пʼятниця, 07 квітня 2017 21:05

Що назавжди псує зуби

Що назавжди псує зуби
Фото: zsz.pp.ua

Запалення ясен може не тільки зіпсувати посмішку, а й позбавити людини зубів назавжди. Діагноз пародонтит ставлять на все життя. Він повністю не лікується. Хвороба пошкоджує не зуби, а структури, які їх утримують, — ясна та кістки. Про це Gazeta.ua розповіла Тетяна Вікович-Вдовенко, столичний пародонтолог.

"Яким би гарним не був зуб, він не буде триматися у хворих яснах. Перший дзвіночок пародонтиту — ясна червоні, кровоточать під час чищення зубів. Якщо на це не звертати увагу, розвивається хвороба. Зуби починають хитатися, але не випадають, хіба що при жуванні твердої їжі. Їх видаляють із знеболенням", - каже лікар.

Це запальне захворювання, яке спочатку проявляється кровоточивістю і набряком. У роті з'являється присмак крові та неприємний гнилісний запах. Хвороба виникає через бактерії, які розмножуються, коли недбало чистять зуби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли потрібно чистити зуби ниткою

Лікар для визначення діагнозу робить рентген. На ньому можна побачити, наскільки агресивна хвороба, чи вражена кістка. Її не можна відновити без операції.

Далі очищує "кишені" біля кореня зуба. Це ямки, які виникають між зубами та яснами, коли ті поступово опустилися. Після вишкрібання з'являється кров, ясна прилипають до стінки зуба та піднімаються. Так до ямки більше не потраплятимуть бактерії.

Людям, які вже вилікували хворобу, раз на півроку проходять ­огляд у лікаря. Якщо цього не робити і неправильно чистити зуби без нитки, через два місяці хвороба повертається.

Зараз ви читаєте новину «Що назавжди псує зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути