пʼятниця, 30 вересня 2016 11:07

Джон Рокфеллер штрафував власних дітей

– Мій батько часто торгувався зі мною. Він навчив мене, як потрібно купувати й продавати. Просто "натаскував" мене на збагачення, – розповідає Джон Рокфеллер (1839–1937). 29 вересня 1916 року він став першим у світі мільярдером. За теперішнім курсом його офіційні статки оцінювалися у $360 млрд.

Рокфеллер почав заробляти у 7 років. Джон доглядав і продавав індичок, копав картоплю сусідам. Усі доходи й витрати фіксував у книжечці. Гроші тримав у порцеляновій скарбничці. У 13 років позичив знайомому фермерові $50 під 7,5% річних.

– Гроші не повинні лежати без діла. Вони мають постійно "працювати" й приносити прибуток, – казав.

Автор: virgin.com
  Нафтовий магнат Джон Рокфеллер дає милостиню дитині, початок ХХ століття. 1916 року він став першим у світі мільярдером
Нафтовий магнат Джон Рокфеллер дає милостиню дитині, початок ХХ століття. 1916 року він став першим у світі мільярдером

У 16 влаштовується працювати асистентом бухгалтера в компанії Hewitt & Tuttle у Клівленді. Менш як за рік стає керуючим. Зарплата – $600. Звільняється, бо його попередник отримував $2 тис. Відтоді ніколи не працюватиме "на когось". Позичає у батька $1 тис. і починає власний бізнес.

1870 року в побут входять гасові лампи. Паливо для них отримують із нафти. Рокфеллер розуміє – це його шанс. Засновує компанію Standard Oil. Працівники не отримують зарплати, тільки акції. Джон вважає, що це дає їм можливість відчути себе частинкою великого колективу.

Він заводить дружбу з власниками залізничних компаній. Пропонує у три з половиною рази нижчі ціни за транспортування нафти, ніж конкуренти. Як результат – більшість компаній банкрутують або вливаються в Standard Oil. Через 10 років Рокфеллер володіє 95% нафтовидобування в США.

Заводить правило: монополісту легше підняти ціни, ніж збільшити продаж. Але 1890-го прий­мають закон Шермана. Він забороняє монополію. Тоді Джон розбиває Standard Oil на 34 фірми.

У час найбільшого розквіту своєї імперії Рокфеллер володів 16 залізничними та шістьма сталеливарними компаніями, дев'ятьма фірмами, які займались нерухомістю, шістьма – з пароплавства, дев'ятьма банками й трьома апельсиновими плантаціями. 10% прибутку віддавав баптистській церкві.

Із дружиною Лорі Спелман познайомився в юності. Мали чотирьох доньок і сина. Змалку привчав їх до грошей. Наприклад, кожен мав грядку на городі. За хороший догляд отримував премію. Так само Рокфеллер преміював дітей за кожну вбиту муху, загострений олівець або день без цукерок. А за спізнення на сніданок штрафував.

Автор: liveinternet.ru
  Близько 10 тисяч людей зібралися 25–26 вересня 1971 року в комуні Баллабіо на півночі Італії на музичний фестиваль ”Голий король”. Сцену облаштували на галявині серед лісу. Частина ночували в наметах, а більшість – просто неба на траві. Цей фестиваль вважають останнім масовим дійством італійських хіпі
Близько 10 тисяч людей зібралися 25–26 вересня 1971 року в комуні Баллабіо на півночі Італії на музичний фестиваль ”Голий король”. Сцену облаштували на галявині серед лісу. Частина ночували в наметах, а більшість – просто неба на траві. Цей фестиваль вважають останнім масовим дійством італійських хіпі

Із навколосвітньої мандрівки Дарвін привіз 16 пташиних яєць і черепаху

"Для молодого натураліста не може бути нічого кращого, аніж подорож у далекі країни. Це водночас і загострює, й частково заспокоює потребу й жагу, які людина відчуває навіть тоді, коли всі фізичні потреби вона повністю задовольнила", – цими словами закінчується книжка Чарлза Дарвіна (1809–1882) "Подорож на кораблі "Бігль".

Навколосвітню мандрівку організувало Британське адміралтейство. Стартували у грудні 1831 року. Капітан "Бігля" Роберт Фіцрой захоплювався фізіогномікою. Він не хотів брати Дарвіна на борт через його довгий ніс. Вважав, що це означає брак енергії та наполегливості. Усе обладнання вчений купив за власні кошти.

Три роки експедиція вивчає Південну Америку. Потрібно зафіксувати східні та західні межі континенту. Дарвін знайомиться з місцевою флорою та фауною. У Бразилії з'ясовує – ­риба-їжак виділяє кислоту, яка може проїсти бік акули, що її проковтнула. Біля острова Аброльйос оглядає червону воду, яку моряки називають "морською стружкою". Пояснює такий колір великою кількістю циліндричних зелених водоростей. На Вогняній Землі довго ходить буковими лісами. Під час прогулянки по Східному Фолкленду зустрічає табун диких коней, яких 1764-го завезли сюди французи. А в Чилі зустрічає тубільців-патагонців. Кількох хоче забрати з собою.

"Буенос-Айрес – одне з найправильніше побудованих міст у світі, – описує столицю Аргентини в "Щоденнику дослідника". – Кожна вулиця йде під прямим кутом до тієї, яку вона перетинає. Паралельні вулиці розташовані на однаковій відстані одна від одної. Таким чином будівлі створюють суцільні прямокутні квартали однакових розмірів, які називають квадрами".

Черговий пункт мандрівки – Австралія. Тут Дарвіна вражають кенгуру і качконіс. Останнього описує так: "На ставку пощастило побачити кількох знаменитих качконосів. Вони пірнали і гралися на поверхні води. Майже не показували тіло на поверхню, через що їх можна було прийняти за водяних щурів. Опудало не дає уявлення про зовнішній вигляд цієї тварини. Голова зменшується у розмірах, а дзьоб стає жорсткий і стискається".

На Кокосових островах, на півдорозі між Австралією і Шрі-Ланкою, вчений бачить, що місцева флора складається лише з 20 дикорослих рослин та ще меншої кількості представників фауни.

2 жовтня 1836 року "Бігль" повертається в порт Фалмот. Дарвін привозить із собою скелети броненосців, зразки комах і рослин, 16 пташиних яєць і живу черепаху. Побачене під час подорожі стало стимулом до написання праці "Походження видів". У ній стверджував, що організми розвиваються завдяки природному добору. Книжка вийшла друком через 26 років і стала сенсацією серед науковців.

200 812 рублів та 61 копійку викрали з поштового потяга на станції Бездоніс біля Вільнюса – на той час Російська імперія – 26 вересня 1908 року.

Автомобіль Ford тоді коштував менше 4 тис. руб. Грабіжників було 20, зокрема чотири жінки. Сейф відкрили за допомогою динаміту. У перестрілці загинув солдат, п'ятеро дістали поранення.

Згодом з'ясувалося, що нападники – бойовики Польської соціалістичної армії. Гроші витратили на хабарі чиновникам, аби ті допомогли звільнити ув'язнених товаришів. Пограбування очолював Юзеф Пілсуд­ський (1867–1935). Після відновлення 1918-го незалежної Польщі він стане її першим керівником

29 вересня 1897 року вперше виконали танго. Це відбулося під час прем'єри вистави "Креольський суд" у театрі "Олімпіо" в Буенос-Айресі. Танець придумали вихідці з Африки. Мав африканські та іспанські мотиви. Назва перекладається як "танець під барабан" – з мови народу ібібіо, що живе в Нігерії. Спочатку танго могли виконувати тільки чоловіки. Зараз є багато видів цього танцю, зокрема уругвайське, американське, фінське танго.

1 жовтня 1661-го на річці Темза відбулися перші перегони на яхтах. Змагалися король Англії 31-річний Карл ІІ з братом Яковом, герцогом Йоркським, 28 років. Яхта монарха називалася "Катерина", його суперника – "Анна". Маршрут пролягав від Гринвіча до Грейвсенда – близько 5 км. Переміг король. За кілька років він мав колекцію з 18 яхт.

2 жовтня 1928 року в Мадриді створена організація Opus Dei – "Справа Божа" в перекладі з латини. Засновник – католицький священик Хосемарія Ескріва де Балаґер. Мета – допомагати вірянам знайти Бога, займаючись повсякденними справами. Процедура зарахування у члени організації тривала щонайменше шість років. Зараз вона діє у близько 70 країнах. Стала відомою завдяки роману Дена Брауна "Код да Вінчі" ­2003-го. Він зобразив Opus Dei як секту релігійних маніяків-убивць.

"Пункти спорядження і заспокоєння Війська його королівської милості Запорозького", –

такий договір підписали між урядом Речі Посполитої та Військом Запорозьким у Білій Церкві 28 вересня 1651-го. За три роки до цього розпочалася Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. Після поразки в битві під Берестечком запорожці були змушені піти на поступки. За договором, кількість реєстрових козаків зменшувалася вдвічі – до 20 тис. Гетьману підпорядковувалася тільки невелика територія Київського воєводства, йому заборонили мати будь-які відносини з іншими державами, зокрема зі своїм союзником Кримським ханством. У травні 1652 року Хмельницький анулював документ і продовжив війну

Зараз ви читаєте новину «Джон Рокфеллер штрафував власних дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути