середа, 10 травня 2017 18:57

Проект нової столиці Австралії розробило американське подружжя

"Місце для зібрань" – так перекладається Канберра з діалекту австралійського племені нгабрі. Археологічні дослідження свідчать, що територія однойменного міста була заселена 21 тис. років тому. Аборигени проводили тут церемоніальні сходини. 9 травня 1927 року сюди переїхав парламент Австралійського Союзу – на той час домініону Британської імперії. Через кілька днів прем'єр-міністр Стенлі Брюс оселився в новій резиденції. Решту державних установ переносили протягом кількох років.

Адміністративним центром перших колоній на континенті був Сідней. У середині ХІХ ст. за 800 км звідси в околицях Мельбурна відкрили родовища золота. Його видобуток давав близько 5% доходів імперії. Політики вирішили, що столицею країни має стати нейтральна територія між двома великими містами.

Обирали одне із вже наявних поселень – Бомбала, Монара, Орендж і Ясс, Олбері, Темворс, Армидейл і Тумут. Протягом 1902 року члени уряду відвідали кожне з них. Проте всюди були проблеми з добиранням. Через два роки комісія парламенту визначила майбутньою столицею Далджеті в штаті Новий Південний Вельс. Але уряд штату відмовився передавати землі під її розбудову.

Автор: moadoph.gov.au/blog/from-the-oral-history-collection-hec-mcmillan/
  Співачка Неллі Ельба (1861–1931) виступає на відкритті будівлі парламенту в Канберрі, травень 1927 року
Співачка Неллі Ельба (1861–1931) виступає на відкритті будівлі парламенту в Канберрі, травень 1927 року

1908-го топограф Чарльз Скрівенер визначив місце для нової столиці – між містами Ясс і Канберра. На цю ділянку погодились і федеральні, і місцеві політики. Провели міжнародний конкурс на дизайн нового міста. Перемогло подружжя архітекторів із США Волтер Берлі та Маріона Махоні Ґріффіни.

"Ґріффіни запропонували найвеличніший із раніше створених проектів міст, – писав у місцевій газеті інженер Волтер Ендрюс. – Він мав привабливу і просту схему. Все було зрозуміло з першого погляду. Вулиці мали зробити шести- і восьмикутними, й виводити з кількох центрів. Посередині було озеро з великою кількістю природної рослинності".

Будівельні роботи розпочали 1913 року.

Зараз у Канберрі живуть 400 тис.людей.

Барбі тричі засудили до смертної кари

– Коли я постану перед троном Господа, мене виправдають, – заявив 73-річний Клаус Барбі на суді в Парижі. Процес розпочався 11 травня 1987-го.

Під час Другої світової війни він очолював гестапо й IV секцію поліції та служб безпеки у французькому Ліоні. Був причетний до загибелі 14 тис. осіб. Його називали "ліонським різником".

– Барбі наказав здерти з мого батька шкіру. Потім занурив голову у відро з аміаком. Тільки після цього батько помер, – свідчить донька одного з партизанів.

Адольф Гітлер особисто нагородив Клауса Барбі Залізним хрестом першого класу. Після завершення війни йому вдалося уникнути покарання. Хоч Франція тричі засудила його до смертної кари – 1947-го, 1952-го і 1954 року.

Пошуками Барбі зайнялися "мисливці за нацистами" – журналісти Серж і Беата Кларсфельди. Робота тривала 15 років. З'ясували, що з фальшивими документами на ім'я Клауса Альтмана той переїхав у Болівію. Був агентом американської та західнонімецької розвідки. Працював радником служб безпеки диктатора Уґо Суареса. Допоміг влаштувати державний переворот генералу Луїсу Гарсії Месі.

Беата приїхала в болівійську столицю Ла-Пас і прикувала себе ланцюгом до огорожі офіса нациста. Разом із колишнім соратником Че Гевари письмен­ником Режі Дебреєм почали чинити тиск на президента Франції Франсуа Міттерана. Врешті той домігся екстрадиції злочинця.

Судові засідання тривали 37 днів. Виступили 107 свідків і експертів. Проти них було 42 адво­кати. Клауса Барбі ув'язнили довічно. Він помер у тюрмі 25 вересня 1991 року від раку.

Автор: flickr.com/photos/nlireland/5727931586
  10 травня 1910 року працівники крамниці ”Домашні та колоніальні товари” позують перед вітриною свого закладу в ірландському Вотерфорді. За склом видно упаковки з чаєм. ”Колоніальними” називали продукти, які привозили з територій, підвладних Британській імперії – Індії, Австралії, різних частин Африки
10 травня 1910 року працівники крамниці ”Домашні та колоніальні товари” позують перед вітриною свого закладу в ірландському Вотерфорді. За склом видно упаковки з чаєм. ”Колоніальними” називали продукти, які привозили з територій, підвладних Британській імперії – Індії, Австралії, різних частин Африки

13 травня 1647 року землетрус знищив місто Сантьяго – тепер столиця Чилі. Очевидці стверджували: стихія тривала стільки, скільки вимагає одна молитва. Оскільки у цих краях не траплялося масштабних землетрусів, будинки зводили без належного захисту. Як наслідок – більшість завалилися після перших поштовхів. Загинули близько 600 людей із 4 тис. населення.

13 травня 1895 року імператор Микола ІІ розпорядився прийняти на озброєння у російській армії револьвери системи Нагана. На замовлення військового відомства їх розробили бельгійські інженери Еміль і Леон Нагани. Серед вимог – маса до 1 кг, проста конструкція, ємність барабана – не менше семи патронів. Постріл із відстані 50 кроків повинен був зупинити коня. До 1945 року випущено понад 2 млн таких револьверів.

13 травня 1927-го комісія зі справ громадських організацій та союзів Київського округу зареєструвала статут київського пролетарського спортивного товариства "Динамо". Ініціатором його створення був начальник обласного об'єднаного державного політичного управління Семен Западний. До футбольної команди ввійшли кадрові чекісти і футболісти інших київських команд. Тому гравців і вболівальників почали називати "ментами". Перший матч провели 1 липня 1928 року в Білій Церкві – і поступилися 1:2.

"Я не збираюся сваритися з цим В'єтконгом. Вони ніколи не називали мене нігером", –

так пояснив американський боксер Мухаммед Алі (1942–2016) відмову служити у збройних силах 9 травня 1967 року. Тривала війна у В'єтнамі. Спортсмен вважав, що темношкірі у США зазнають утисків, тому не зобов'язані захищати державу. Через це його на три роки позбавили боксерської ліцензії і відібрали титул чемпіона світу. Повернув звання 1974-го

1 100 000 доларів становив призовий фонд шахового поєдинку між гросмейстером Гаррі Каспаровим і комп'ютером компанії ІВМ, обладнаним шаховою програмою Deep Blue. 700 тис. призначалися переможцю, решта – тому, хто програє. Суперники провели шість партій. Останню – 11 травня 1997 року – виграв комп'ютер. Уперше штучний інтелект переміг найсильнішого шахіста світу. Каспаров звинуватив ІВМ у шахрайстві

Зараз ви читаєте новину «Проект нової столиці Австралії розробило американське подружжя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути