понеділок, 19 серпня 2019 16:21

"Казав, що маєш сестру вродливу. Дай подивлюся, чи то правда"

Юрій Федькович не зміг одружитися через брак грошей

"Від літа 1859 року пожив він у Чернівцях, де стояла частина його полку. Не довго був він там, але і сего вистачило, щоб із нього виробився свідомий українець і щоби дозрів його талант. Жив він дуже солідно. З офіцерами поза службою не сходився. Перед жіноцтвом був дуже соромливий", – пише публіцист Осип Маковей у "Життєписі Осипа Юрія Гординського-Федьковича", виданому 1911-го у Львові.

У місто 24-річний обер-лейтенант гренадер 41-го українського полку прибуває після невдалого квітневого походу австрійських військ в Італію. У Чернівцях чиновником у магістраті працює його батько Альберт. Син поселяється у нього. За кілька днів не витримує зверхнього ставлення батька до матері. Мовчки забирає речі й іде в готель "Під чорним орлом".

Автор: Джерело: Чернівецький літературно-меморіальний музей Юрія Федьковича
  Портрет Юрія Федьковича змальований із фотографії, оригінал якої не зберігся. Знімок опублікований у збірці ”Поезії”, виданій 1920-го в Німеччині. ”Він був високого зросту, русявий, носив усе цвікер (пенсне. – Країна), пізніше окуляри. З літами розрісся й мав вигляд кремезного чоловіка, з лицем видатних, грубих русинів, – згадував письменник Денис Лукіянович у передмові ”Збірки поезій Юрія Федьковича”, виданої Науковим товариством імені Тараса Шевченка 1907-го. – Був мовчазливим та задумливим, суворим. Але за тою неприступністю крилася щирість і сердечність. У місті не скидав крисані й сердака, в руках усе носив жирований гуцульський топірець”
Портрет Юрія Федьковича змальований із фотографії, оригінал якої не зберігся. Знімок опублікований у збірці ”Поезії”, виданій 1920-го в Німеччині. ”Він був високого зросту, русявий, носив усе цвікер (пенсне. – Країна), пізніше окуляри. З літами розрісся й мав вигляд кремезного чоловіка, з лицем видатних, грубих русинів, – згадував письменник Денис Лукіянович у передмові ”Збірки поезій Юрія Федьковича”, виданої Науковим товариством імені Тараса Шевченка 1907-го. – Був мовчазливим та задумливим, суворим. Але за тою неприступністю крилася щирість і сердечність. У місті не скидав крисані й сердака, в руках усе носив жирований гуцульський топірець”

Шукає місця, де збираються начитані люди. Знайомиться з учителем гімназії 31-річним Ернстом Нойбауером. Той пише вірші німецькою й утримує літературний салон. Запрошує військового відсвяткувати 100-річчя письменника Фрідріха Шіллера.

– Я теж дещо написав, ось гляньте, – Федькович дістає свої вірші офіційною тоді німецькою мовою.

– У ліриці ви можете мірятися з будь-яким німецьким поетом, – каже Нойбауер.

– Я не маю ще й досі случаю тієї поезії об'явити, бо до того треба грошей, – говорить Федькович.

– Чому ти по-руськи не пишеш? Ти ж з роду українців-­русинів, – каже студент місцевої гімназії Кость Горбаль до Юрія Федьковича під час одного з літературних вечорів.

– Говорити по-гуцульськи добре вмію, а писати – ні. Але пробую. Ось моя перша українська поезія, – показує поему "Нічліг".

Після зібрання не розходяться. Разом із двома студентами йдуть до готелю, де мешкає Юрій Федькович.

"Кімната невелика, убого уладжена, освітлена променем заходячого сонця, котре вдиралося через вікно, – пише у спогадах Горбаль. – Під вікном сидів слуга жовнір й курив люльку. Федькович співав якусь пісню руським баритоном, пограваючи на цитрі (струнний інструмент у вигляді пласкої скриньки. – Країна).

Чоловіки дивуються рівним відносинам офіцера з підлеглим. Господар багато жартує. Пригощає тютюном з коробочки у вигляді голови турка.

Говорять про поезію. Студенти читають принесену з собою збірку віршів Тараса Шевченка. Переконують, що Юрій Федькович теж має писати українською. Він погоджується.

Офіцери полку запрошують на вечірки, та він відмовляє. Дружить лише з жовніром Семеном Нарівняком, з яким разом ходив на Італію.

"Мали вони з вуйком Семеном велику дружбу, не викали між собою, як ото з іншими. Балакали як люди", – пише Осип Маковей.

Якось улітку Юрій Федькович їде до друга в гості у село Новосілки – тепер Заліщицький район на Тернопільщині. Заходить у корчму.

– Подайте мені Семена Нарівняка, – каже підвищеним голосом і хмуриться.

Налякані селяни бачать чоловіка в офіцерському мундирі й кидаються шукати жовніра. Коли приходить, то обнімаються й цілуються з гостем. Люди розуміють, що військові дружать і заспокоюються. Ті ж ідуть до хати Нарівняка.

Автор: Джерело: Чернівецький літературно-меморіальний музей Юрія Федьковича
  На полотні ”Дума про Буковину” 1960-го полтавський художник Яків Очеретько зобразив Юрія Федьковича в національному вбранні. Картину створив у Вижниці Чернівецької області, де познайомився з творами письменника і почув спогади про нього
На полотні ”Дума про Буковину” 1960-го полтавський художник Яків Очеретько зобразив Юрія Федьковича в національному вбранні. Картину створив у Вижниці Чернівецької області, де познайомився з творами письменника і почув спогади про нього

– Поскликай сюди цілу родину, – жартує Федькович. – Ти казав, що маєш сестру вродливу. Дай подивлюся, чи то правда. З ким ще живеш, показуй.

Сім'я велика, й місця у хаті мало, тому після вечері, офіцер іде ночувати до Семенової сестри Палагни. Вона живе з чоловіком та сином Іваном неподалік. П'ять днів гість гуляє околицями та спілкується з селянами. Повернувшись у Чернівці, оформлює дозвіл на вінчання Семена. Восени гуляє на весіллі друга. Тоді ж задумується й собі завести сім'ю.

У Чернівцях часто проводить вечори на квартирі покійного губерніального львівського секретаря Осипа Марошані. Вдова з 17-річною донькою Емілією регулярно проводять літературні зібрання.

"Збиралося там вечорами численне веселе товариство. Говорили по-німецьки на усілякі теми, що руської справи зовсім не стосувались", – згадував Осип Маковей.

Якось Юрій Федькович читає там власну поезію, Емілія грає на фортепіано. Вона чорнява, має густі брови, довге волосся, носить великі круглі золоті сережки. Офіцер закохується в неї. Присвячує вірші. Друзям не подобається, що вона вихована в "дусі польсько-німецькім". Та цінують її начитаність.

Емілія відповідає Юрію взаємністю. Багато гуляють. Чоловік називає її "пречистою" та "царівною троянд". Якось не стримує захопленості перед друзями: "Сам чорт, побачивши її, молився би за неї побожно Богу".

"Ти найкрасніша з-поміж красних, молода і гарна. Чом же співаєш так тужливо, а коли заговориш слово, то зараз плачеш. Скажи мені, чому се? Я сам про те не зможу спитати", – пише коханій в одному з листів. Надсилає їх, якщо не виходить побачитися хоча б день.

Автор: Джерело: bukinfo.com.ua
  Площа Ринок у Чернівцях, кінець XIX століття. На протилежному боці майдану був готель  ”Під чорним орлом”, де у 1859–1861 роках жив Юрій Федькович
Площа Ринок у Чернівцях, кінець XIX століття. На протилежному боці майдану був готель ”Під чорним орлом”, де у 1859–1861 роках жив Юрій Федькович

Вирішують одружитися. За законом, батьки дівчини, яка виходить заміж за офіцера австрійської армії, мають внести кавцію – заплатити спеціальний збір. Ці гроші призначаються для виплат жінці і дітям на випадок смерті військового. Розмір залежить від чину та походження офіцера.

Емілії у відомстві повідомляють, що має заплатити за шлюб з Юрієм 30 тис. золотих ринських. Із матір'ю таких грошей не мають, отримують лише кілька сотень пенсії на рік. Наречений не може допомогти коханій, отримує річну зарплату 500 золотих ринських. Вперше в житті звертається до батька по допомогу, але і в нього немає таких грошей.

Військовий пише казку про троянду і стрільця. Дарує її коханій. У творі квітка звертається до мисливця з проханням зірвати її. Не хоче перецвісти і зав'янути на самоті. Той кидається до рослини, але чує горн і залишає троянду.

У лютому 1861-го Юрія Федьковича з полком переводять на територію теперішньої Румунії. До Емілії він не заходить і не прощається, боїться розплакатись. Передає гувернанткою кілька поезій.

"Хоч ви, пане поруччику, ані слівцем не попрощалися зі мною. Я таки даю вам доказ моєї приязні. Сей дубовий листок нехай буде талісманом у всіх пригодах життя. Будьте здорові, і хай Бог вас береже", – відписує Емілія.

Більше вони не бачаться. За кілька років дівчина виходить за старшого румуна Гергеля та виїжджає до Ясс. Грає в театрі, але хворіє і помирає 32-річною. Її листи Юрій Федькович тримає при собі все життя.

15 поем і повістей видав Юрій Федькович. Серед них – "Довбуш", "Дезертир", "Пречиста діво, радуйся, Маріє!", "Україна", "Лук'ян Кобилиця". А також три томи поезій і збірку "Дикі думки".

"Моя школа була Чорно-гора, а не львівська або віденська академія", – казав письменник

"Се одна з найоригінальніших літературних фізіономій. Так і здається, що природа гуцульської землі і порода зложила в ньому що мала найніжнішого і найсердечнішого. Болі, туга, надії й розчарування рекрутського та вояцького життя оспівував він так, як ніхто другий. Всі похожі на частки його автобіографії – так і здається, що автор співає і розказує всюди про те, що сам бачив, найглибшими нервами душі прочув. І в тім іменно й лежить чаруюча сила його поезії. В тім лежить порука її живучості, доки живе наша мова", –

писав 1886-го Іван Франко у журналі "Зоря" до 25-річчя поетичної діяльності Юрія Федьковича

Румунські священики виступали проти "Букваря"

1834, 8 серпня – в містечку Сторонце-Путилове – тепер райцентр Путила Чернівецької області, народився Осип-Юрій Федькович. Мати Анна Ганицька була донькою православного буковинського священика. Від першого шлюбу мала сина і трьох доньок. Потім вийшла за поляка Альберта Гординського де Федьковича, який служив писарем у Путиловому. Вінчалися у Вижницькому костелі. Там же охрестили й сина як Осипа Домініка де Федьковича. Пізніше він перехреститься за православним обрядом під ім'ям Юрій. Дитинство проводить серед гуцулів, у домі завжди звучить українська мова.

1846 – вступає до Чернівецької чотирирічної реальної школи. Закінчує два класи. Тоді батько перебирається працювати до Чернівців, а Юрій їде до Ясс – тепер Румунія. Там зведений брат Іван працює писарем при австрійському консульстві. Юрій влаштовується помічником інженера, а потім учнем в аптекаря. Береться писати вірші.

1852 – починає служити в австрійському війську. Бере участь у військовому поході на Італію й отримує звання обер-лейтенанта. Його 41-й полк розміщують у Чернівцях. Закохується в Емілію Марошані та друкує перші вірші в газеті "Буковина". Починає писати українською і публікуватися у львівському виданні "Слово". 1862-го у Львові виходить його перша збірка "Вірші". Із полком перебирається на територію теперішньої Румунії.

1863 – звільняється з армії, бо хоче присвятити себе творчості. Отримує невелику пенсію. Поселяється в Путилові біля матері. Батько працює в Чернівцях. Юрій стає шкільним інспектором Вижницького повіту. Укладає українською "Читанку для малих дітей" та "Буквар", але румунські священики виступають проти навчання по них.

1872 – перебирається у Львів і працює редактором у товаристві "Просвіта". На рік отримує 250 золотих ринських зарплати, стільки ж за переклад п'єс для театру "Руська бесіда". "Просвіта" не дозволяє опублікувати книгою його пісні, називаючи "церковщиною". Через це залишає роботу і повертається в Путилів.

1876 – помирає батько, і син успадковує кілька його квартир у Чернівцях. Переїжджає до однієї з них. Впадає у депресію через самотність. Продає одне помешкання та переїжджає на околицю міста й живе відлюдно. Із 1885-го працює редактором у газеті "Буковина". Пише драму про Олексу Довбуша, трагедії про Богдана Хмельницького і мелодраму "Керманич, або Стрілецький хрест".

1888, 11 січня – помер від крововиливу у шлунок у Чернівцях. Похований на цвинтарі "Горечі" – тепер Руське кладовище у Чернівцях.

"Уперше цілий похоронний обряд відбувся тілько по-українськи"

– Чи пластично, чи на образі я маю бути не в іншій, тільки в гуцульській ноші. У кого серце повне любові й щира рука, того прошу о ялиці, рожі і барвінок на моїй могилі і довкола неї, – час від часу каже друзям письменник Юрій Федькович. Часто переживає депресію і думає про смерть.

Із верхнього одягу він носить тільки мундир або гуцульський кептар.

– Або я служу цісарю, або зі своїм народом, – пояснює. Для поховання обирає саме народне вбрання.

Наприкінці 1887-го у Чернівцях працює над трагедією "Богдан Хмельницький". Починає скаржитися на біль у шлунку, не встає з ліжка. Складає заповіт. Усі свої праці передає чернівецькому товариству "Руська бесіда", гроші з продажу майна – слузі Михайлу Мельнику.

– Я жодної родини не маю, він мені як дитина, – каже при свідках.

Через рік у Федьковича стається внутрішня кровотеча, він помирає. За похорон береться "Руська бесіда".

На дворі сильний мороз і хуртовина. Та сходяться багато людей із навколишніх сіл. Найбільше – його земляків із Путилова, що за 118 км від Чернівців. Вінки присилають товариство "Просвіта", Gazeta Polska Bukowiny, професори Михайло Драгоманов із Женеви та Іван Франко зі Львова.

14 січня о 10:00 з його дому вирушає процесія, яку веде отець Ісидор Воробкевич. За ним грає оркестр 41-го піхотного полку, в якому служив покійний, іде стрій гуцулів, члени товариств і студенти, які несуть вінки.

"Ніколи раніше в Чернівцях надписи на вінках не зробили таке велике враження. Вперше цілий похоронний обряд відбувся тілько по-українськи. Коли виносили домовину з церкви, відспівали українці пісню "Тихий вітер" з новим текстом", – згадує Осип Маковей.

На похорон витрачають 500 золотих ринських. Їх повертає слуга громаді після продажу помешкання Федьковича, за яке отримує 2336 ринських. Решту грошей витрачає на могильний пам'ятник у вигляді високого куба. На ньому пишуть заповіт Федьковича: "Бо я для України лиш жию, єї і душу й тіло завдаю".

Зараз ви читаєте новину «"Казав, що маєш сестру вродливу. Дай подивлюся, чи то правда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути