Ексклюзиви
пʼятниця, 07 липня 2017 16:45

Цензура, якої боялися, хоч її не було

"В СРСР цензури немає!" – запевняли радянських громадян. Хоч на ділі цензура була, причому контролювала вона всі сфери життя. Свідчення цьому – видана 1946 року брошура "Перечень сведений, запрещенных к опубликованию в открытой печати и на радио". У ній – понад 300 параграфів. І кожен починається словом "Запрещается". Тільки чотири роки тому в архіві Служби безпеки України з неї зняли гриф "цілком таємно".

У дореволюційні часи газети могли виходити з білими плямами – "зайві" матеріали забирали зі шпальт просто перед друком. У СРСР непотрібні тексти не потрапляли навіть до верстки. Однак іноді читачі помічали на шпальтах "сюрпризи". Зазвичай це траплялося не з вини сміливих редакторів чи неуважних цензорів.

Про два такі випадки розповідає Вадим Мицик, колишній директор музею в Тальному Черкаської області

На початку 1950-х у Гребінках Київської області районна газета опублікувала статтю, де у слові "Сталінград" набірник загубив літеру "р". При переносі вийшло "Сталін-гад". Редактор розумів усі наслідки такої помилки. Тому щойно побачив видрукуваний примірник, пішов до свого кабінету й вистрелив у скроню.

 

Наступного дня з Києва прислали нового редактора. Треба було терміново написати спростування. Тоді це називалося "поправка". Відтак взяли три рядки: той, де була помилка, той, що вище, і той, що нижче. Написали так: "У попередньому номері вкралася помилка. Такі-то рядки слід читати так-то". Вичитувала редакція, новий редактор і увесь райком. На ранок подивилися в газету. Жирним шрифтом було набрано: "У попередньому номері нашого видання всралася помилка".

В 1930-х у Бабанці теперішнього Уманського району виходила газета "Більшовицька робота". Спеціалізувалася переважно на аграрних темах. З осені починала цикл публікацій про підготовку ґрунту до посіву цукрових буряків. Контролювала, як колгоспники вносили попіл у землю. Згодом кореспонденти заміряли глибину оранки. Редактор підписав номер до випуску. Але під час друку тріснула й розкололася літера "о". До читачів текст дійшов у такому вигляді: "Щоби весною мати гарний урожай цукрових буряків, колгоспникам треба з осені срати на глибину 35–40 сантиметрів із одночасним внесенням попелу".

Редактор побіг скуповувати й випрошувати увесь тираж. Потім кілька днів очікував арешту.

Зараз ви читаєте новину «Цензура, якої боялися, хоч її не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути