четвер, 09 липня 2020 12:44

"До біса все це, нам потрібні нормальні суми"

"Це найграндіозніша музична подія! Ніколи раніше не відбувалося такого масштабного й великого шоу. Ви свідки історичної події!" – кричить у мікрофон голлівудський актор 38-річний Джек Ніколсон зі сцени перед 100-тисячним натовпом на John F. Kennedy Stadium в американській Філадельфії 14 липня 1985-го. Веде міжнародний рок-концерт Live Aid. Водночас у Лондоні принц Чарльз і принцеса Діана відкривають концерт із такою ж назвою.

Ідея належить лідеру ірландської рок-групи The Boomtown Rats 33-річному Бобу Ґелдофу. Він відвідує Ефіопію і бачить голод. У Лондоні разом із музикантом Міджем Уре пише пісню Do they know it's Christmas? – "Чи знають вони, що зараз Різдво?" Її крутять на всіх радіостанціях. Пісня стає хітом, автори заробляють понад $10 млн – $24 млн на теперішні гроші. Витрачають їх на харчі для африканців.

"Мене вразила кількість бідних і згорьованих людей. Вони жахливо недоїдали, – розповідав журналістам. – У Судані я дізнався, що вантажівки з продовольством затримуються, бо їх контролює мафіозний картель. Необхідно закупити транспорт, щоб розвозити їжу в найвіддаленіші куточки. Я придумав організувати концерт і зібрати на це кошти".

Автор: gettyimages.com
  Організатор благодійного концерту Live Aid Боб Ґелдоф (крайній праворуч у першому ряду) спілкується з принцом Вельським Чарльзом на трибуні Wembley Stadium, 13 липня 1985 року. Біля них – принцеса Діана. Позаду розмовляють співак Девід Бові та музиканти гурту Queen Роджер Тейлор і Браян Мей
Організатор благодійного концерту Live Aid Боб Ґелдоф (крайній праворуч у першому ряду) спілкується з принцом Вельським Чарльзом на трибуні Wembley Stadium, 13 липня 1985 року. Біля них – принцеса Діана. Позаду розмовляють співак Девід Бові та музиканти гурту Queen Роджер Тейлор і Браян Мей

Хоче, щоб шоу відбулося одночасно на двох континентах. Протягом року зустрічається із зірками та пропонує долучитися.

"Вмовити попзірку Мадонну чи ексбіттла Пола Маккартні знайти час і виступити безкоштовно було складно. Але щойно вони погодилися, менеджери самі зі мною зв'язувалися. Розуміли, участь додасть популярності артистам".

Для виступу обирає 82-тисячний Wembley Stadium та John F. Kennedy Stadium, розрахований на 99 тис. глядачів. Квитки коштують по $25 – зараз це $61. Їх розкуповують миттєво.

Трансляцією з обох майданчиків займається британська компанія ВВС. Телеглядачі можуть пожертвувати гроші голодуючим Ефіопії. Реквізити показують на екрані що 20 хв. Виступають Елтон Джон, Мадонна, Queen, Пол Маккартні, Девід Бові, U2, BB King, Стінґ, Браян Адамс, Status Quo, Філ Коллінз. Усього понад 70 виконавців. Кожен виконує не більш як чотири пісні.

Мік Джаґґер у Філадельфії та Девід Бові в Лондоні наважуються на міжконтинентальний дует. Співають одну пісню. Але виникають проблеми із синхронізацією сигналу. Тому припиняють. Британець Філ Коллінз встигає виступити в обох містах, перелетівши з Лондона до Філадельфії приватним літаком.

Концерт триває 16 год. Через 13 супутників його бачать 1,2 млрд глядачів у 110 країнах світу. Виступ британського рок-гурту Queen називають найкращим на концерті та в історії гурту. Музиканти саме переживають спад популярності й серйозно готуються.

– Ми виклалися на репетиціях набагато більше, ніж перед будь-яким іншим виступом, – ділився з журналістами лідер гурту Фредді Мерк'юрі. – Намагався підкорити публіку, вбити наповал. Не вважаю, що мені вдалося на 100 відсотків.

Організаторам повідомляють, що благодійний фонд отримав від глядачів 1,2 млн фунтів – $2,8 млн. Це менше, ніж очікували. Заведений виступом Queen Боб Ґелдоф кричить в об'єктив телекамери:

– До біса все це, нам потрібні нормальні суми.

Перекази зростають до $300 на секунду. Королівська родина з Дубаї робить найбільшу пожертву – $1 млн. Усього Live Aid збирає $127 млн – $309 млн натепер. Найбільше – з Ірландії. Після концерту уряди розвинених країн запускають програми з подолання голоду в Африці. Англійська королева Єлизавета II за проведення благодійної акції посвячує Боба Ґелдофа в лицарі.

Половина коштів іде на покриття організаційних витрат. Решту – передають благодійним організаціям Африки. Пізніше журналісти повідомляють, що гроші використали для політичної та військової підтримки ефіопських польових командирів. Лише невелику частину – на потреби голодуючих.

  Чоловіки тікають від биків у іспанському місті Памплона 7 липня 1947-го. Із XIII ст. там щороку влаштовують фестиваль на честь святого Ферміна. Триває тиждень. Основна подія – забіг биків міськими вулицями. Щоранку шестеро тварин випускають. Вони прямують до площі Ернеста Гемінґвея 849 м. Поруч дозволяють бігти всім охочим, щоб перевірити хоробрість. Глядачі спостерігають із балконів. Щороку від бичачих рогів і копит гинуть до 15 сміливців
Чоловіки тікають від биків у іспанському місті Памплона 7 липня 1947-го. Із XIII ст. там щороку влаштовують фестиваль на честь святого Ферміна. Триває тиждень. Основна подія – забіг биків міськими вулицями. Щоранку шестеро тварин випускають. Вони прямують до площі Ернеста Гемінґвея 849 м. Поруч дозволяють бігти всім охочим, щоб перевірити хоробрість. Глядачі спостерігають із балконів. Щороку від бичачих рогів і копит гинуть до 15 сміливців

5700 кілометрів від Марокко в Африці до берегів Барбадосу в Карибському морі подолала експедиція норвезького мандрівника 55-річного Тура Геєрдала на човні Ра-ІІ. За 57 днів прибули до місця призначення. Це сталося 12 липня 1970-го. Команда з восьми осіб розмістилася на 12-метровому човні з тростини, збудованого за стародавньою технологією. Обладнали вітрилом. Хотіли довести, що на таких човнах люди могли перетинати Атлантичний океан

6 липня 1885-го французький мікробіолог 63-річний Луї Пастер почав випробовувати вакцину від сказу. Визначив збудників хвороби і вводив їх в організм кролів. У мозку тварин вироблялася речовина, яка стала основою вакцини. Її ввів 9-річному Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес. Хлопець одужав.

9 липня 1972 року біля села Хрестище Красноградського району на Харківщині здійснили ядерний вибух. Перед тим відкрили поклади природного газу – він вирвався ­назовні. Генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв (1906–1982) дозволив використати ядерну бомбу для зупинки газового фонтана. Військові евакуювали людей за межі 8-кілометрової зони. Ударна хвиля зруйнувала стіни ближчих будинків. Викид газу не припинився, його мусили засипати землею.

Японський підприємець 33-річний Кокіті Мікімото отримав штучні перлини 11 липня 1893-го. Володів фермою з розведення устриць у бухті Сіммей. Почав класти між стулками піщинки. Кошики з молюсками опускав в океан на глибину 5 м. За три роки піщинки перетворювалися на перлини.

О, sancta simplicitas! – "О, свята простота!" –

вигукнув під час страти на багатті лідер чеських протестантів 45-річний Ян Гус 6 липня 1415-го. Він побачив жінку, яка підкинула у вогонь хмиз, аби догодити священнослужителям. Яна Гуса спалили разом із його книжками в місті Констанц – тепер Німеччина. Він виступав за реформу церкви. Папа Римський назвав його єретиком і засудив до смертної кари

Зараз ви читаєте новину «"До біса все це, нам потрібні нормальні суми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути