Ексклюзиви
понеділок, 07 травня 2012 19:06

Як свіжоспечені пани рейдерством промишляли

Автор: фото: fotopolska.eu
  Коронний трибунал у Любліні, розташований посеред Ринку Старого міста, був найвищим апеляційним судом і для шляхти із українських воєводств Речі Посполитої. Теперішнього вигляду будинок набув після реконструкції у XVIII столітті
Коронний трибунал у Любліні, розташований посеред Ринку Старого міста, був найвищим апеляційним судом і для шляхти із українських воєводств Речі Посполитої. Теперішнього вигляду будинок набув після реконструкції у XVIII столітті

Король Речі Посполитої Ян ІІІ Собеський 10 травня 1682 року видав привілей греко-католицькому єпископові Львівському Йосифові Шумлянському на володіння кількома селами в Радомишльській волості - нинішня Житомирщина. Раніше вони належали Києво-Печерському монастирю. Але тепер Київ відійшов до Московії, а Київське воєводство, включно з Радомишльською волостю,  залишилося за Річчю Посполитою. Монастирські володіння втратили власника, і король передав їх єпископові.

Управління одним із таких сіл - Чоповичами, де був "млин з двома жорнами", - єпископ доручив недавньому монастирському підданому Тимофію Чоповському. Той вирішив скористатися моментом переділу маєтностей - коли один власник відійшов, а другий ще не зігрів місця - і прибрати собі село. Щоправда, Чоповські не були шляхтичами - необхідна в ті часи умова для цього, зате мали гроші. Тимофій із братами Андрієм і Самійлом знайшли в Любліні - "судовій столиці" Корони Польської - готового до оборудки нотаріуса. За "ку-ку в руку" той справив їм папери про вигаданого пращура Гната Чопа, який нібито дістав шляхетство ще з хтозна-яких часів - від "князів руських". Майже, як до нашої ери.

Викрити фальшивку було неможливо, бо давні привілеї шляхти з тих околиць зберігалися в замку, який згорів півтора століття тому. Про це добре знав нотаріус. Але для певності порадив братам ще взяти підписи в сусідів-шляхтичів під свідченням, ніби ті чули від дідів-прадідів розповіді про їхнє, Чоповських, "утрачене шляхетство". Кілька автографів вдалося одержати. Точніше, купити. Нотаріальну довідку про Гната Чопа та заяву з підписами сусідів подали до канцелярії Київського воєводства. А там ніби на це й чекали - того ж дня видали "Зголошення дворян Чоповських про те, що під час бунтів знищені були їхні документи й грамоти від князів руських, литовських і від королів польських".

За три місяці, у квітні 1683-го, король Ян ІІІ Собеський затвердив привілей, яким визнав шляхетство Чоповських і "відновлював" їхні права на володіння селом Чоповичі. Новоспечені шляхтичі відмовилися надсилати плату із села єпископові Шумлянському. Бо якщо воно тепер їхнє, то яка там данина? Розібратися з неплатниками прибув подільський чашник Самуїл Шумлянський - здається, родич єпископа - із загоном вояків. Напав на Чоповичі й вигнав звідти Чоповських. При тім перестарався - при "операції" кількох людей скалічили, а трьох дітей задавили кіньми.

Чоповські подали скаргу королю. Єпископ мусив вибачитися, а як компенсацію віддав їм ще два села з "Києво-Печерської спадщини" - Зимовище та Кримську Рудню. Тепер кожен із трьох братів мав по селу. Але в Чоповських уже розігрався апетит. Зібрали своїх селян і захопили "ґрунти, острови, сіножаті", які належали сусідам Меленівським. Тим самим, які колись підписали "свідоцтво" про втрачене шляхетство Чоповських.

Меленівські поскаржилися до повітового суду в Овручі. Звідти надійшло підтвердження їхніх прав на землі, захоплені Чоповськими. Але ті й не думали відступати. Підкупами й хабарами обминули нижчі судові інстанції й позвалися одразу до Коронного трибуналу в Любліні. Бо ж мали там "своїх" людей. Меленівським дату засідання суду навмисно не повідомили. Суддя звинуватив їх у неявці, багаторічному користуванні чужими землями й виніс вердикт на користь Чоповських.

Меленівські не здалися й теж подали до суду. Про фальшиве шляхетство Чоповських, однак, не прохопилися й словом, бо самі ж про нього свідчили. А за введення короля в оману довелося б відповідати. Тому вдалися до такої аргументації: протягом століть Чоповські не заявляли претензій на спірні землі, натомість вони, Меленівські, мають виписки з документів, які підтверджують їхні права. Судова епопея тяглася майже 35 років, доки Меленівські домоглися повернення їм захоплених ґрунтів і сіножатей. Чоповські, покористувавшись ними, таки мусили віддати. Але шляхтичами та власниками трьох сіл залишилися.

Зараз ви читаєте новину «Як свіжоспечені пани рейдерством промишляли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути