Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2010 17:51

Пиво "Жугилівське" коштувало 37 копійок разом із пляшкою
7

Наклейка-"слюнявчик" на пляшці радянського пива, схожа на нагрудний знак німецької польової жандармерії, впізнавалася здалека. Із декількох тодішніх сортів найпопулярнішим було "Жигулівське" - 37 коп. разом із пляшкою.

Крім пляшкового, продавалось і бочкове пиво - 22 коп. за кухоль. От про "баночне" мало хто чув. У юності, пригадую, читав якийсь репортаж із війни у В'єтнамі. Американський солдат, сидячи в окопі, підкидав над бруствером порожню банку з-під пива. Її одразу пробивала куля в'єтнамського снайпера.

Так-от: вражав не снайпер-герой, а банка. Вона уявлялася, як бляшанка з-під кільки в томаті чи сардин в олії. Бо хто ж у нас знав інші? Мабуть, незручно його пити, те пиво - думалося. Тому й не хотілося.

Пиво, як воно було - сказати би про радянські сорти пива зі "слюнявчиками" на пляшках. Та це буде неправдою. Бо те пиво існувало, та насправді не завжди було. На весь Союз колись прогримів афоризм, дослівно списаний нібито десь у гастрономі: "Пива нет и неизвестно!" Якщо ж воно раптом з'являлось, то за ним миттю збиралася черга. Утім, рухалася вона швидше, ніж черга за "Жигулями".

Зараз ви читаєте новину «Пиво "Жугилівське" коштувало 37 копійок разом із пляшкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути