вівторок, 01 грудня 2020 10:05

Повільний вбивця: хронічний апендицит розвивається непомітно

Повільний вбивця: хронічний апендицит розвивається непомітно
Біль при апендициті починається від пупка. Фото: life.pravda.com.ua

Запалення апендикса може вбити людину, якщо його вчасно не вирізати. Зараз це роблять лапароскопічно - через маленькі надрізи. За добу пацієнт підводився з ліжка, на четвертий - повертається додому.Шрамів майже не видно.

Треба бути готовим, що запалення не завжди виникає раптово. Може розвиватися поступово зі слабшими симптомами.

Про це попереджає Марія Попова, столичний дитячий хірург.

Спочатку спазми відчуваються біля пупка і переходять у правий бік живота. Поступово людина звикає до болю. Він може посилюватися при кашлі й фізичних навантаженнях. Це ознаки хронічного апендициту.

"Від будь-якого апендициту можна померти. Рано чи пізно апендикс запалиться. Пізнє звернення в лікарню — біда невідкладної хірургії. Дитину з болем у животі обов'язково має оглянути хірург, не пізніше 6 годин від початку нападу. Але кожен п'ятий пацієнт поступає до нас після закінчення доби", - розповідає лікар.

Від хронічного апендициту дитина стає млява, скаржиться на біль у правому боці. Відмовляється від їжі, вередує. Може бути нудота, блювота. Якщо в апендикса нетипове розташування, верхівкою він може подразнювати сечовий міхур. Тоді дитина часто мочиться. Скаржиться на біль під час сечовипускання.

Як тільки заболів справа живіт, треба зробити ультразвукову діагностику, загальні аналізи крові й сечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали перші сигнали смертельної хвороби чоловіків

Хронічний апендицит не оперують, але людину часто оглядають. Щоб під час загострення не згаяти часу й вирізати апендикс.

У такому стані шкодять очисна клізма та знеболювальні таблетки. Грілка на животі дає тепло, через яке в апендиксі збирається гній.

Хірург 27-річний Леонід Рогозов провів на собі операцію з видалення апендикса. Перебував на станції "Новолазарєвська" в Антарктиді.

Біль у правій клубовій частині, слабкість, нудоту, лихоманку відчув за добу до операції. Будучи єдиним лікарем на станції сам поставив собі діагноз - гострий апендицит.

Зараз ви читаєте новину «Повільний вбивця: хронічний апендицит розвивається непомітно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути