понеділок, 24 вересня 2018 13:41

Супрун розповіла, чим небезпечна надмірна тривога

Супрун розповіла, чим небезпечна надмірна тривога
Люди, страдающие на синдром health anxiety, постоянно переживают за свое состояние здоровья. Фото: ruinformer.com

Надмірне і нав'язливе занепокоєння про власне здоров'я може нашкодити. Особливо, якщо людина здорова. Такий синдром називають health anxiety, розповідає в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Люди, які мають такий синдром, постійно переживають за свій стан здоров'я. Прості симптоми, як біль у горлі чи підвищення температури, вони можуть сприймати як симптом серйозної хвороби. Через це постійно роблять додаткові аналізи чи обстеження, які часто самі собі призначають, та шукають годинами інформацію в інтернеті про хвороби. Страх захворіти на серйозну хворобу може негативно позначатися на повсякденному житті", - пише Супрун у Facebook.

Надмірна тривога і стрес підвищують ризик появи реальних хвороб. Додатковий стрес впливає на появу шкідливих звичок.

Уляна Супрун дає кілька порад, які допоможуть уникнути надмірної тривоги:

1. Ведіть щоденник

У щоденнику варто записувати те, що найбільше непокоїть з приводу здоров'я. Це допоможе проаналізувати ситуацію та зрозуміти, які проблеми варті уваги.

2. Не шукайте інформацію в інтернеті

Люди часто на різних сайтах в інтернеті перевіряють наявні у себе симптоми. Інтернет не завжди хороший порадник. Намагайтесь спеціально не заходити на подібні ресурси. Краще звернутися до лікаря.

3. Не ставте діагноз самостійно

Окрім надмірного хвилювання, з'являється ризик розпочати невиправдане та потенційно небезпечне лікування. Обов'язково консультуйтесь із лікарем. Існують наукові дослідження, які вказують, що лікарі діагностують удвічі краще, ніж спеціально створені онлайн-ресурси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ногами вперед: Супрун розкрила правила перевезення хворого

4. Намагайтесь відволіктись на інші справи

Відволікайтеся від тривожних думок про хвороби за допомогою прогулянок, занять спортом, читання чи спілкування з друзями.

5. Проконсультуйтесь зі своїм лікарем

Якщо хвороба дійсно є, то фахівець може призначити спеціальне лікування або ж направити до психотерапевта.

Супрун також радить визначитися із сімейним лікарем. Фахівець стежитиме за здоров'ям, рекомендуватиме потрібні огляди та позбавить непотрібного занепокоєння.

У світі є тенденція того, що люди бояться обійняти когось чи просто подати руку незнайомим чи близьким. Це може мати серйозні наслідки для психічного здоров'я та самопочуття. Дослідження науковців підтверджує, що дотик чи обійми можуть зменшити відчуття виключення та покращити настрій, у деяких дослідженнях дотик може зменшити відчуття болю.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розповіла, чим небезпечна надмірна тривога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути