середа, 05 вересня 2018 16:52

Нестеров уперше виконав "мертву петлю" і таран літака

"Нестеров постійно стверджував, що на аероплані можна зробити "мертву петлю". У авіа­школі його висміювали й глузували. Тільки коли професор Микола Жуковський заговорив про неї, опоненти Нестерова замовкли", – згадує військовий льотчик Віктор Соколов про авіатора Петра Нестерова. Той 9 вересня 1913 року в Києві вперше в історії виконав фігуру пілотажу "мертва петля".

Після військової служби на Далекому Сході й повітроплавальної школи в Петербурзі Нестеров очолює 11-й корпусний загін 3-ї авіаційної роти. Він розміщується в Києві, на Сирецькому військовому аеродромі. Нестеров випробовує літальні апарати, які конструюють місцеві винахідники. Радить, як підвищити їх маневреність. Льотчики його переконують, що при виконанні "петлі" випаде з апарата.

– Повітря – середовище однорідне. Воно буде утримувати літак у будь-якому положенні – при правильному управлінні ним, – повторює Петро Нестеров.

Удень спостерігає за птахами, а вечорами вивчає теорію польотів.

"Щодня бачимо, як літають птахи, їхні повороти, злети і спуски, – пише у статті "Як я здійснив мертву петлю". – Потрібно брати приклад із них – природних літунів".

Автор: amazonaws.com
  Плакат ”Подвиг і загибель льотчика Нестерова”, 1915 рік
Плакат ”Подвиг і загибель льотчика Нестерова”, 1915 рік

Нестеров тренується на французькому літаку Nieuport із двигуном потужністю 70 кінських сил. Після 100 год. польотів наважується виконати "мертву петлю". Нікого не попереджає про це. Досягає висоти 1 тис. м – і задирає ніс літака. Коли стає майже вертикально, вимикає двигун і починає падати. На висоті 600 м запускає мотор.

"Апарат поліз у небо і почав лягати на спину, – згадував Нестеров. – Мені здалося, що занадто довго не бачу землі. Додав потужності, й вона явилась переді мною. Вимкнув двигун знову, вирівняв апарат і став планувати до ангара. За 10 секунд польоту не відчув нічого надзвичайного. Переворот аероплана – ніби лежачи в поїзді, відчував поворот вагона. Сидів кілька секунд униз головою, але сильного приливу крові до неї не було. Із сидіння не випадав. Інструменти у відкритих ящиках залишилися на своїх місцях".

Нестеров думає, що його петлю ніхто не побачив. Отже, її потрібно повторити. Але біля ангара льотчика чекає натовп глядачів.

У газетах пишуть: Петро Нестеров ризикував державним майном без дозволу начальства. Закидають намагання копіювати французького авіатора Адольфа Пегу, який виконував трюки на власному аероплані.

– Я служу офіцером восьмий рік. Маю дружину, двох дітей і маму, якій по можливості допомагаю. Тому ризикувати собою заради отримання прізвиська "російський Пегу" не буду, – відповідає Нестеров.

Київське товариство повітро­плавання відзначає його золотою медаллю. Міська рада вручає пам'ятний золотий жетон. Але європейські газети стверджують, що вперше "мертву петлю" виконав Адольф Пегу.

У травні 1914-го льотчики зустрічаються в Москві. Француз визнає, що першість належить Петрові Нестерову.

Через два місяці починається Перша світова війна. Він опиняється на фронті. Біля села Воля-Висоцька на Львівщині 26 серпня 1914 року виконує перший в історії таран – збиває літак австрійського шпигуна. Обоє військових гинуть. Петра Нестерова ховають на Аскольдовій могилі в Києві.

Автор: weldbham.com
  5 вересня 1963 року жителі Бірмінгема в американському штаті Алабама розглядають пошкоджений вибухом будинок адвоката 59-річного Артура Шорса. Вночі йому у вікно кинули динаміт. Вибух травмував дружину господаря. Нападників не знайшли. Шорс відстоював право темношкірих дітей вчитися разом із білими. Суди давали дозвіл на це, але мешканці не пускали їх до шкіл. Таких дітей супроводжували солдати. Расова дискримінація в навчальних закладах тривала до кінця 1970-х
5 вересня 1963 року жителі Бірмінгема в американському штаті Алабама розглядають пошкоджений вибухом будинок адвоката 59-річного Артура Шорса. Вночі йому у вікно кинули динаміт. Вибух травмував дружину господаря. Нападників не знайшли. Шорс відстоював право темношкірих дітей вчитися разом із білими. Суди давали дозвіл на це, але мешканці не пускали їх до шкіл. Таких дітей супроводжували солдати. Расова дискримінація в навчальних закладах тривала до кінця 1970-х

6 вересня 1522 року моряки з експедиції Фернана Магеллана (1480–1521) повернулись до Іспанії. Їх залишилось 18 із 265. Це були члени команди одного з п'яти суден. Їхній капітан узявся обплисти земну кулю, але зміг подолати лише половину шляху. Обійшов Південну Америку й дістався філіппінського острова Себу. У сутичці з тамтешніми жителями загинув. Першу навколосвітню експедицію завершив Хуан Себастьян Елькано (1476–1526). Він пройшов решту прокладеного Магелланом маршруту і довів, що Земля – кругла.

4 вересня 1797 року французький полководець Наполеон Бонапарт ввів війська до Парижа – для підтримки Директорії. Так відстоювали проголошену 1792-го Республіку. До міста повернулися багато дворян і священиків, які втекли після зречення короля Людовика XVI. Вони почали закликати до відновлення монархії. Таких військові ловили і висилали в Африку. Директорія управляла країною до 9 листопада 1799 року. Тоді владу захопив Наполеон Бонапарт. Він проголосив себе консулом, а потім – імператором.

5 вересня 1877-го у форті Робінсон в американському штаті Небраска вбили вождя племені оглала 37-річного Несамовитого Коня. Його привезли до містечка під приводом переговорів. Він очолював союз кількох племен, який переміг американські війська біля річки Літл Бігхорн у штаті Монтана. У форті зрозумів, що його обдурили і збираються арештувати. Щоб відбитися від солдатів, дістав ножа. Один з американських вояків пронизав вождя багнетом.

13 500 будівель згоріли під час великої лондонської пожежі. Вона почалася в одній із пекарень і тривала з 3-го по 5 вересня 1666 року. Без житла залишилися близько 70 тис. із 80 тис. лондонців

"У палких дебатах філологів, учителів, письменників та політиків народжувалися пропозиції, в яких відчувалося живе життя. Зауваження мовників мали своє політичне значення. За їх формулами були залізні кроки міліонних мас робітників та селян, що йдуть до культури і потребують остаточного й категоричного вирішення українського правопису як передумови для завоювання культури масами", –

писав народний комісар освіти УРСР Микола Скрипник (1872–1933) про конференцію 6 вересня 1928 року в Харкові. На ній затвердили новий правопис української мови. Називали харківським, або "скрипниківкою". Через п'ять років почався тиск на українську культуру. Микола Скрипник застрелився, а уряд видав новий правопис – наближений до російського

Зараз ви читаєте новину «Нестеров уперше виконав "мертву петлю" і таран літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути