пʼятниця, 19 травня 2017 13:22

Скарб, який знайшли у котловані під будівництво

– Екскаватор зачепився за дерев'яну скриню, – розповідає про один з експонатів Вінницького краєзнавчого музею завідувач сектора археології Ольга Грабовська, 29 років. – Коли її витягли, то побачили набір срібного столового посуду. Нарахували 192 предмети, які заважили майже 31 кілограм. Виделки, ножі, ложки, таці. Деякі – частково позолочені.

Скарб знайшли на перехресті вулиць Льва Толстого і Людвіга Малиновського у Вінниці 1985 року. Там почали зводити багатоквартирний будинок і копали під нього котлован.

Автор: Олександр ГАНДЗІЙ
 

Усі коштовності створені у XVIII–XIX ст. відомими ювелірами. Наприклад, є 23 виделки і стільки ж ложок, відерце для охолодження шампанського з барельєфним зображенням голови коня роботи київського майстра Йосипа Маршака. Його називали "українським Фаберже".

На виробах є літера G, дворянські та графські корони. Історики дійшли висновку, що скарб заховав шляхтич Здзіслав Ґрохольський. Його рід осів на Поділлі в першій половині XVIII ст. Мали три резиденції – у П'ятничанах, Вороновиці та Стрижавці. Ще один маєток був у Вінниці – зараз у ньому розташована медична бібліотека.

– Після більшовицького перевороту 1917 року великі землевласники були змушені поспіхом залишати українські землі, – каже Юрій Войціцький, 40 років. Він очолює Християнсько-демократичний союз поляків Вінниці. – Ґрохольські мали багато дітей. Забрати з собою усе не мали змоги – тільки фотографії та найцінніші реліквії. Втікали потягом. У Жмеринці на них напали і хотіли побити. Врятувалися завдяки розпорядженню головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Доїхали до польського кордону і далі 7 кілометрів добиралися пішки. Потім уже на конях рушили вглиб країни. Нащадки Ґрохольських живуть у Польщі. Знають про цей скарб, але жодних претензій не мають.

Зараз ви читаєте новину «Скарб, який знайшли у котловані під будівництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути