Ексклюзиви
пʼятниця, 09 червня 2017 16:48

Монети, які літали, наче метелики

"Усі народи, які примусово входили у склад московської імперії, старалися створити національні держави та всі державні ділянки заступити своїми рідними. В Україні царського рубля і копійку заступили карбованці, гривні та шаги", – пише колекціонер Микола Гнатишак (1903–1973).

Українська Народна Республіка отримала власні гроші в січні 1918 року. Основною валютою був карбованець. Він ділився на 200 частин – шагів. Через місяць з'явилася ще одна одиниця – гривня. Вона дорівнювала половині карбованця або 100 шагів. Правда, в обіг усі ці гроші потрапили тільки влітку – за гетьмана Павла Скоропадського.

Походження терміну "шаг" невідоме. Найпоширеніші версії: від староукраїнського "кроку" – "сягу", літописної монети – "шелягу", народної назви російських "трьох грошей". Перший директор Національного музею у Львові Іларіон Свєнціцький виводив його походження від англійського шилінга. В будь-якому разі термін існував задовго до появи Української Народної Республіки.

 

"Я ж ні шага не мав", – писала Леся Українка.

"Візьми, коли хочеш, собі моє щастя, я й ламаного шага не візьму за нього", – це вже Марко Кропивницький.

Формально шаги були монетами. Однак карбувати їх із металу в умовах війни не було можливості. Тому друкували – в київській типографії Стефана Кульженка та в Одесі – аркушами по 100 штук. Щоб легше було розділяти – робили перфорацію, зубкували. Кліше були ті самі, що і для поштових марок. Шаги мали твердіший папір і напис на звороті: "Ходять нарівні з дзвінкою монетою".

Дизайн розробили художники Антін Середа – для номіналів 10 і 20 шагів – і Григорій Нарбут – для 30, 40 і 50. Їх прикрасили селянин із косою у руці, який милувався тризубом, глобус, промені сонця, орнаменти з квітів, поштові трубки, жіноча голова у вінку "Молода Україна". Цю останню в народі називали "Горпинкою". Кольори – від ультрамарину до шоколадного.

Гроші швидко знецінювалися. З крамниць шаги носили в'язанками. Траплялося, на закупах вітер виривав "монети" з рук. Тому їх називали "метеликами".

– Де там ті гроші ходять, коли літають, – сердилися господині.

Літали "метелики" до остаточної окупації наших земель більшовиками на початку 1920 року. Коли 1991-го художник Василь Лопата розробляв проекти українських грошей, намалював ескізи для монет номіналом 1, 5, 10 і 25 шагів. Але однією сотою "нової" гривні чомусь стала копійка.

Зараз ви читаєте новину «Монети, які літали, наче метелики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути