – між другою і третьою ночі 16 червня 1816 року.

13 червня 1782-го у швейцарському місті Гларус спалили 48-річну Анну Ґьольді. Вона стала останньою жінкою в Європі, яку стратили за чаклунство. Працювала покоївкою в лікаря Йогана Якоба Чуді. Його донька Анна-Марія захворіла – мала судоми, блювала шматками голок і булавок. Чуді вирішив, що це служниця підкидала голки в їжу. Припускають, що Ґьольді була вагітна від господаря. Той віддав її до суду, аби врятувати свою репутацію. Швейцарський парламент реабілітував "відьму" 2008 року.

14 червня 1839-го на березі річки Темзи в місті Генлі неподалік Лондона відбулися перегони з греблі. Наступного року змагання тривали два дні, а згодом – п'ять. 1851-го перегони взяв під патронат принц Альберт – відтоді вони стали Королівською регатою. Зараз її називають "найбільшим пікніком Європи". Сюди сходиться вся еліта Великої Британії. Для тих хто стежить за перегонами з центральних секторів, діє обов'язковий дрес-код. Жінки повинні бути в сукні за коліно, чоловіки – у сорочці на довгий рукав, піджаку та краватці. Проводять дві сотні запливів на дистанцію 2112 м. Команди змагаються попарно – хто програє, вибуває з турніру.

17 червня 1940 року в російському селі Мещери Горьковської області випав дощ із близько 5 тис. срібних монет XVI–XVII ст. На них був зображений вершник зі списом, на деяких написано "Михаил Федорович" – ім'я першого царя з династії Романових. Імовірно, монети підняв у небо вихор, що утворився на місці неглибоко закопаного скарбу. Працівники музею виїхали на місце і знайшли три монети. Решту розібрали селяни.

Зараз ви читаєте новину «Учасника першого бейсбольного матчу оштрафували за лайку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути