середа, 20 лютого 2019 09:54

"Батьки місяцями не випускали дітей ні в школу, ні на вулицю"

"Лише повалення комунізму в Радянському Союзі могло б принести стільки ж радості в серця і будинки Америки, як новина про те, що 166‑річна війна проти поліомієліту підійшла до кінця", – пише англійська газета Manchester Guardian про роботу американського вірусолога Джонаса Солка над вакциною проти поліо­мієліту. 23 лютого 1954‑го у Піттсбургу нею щепить 5 тисяч школярів.

Після Другої світової на планеті відбувається спалах поліомієліту. Хворобу спричинює гостра вірусна інфекція, вражає нервову систему. Найчутливіші до неї діти – у 40% розвивається параліч, 10% гинуть від дихальної недостатності.

1952-го у США помирають від недуги 3145 осіб, параліч мають 21,3 тисячі. Ліків проти поліомієліту немає. Хворих поміщають у кисневі камери. Лежать у них до кінця життя з паралізованими дихальними м'язами.

Автор: i2.wp.com
  41-річний Джонас Солк зустрівся з журналістами у своїй лабораторії в американському Університеті Піттсбурга після офіційного підтвердження ефективності його вакцини проти поліомієліту 1955-го. До і після того уникав публічних заходів. Більшість часу проводив у лабораторії. Помер 1995 року
41-річний Джонас Солк зустрівся з журналістами у своїй лабораторії в американському Університеті Піттсбурга після офіційного підтвердження ефективності його вакцини проти поліомієліту 1955-го. До і після того уникав публічних заходів. Більшість часу проводив у лабораторії. Помер 1995 року

На поліомієліт перехворів американський президент Франклін Рузвельт. Він створює Національний фонд дитячого паралічу. Збирають гроші на розробку ліків. Дослідженнями займається Джонас Солк. Разом із Томасом Френсісом уже розробив вакцину проти грипу для американської армії.

"Я намагаюся зрозуміти, як працює людська імунна система. Що відбувається, коли вірус туди потрапляє. Це нудна, тяжка й рутинна робота", – пише Солк у щоденнику.

Працює по 16 годин на день, без вихідних. У лабораторії університету Піттсбурга проводить два з половиною роки. Виділяє групу живих вірусів поліомієліту й умертвляє їх за допомогою формаліну. На їх основі створює вакцину.

Після експериментів над мавпами доктор Солк вводить ін'єкцію собі. Потім – дружині і трьом синам. Записує це на відеокамеру. Їхній імунітет виробляє антитіла, які захищають від хвороби. Департамент охорони здоров'я дозволяє вакцинувати школярів і добровольців.

"Поліомієліту боялися, як ядерної війни, – писав журналіст Джон Коен. – Лікарні заповнені дітьми-калічками зі спотвореними кінцівками. На вулицях – дорослі жертви у візках, президент Рузвельт – теж. Паніка доходила до божевілля – батьки місяцями не випускали дітей ні в школу, ні на вулицю, щоб не підхопили вірус. Ліки, хай ще не перевірені, давали хоч якусь надію".

Школярам перед вакци­нацією показують відео, де Солк робить щеплення свої родині. Ускладнень ні в кого не виникає. За кілька місяців здають аналізи, які показують наявність антитіл. Через рік по телебаченню оголошують: вакцина нешкідлива і надійно захищає від хвороби. Новина вражає американців – робочий день завершують передчасно, у барах безкоштовно пригощають відвідувачів. Увечері запускають салюти.

П'ять фармацевтичних компаній починають виробництво нових ліків. Уряд оголошує про щеплення 57 мільйонів осіб. Вакцину передають у Європу та СРСР. Солк винахід не патентує.

– Я міг би стати одним із найбагатших людей планети. Але хіба ж можна запатентувати Сонце? – каже вчений.

Його називають чарівником, який врятував дитинство. Замість графіті підлітки пишуть на стінах: "Дякую, докторе Солк". Щодня йому приходять сотні листів із вдячністю. За нього оплачують рахунки в ресторанах і готелях, авіакомпанії дозволяють пожиттєво безкоштовно літати. Його іменем називають дітей.

Учений продовжує дослідження і видає книжки. Шукає ліки від СНІДу й раку.

Автор: blogspot.com
  Поліцейський відтягує фанатку від соліста Rolling Stones Міка Джаґґера під час концерту у столиці Нової Зеландії ­Веллінгтоні, 23 лютого 1966-го
Поліцейський відтягує фанатку від соліста Rolling Stones Міка Джаґґера під час концерту у столиці Нової Зеландії ­Веллінгтоні, 23 лютого 1966-го

20 лютого 1725-го в північноамериканській колонії Нью-Гемпшир переселенці з Європи вперше зняли скальпи із десятка індіанців. Пішли на це після заклику влади міста Бостон знищувати корінних жителів. За кожен скальп чоловіка отримували по 100 фунтів стерлінгів, за жіночі й дитячі – менше. Походження скальпа доводити не потрібно було. Тому жертвами ставали і європейці.

23 лютого 303 року римський імператор Діоклетіан узяв участь у святі на честь бога кордонів Терміна в Нікомедії – тепер місто Коджаелі на півночі Туреччини. На урочистості не прийшли місцеві християни. Язичники сприйняли це за прояв неповаги і кинулися на їхній храм. Відібрали цінні речі, рукописи спалили, а будівлю зруйнували. Наступного дня опублікували розпорядження імператора про знищення всіх церков та християнських писань у державі. Гоніння тривали два роки.

1400 французів та ірландців висадилися на березі Вельсу біля міста Фішгард 22 лютого 1797-го. Хотіли відволікти на себе частину британських королівських військ, які вирушили придушувати повстання в Ірландії. 600 солдатів і моряків відбили атаку й захопили французькі кораблі. Нападників узяли в полон. Їх обміняли на англійців, яких утримували у Франції. Та підтримувала боротьбу ірландців за незалежність

"Нелегко було спалити свою п'ятирічну працю. Створював її з болючими зусиллями. Кожен рядок давався важко. В ній виклав свої найкращі думки і віддав душу. Та все спалив у хвилину, коли побачив перед собою смерть. Дякую Богові, що дав мені силу це зробити. Щойно полум'я забрало останні аркуші книжки, її зміст раптом воскреснув в очищеному і світлому вигляді. Наче фенікс із полум'я. Я побачив, яким безладним було те, що вважав ідеальним", –

згадував письменник Микола Гоголь (1809–1852) про знищення другого тому поеми-роману "Мертві душі" 24 лютого 1852-го в Москві. Серед ночі розбудив слугу, попросив відчинити пічку і принести з шафи портфель. Дістав із нього чистовий рукопис і спалив. Зранку пояснював другу Олександру Толстому, що хотів кинути в піч лише кілька сторінок. Але під впливом злого духа знищив решту

Зараз ви читаєте новину «"Батьки місяцями не випускали дітей ні в школу, ні на вулицю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути