вівторок, 26 березня 2019 17:31

Повстанці та священик бульдозерами руйнують заповнену людьми церкву

"Відповідальні за цю жахливу катастрофу хитрі тутсі. Настав день, коли ми почнемо знищувати цих тарганів на землі Руанди", – виступає 7 квітня 1994 року політичний оглядач Анані Нкурунзіза в ефірі радіостанції Libres Des Mille Collines. Це найпопулярніша хвиля Руанди – в Центральній Африці.

Територію країни населяють племена тутсі й хуту. Вони дещо відрізняються зовні. У тутсі прямі носи і світліша шкіра. Більшість керівних посад у Руанді займають представники цього племені. Тому хуту постійно критикують і невдоволені життям. Звинувачують уряд у поганому розвитку економіки та поширенні хвороб. У їхньому середовищі з'являються молодіжні бойові групи. Вони озброюються і створюють військові тренувальні бази.

Автор: lemde.fr
  Жителі Руанди зустрічають французьких солдатів, які прибули в країну у складі миротворчої місії в липні 1994 року, щоб зупинити конфлікт між народностями тутсі та хуту
Жителі Руанди зустрічають французьких солдатів, які прибули в країну у складі миротворчої місії в липні 1994 року, щоб зупинити конфлікт між народностями тутсі та хуту

За день до виступу Нкурунзіза біля столиці Кігалі з переносного зенітного ракетного комплексу збивають літак Dassault Falcon 50. На його борту перебувають президент Руанди 57-річний Жувеналь Габ'ярімана та президент сусідньої Бурунді 39-річний Сіпріан Нтаріамір. Повертаються з Танзанії, де брали участь у міжнародній конференції. Вони разом із десятком високопоставлених чиновників та екіпажем гинуть.

Владу в країні перебирають військові. Вбивають прем'єр-міністра й охорону з бельгійських солдатів. Європейці та американці евакуюють своїх громадян і не втручаються в конфлікт. Миротворці ООН зброю застосовують лише для самооборони. Представник хуту полковник Багосору віддає наказ армії заходити в міста і вбивати всіх тутсі. Не шкодувати ні жінок, ні людей похилого віку, ні дітей.

Усім охочим на вулицях роздають мачете. Солдати на дорогах зупиняють автомобілі й перевіряють документи. У них вказана приналежність до народності. Тутсі вбивають на місці. Трупи скидають на узбіччя та в річки.

Більшість людей гинуть від рук знайомих і сусідів. Місцева влада по радіо постійно закликає хуту братися за зброю. Якщо хтось ­відмовля­ється, солдати з ними теж розправляються. "Убивай тутсі, або вб'ють тебе", – повторюють вони.

"Я була на ринку, коли прибіг захеканий сусід. Сказав, що я не повинна повертатися додому. Всіх убили, а будинок спалили, – згадує представниця хуту зі столиці. – Разом із багатотисячним натовпом біженців я побігла до церкви. Але священик закрив перед нами двері. Мене впіймали і ґвалтували тиждень у підвалі".

Сховатися в католицькому храмі розраховують і 1,5 тис. тутсі в місті Ньянга. Повстанці та священик бульдозерами руйнують заповнену людьми церкву. Добивають мачете і гвинтівками тих, хто вижив.

"Дивно, але по всьому світу були такі ж люди, як я, що сиділи у своїх кабінетах і не усвідомлювали ні глибини, ні швидкості, з якою Руанду захлеснув цей неймовірний жах", – казав тодішній президент США Білл Клінтон.

Загони тутсі об'єднуються в Руандійський патріотичний фронт і розміщуються вздовж кордону з Танзанією. Звідти починають захоп­лювати решту території. Хуту зайняті розправами і на початок атаки не зважають. У другій половині червня тутсі підійшли до столиці, а 4 липня захопили її. Уряд хуту втік на північ країни – і вбивства припинилися.

За півтора місяця активної фази геноциду знищили від мільйона жителів країни. До 2015-го при ООН діяв міжнародний трибунал щодо геноциду в Руанді. Організаторів засудили довічно. У вбивствах тутсі звинуватили понад 120 тис. осіб. Суди над ними тривають досі. Щоб уникнути повторення конфліктів, уряд скасував графу "національність" у документах.

Автор: tostpost.com
  Американська винахідниця 45-річна Джозефіна Кокрейн демонструє першу посудомийну машину на всесвітній технічній виставці в Чикаго. 1 квітня 1893-го винахід визнали найкращим на форумі. Дев’ять машин у перший же день купили кафе і ресторани. Віддали за них по 0. На теперішні гроші – 00
Американська винахідниця 45-річна Джозефіна Кокрейн демонструє першу посудомийну машину на всесвітній технічній виставці в Чикаго. 1 квітня 1893-го винахід визнали найкращим на форумі. Дев’ять машин у перший же день купили кафе і ресторани. Віддали за них по 0. На теперішні гроші – 00

"Вважаю себе найкращим із-поміж німців і хотів ліпшої долі для свого народу. Раніше я і мріяти не міг, що наш рух стане таким потужним і охопить усю Німеччину, подібно до повені. Можете тисячу разів вважати нас винними, але богиня вічного суду історії визнає нас правими", –

каже 1 квітня 1924-го на суді 35-річний Адольф Гітлер, лідер Націонал-соціалістичної німецької робітничої партії. Його визнали винним у державній зраді. Дали п'ять років тюрми за спробу захопити владу в країні. На волю вийшов достроково – через дев'ять місяців – і продовжив політичну діяльність

770 кілометрів по кризі Північного Льодовитого океану проїхав на собаках 52-річний американський офіцер Роберт Едвін Пірі. 6 квітня1909-го він перший досяг Північного полюса. Встановив прапори США, військово-морських сил, Червоного Хреста і двох студентських спільнот, до яких належав. Закопав пляшку з повідомленням про підкорення полюса американцями

1 квітня 1919 року територію біля села Асканія-Нова на Херсонщині оголосили заповідником. Населений пункт заснував тут 1851-го німецький герцог Ангальт-Кетен-Плесський і назвав на честь родинного маєтку в Саксонії. За кілька років продав володіння "королям вівчарства" Фальц-Фейнам. Їхній 11-річний син Фрідріх захотів утримувати вдома диких звірів. Для цього зробили вольєри і завезли рідкісних тварин. Колекція мала представників з усіх континентів. З приходом до влади більшовиків господар виїхав до Німеччини, де помер 1920-го.

5 квітня 1614-го донька вождя індіанського племені поватан 19-річна Покахонтас вийшла заміж за плантатора 28-річного Джона Рольфа. Шлюбом хотіли помирити англійських колоністів із селища Джеймстаун та індіанців. За кілька років подружжя відвідало Велику Британію. Покахонтас представили королю Якову I. Відпливаючи додому, жінка занедужала й померла. Джон повернувся й загинув у сутичці з індіанцями.

6-го квітня 1794-го революціонера 35-річного Жоржа Жака Дантона стратили в Парижі. Він очолював Комітет громадського порятунку і був звинувачений у зв'язках із монархістами. Закидали, що сприяв послабленню терору в країні. Під час страти вийшов на ешафот і сказав катові: "Не забудь показати мою голову народу – такі голови не щодня вдається побачити". Сам ліг на гільйотину.

Зараз ви читаєте новину «Повстанці та священик бульдозерами руйнують заповнену людьми церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути