середа, 07 квітня 2021 09:01

Всесвітній день здоров'я: як підтримувати фізичну форму під час пандемії

Всесвітній день здоров'я: як підтримувати фізичну форму під час пандемії
У цьому році темою дня стала побудова більш справедливого і здорового світу. Фото: Andrea Piacquadio from Pexels

7 квітня в усьому світі відзначають День здоров'я. Свято запровадили 1948 року, саме тоді заснували Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН. Мета – привернути увагу суспільства до важливості здорового способу життя та вчасної профілактики захворювань.

Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% зумовлено способом життя людини, майже 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

Щороку ВООЗ присвячує цей день конкретній темі. Перша стосувалася поліомієліту – украй небезпечного захворювання, з яким можна впоратися завдяки своєчасному вакцинуванню.

Цьогоріч темою дня стала побудова справедливішого й здоровішого світу. Бо саме пандемія продемонструвала, наскільки він є нерівним. Одні можуть жити здоровішим життям і мають легкий доступ до медичних послуг, в інших такої можливості немає. Усе залежить винятково від умов, в яких люди народилися, виросли, живуть, працюють і старіють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як впливає березовий сік на здоров'я

Коронавірусна інфекція змусила багатьох людей відмовитися від звичного графіку життя. Закритими залишаються не тільки розважальні, але й спортивні заклади: спортзали, фітнес-центри. Тому здебільшого люди перебувають удома й мало рухаються, що впливає на фізичний стан. У звязку з цим фахівці Центру громадського здоров'я рекомендують:

- робити часті, короткі й активні перерви впродовж дня: присідати, відтискатися, рухати руками й ногами;

- знайти для себе улюблене онлайн-тренування. Більшість тренерів також перейшли в онлайн-формат і надають свої послуги в різних соціальних мережах за гроші й безплатно;

- якомога більше ходити, навіть якщо сидите у квартирі. Завдяки ходьбі м'язи будуть у тонусі. Такі "прогулянки" можна здійснювати кімнатою за розмовою з подругою чи колегою телефоном;

- підводитися та витягуватися на повний зріст кожні 30 хв. Це допоможе уникнути сколіозу та інших недугів, пов'язаних із сидячим способом життя;

- правильно харчуватися. Важливо вживати необхідну кількість корисних речовин і вітамінів з їжею. Замість солодких напоїв і кави фахівці радять віддати перевагу чистій воді.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день здоров'я: як підтримувати фізичну форму під час пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути