вівторок, 24 квітня 2018 16:09

На висоті сім із половиною кілометрів у літака зірвало дах

– Якось дивно на посадку йде, на ліве крило завалюється. І швидкість чомусь не знижує. Він що, ненормальний, на такій швидкості сідати? Господи Ісусе! У літака відсутній дах! – каже службовець аеропорту на гавайському острові Мауї, спостерігаючи за посадкою Boeing 737. 28 квітня 1988 року він летів із міста Хіло до столиці штату Гаваї міста Гонолулу, але пішов на вимушену посадку раніше.

Випущений 1969-го літак був найстаріший у Aloha Airlines. Він щодня 8–10 разів здійснював рейси між островами Гавайського архіпелагу. Огляд перед польотом показав, що з літаком усе нормально.

На висоті 7,5 тис. м на стелі салону першого класу починають з'являтися тріщини. Зверху зриває 35 кв. м фюзеляжу разом із проводкою, теплоізоляцією й багажними полицями. Пасажири сидять просто неба. Швидкість – майже 500 км/год, за бортом –45°C.

Автор: maximonline.ru
  Після посадки Boeing 737 на острові Мауї 65 із 95 пасажирів поскаржилися на забої та поранення. Зникла безвісти одна стюардеса
Після посадки Boeing 737 на острові Мауї 65 із 95 пасажирів поскаржилися на забої та поранення. Зникла безвісти одна стюардеса

"Усе літало – книжки, папери, гроші, – згадує пасажир Стенфорд Самсон. – Стюардеса стояла в проході. Її притягнуло до пробоїни".

Пасажири не можуть надіти кисневі маски. Одна стюардеса непритомніє, друга зникає безвісти. Люди починають співати.

– Командире, що робитимемо? – спитав другий пілот.

– Сідати якомога швидше.

– Найближчий аеропорт – Кахулуї на острові Мауї.

– Розвертаємося туди. Тепер залишається тільки молитися, щоб "Боїнг" не розвалився до того, як ми приземлимося.

При посадці літак втрачає керування. Командир наказує випустити шасі. Другий пілот починає молитися. Пасажир Джон Лопес згадував: "Льотчику вдалося посадити літак настільки гладко, наче це було катання в "Кадилаку".

Король Франції доглядав пораненого на дуелі барона

– Гей, д'Антраге! Думаєш, ти один удостоївся її пестощів? Повір мені, є ще безліч інших. Дурить тебе красуня! Вона прекрасна, але не благочесна! – каже друг короля Франції Генріха ІІІ граф де Келюс до барона д'Антраге, який виходить із будинку своєї коханки в Парижі.

– Брехня все це! – відповідає барон.

Таке звинувачення де Келюс не може залишити без наслідків і викликає д'Антраге на дуель. Так тодішні дворяни реагують на найбільші образи – б'ються за допомогою холодної зброї.

Сутичка відбувається на світанку 27 квітня 1578 року в паризькому парку Турнель. Барон д'Антраге і граф де Келюс приходять із двома друзями кожен. Ті мають стежити за порядком. У кожного є шпага і кинджал. Секундант д'Антраге – віконт де Рибейрак – пропонує мир.

– Бог із вами, Рибейраку! Я сюди прийшов не серенади співати, а битися. І саме цим збираюся зайнятися! – відповідає секундант противника Луї де Можирон.

Рибейрак дістає зброю і кидається на секунданта. Завдає удар кинджалом у живіт. Можирон встигає виставити перед собою шпагу, Рибейрак наштрикується на неї й падає. Обидва помирають від ран.

Де Келюс атакує д'Антраге шпагою і ранить барона в руку. Бій триває. Після удару суперника де Келюс падає. Д'Антраге готовий добити його, але де Келюс просить зупинитися.

– Б'ються вже всі четверо. Що нам робити? – питає Жорж де Шомберг, другий секундант д'Антранге, у барона де Ліваро – другого секунданта де Келюса.

– Отже, і ми повинні битися в ім'я нашої честі! – відповідає той.

Вступають у бій. Де Шомберг зрізає суперникові ліву щоку. У відповідь де Ліваро проштрикує колезі груди. Лише він і д'Антраге після дуелі можуть пересуватися самостійно. Де Келюс важко поранений.

Король розлючений – за два роки до цього він заборонив дуелі. А секунданти не мали права вступати в бій і раніше. Але найбільше засмучений пораненням улюбленця де Келюса.

"Король Генріх III настільки сильно любив графа де Келюса, що, коли той страждав від ран, сам приносив йому бульйони й пообіцяв 100 тисяч франків хірургам, які його вилікують, – пише анонімний автор "Дуелей відомих людей".

За місяць де Келюс одужує. Але, коли катається верхи, рана відкривається – і він помирає. Король виймає з вух графа сережки, зрізає пасмо волосся і залишає на пам'ять.

Автор: upload.wikimedia.org
  Шарль Ґлейр ”Страта Давеля”, 1850 рік.  На картині зображений лідер повстання у Швейцарії Жан Давель перед повішенням 24 квітня 1723-го. За три тижні до того він організував виступ проти влади Берна. Та зазіхала на незалежність кантонів (регіонів. – Країна). Разом із 600 повстанців видав маніфест про засудження уряду. Почалося збройне протистояння, але за кілька днів Давеля схопили. Під тортурами стверджував: спільників не має, а підняти повстання йому наказав Бог
Шарль Ґлейр ”Страта Давеля”, 1850 рік. На картині зображений лідер повстання у Швейцарії Жан Давель перед повішенням 24 квітня 1723-го. За три тижні до того він організував виступ проти влади Берна. Та зазіхала на незалежність кантонів (регіонів. – Країна). Разом із 600 повстанців видав маніфест про засудження уряду. Почалося збройне протистояння, але за кілька днів Давеля схопили. Під тортурами стверджував: спільників не має, а підняти повстання йому наказав Бог

400 учасників єврейської партизанської військової організації "Хагана" 22 квітня 1948 року атакували арабські квартали міста Хайфа на півночі Ізраїлю. Так відстоювали своє право жити в місті. Проти них вийшли 3,5 тис. бійців Арабського легіону та британських військових частин, що наглядали за порядком у регіоні. Партизани змусили мусульман відступити. Втратили 20 осіб, араби – майже 300

24 квітня 2013 року в місті Савара у Бангладеш обвалилася восьмиповерхова будівля Rana-Plaza. Там розташовувалися підприємства з пошиття одягу, магазини й банк. У них працювали майже 5 тис. осіб. Напередодні на будівлі виявили тріщини. Банк і магазини евакуювали, підприємства – ні. Тому серед знайдених під завалами 1129 загиблих найбільше швачок і їхніх дітей. Прем'єр-міністр країни підписав ордер на арешт власників будівлі й виробництв, що відмовлялися від евакуації. Слідство триває досі. Попередньо заявили, що будівельники не врахували заболоченості місцини, коли зводили споруду.

27 квітня 1773-го англійський парламент прийняв "чайний акт" – дозвіл для Ост-Індської компанії ввезти в північноамериканські колонії 500 тис. фунтів – майже 250 т – чаю без сплати мита. Товариство було на межі банкрутства, і таким чином його хотіли підтримати. Це підривало становище місцевих купців-оптовиків, які злякалися появи монополіста на американському ринку. Вони розпочали протести, що переросли в революцію. Тривала вісім років і завершилася проголошенням незалежності США від Британської імперії. Ост-Індська компанія продовжила купувати чай в Індії і продавати його в Сполученому Королівстві. Була розформована 1845-го.

28 квітня 1563 року друкарі Іван Федорович та Петро Мстиславець почали роботу над виданням у Москві книжки "Апостол". Це збірник чотирьох Євангелій, "Діянь святих" і "Послання святих апостолів" – одне з перших друкованих видань кирилицею. Наклад становив 1 тис. примірників. Друкарі зробили для книжки ілюстровані заставки у верхній частині сторінок і перші букви розділів. Набрали тексти півуставом – кириличним шрифтом із заокругленими літерами. У Москві книгодрукування вважали гріхом. Тому 1568-го друкарі виїхали до міста Заблудов у Великому князівстві Литовському – тепер Польща. Там 1569 року видали "Учительське Євангеліє".

Зараз ви читаєте новину «На висоті сім із половиною кілометрів у літака зірвало дах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути