четвер, 30 квітня 2020 10:23

Хірург вирізав собі апендицит

Хірург вирізав собі апендицит
Радянський хірург Леонід Рогозов провів успішну операцію на собі. Фото: bbc.com

Хірург 27-річний Леонід Рогозов провів на собі операцію з видалення апендикса 30 квітня 1961 року. Перебував на радянській станції "Новолазарєвська" в Антарктиді.

Біль у правій клубовій частині, слабкість, нудоту, лихоманку відчув за добу до операції. Будучи єдиним лікарем на станції сам поставив собі діагноз - гострий апендицит. Спочатку спробував подолати недугу антибіотиками та спокоєм, але успіху консервативна тактика не мала, температура лише підвищувалася. Евакуація літаком була неможливою через погодні умови. Тоді прийняв рішення не чекати смерті, а оперувати себе власноруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім Чен Ину зробили операцію на серці

Асистентами стали метеоролог Олександр Артем'єв, який подавав і обробляв інструменти, та інженер-механік Зиновій Теплинський.

"Я не дозволяв собі думати ні про що, крім справи, - згадував Рогозов. - У разі, якби я знепритомнів, Артем'єв зробив би мені ін'єкцію адреналіну - я дав йому шприц і показав, як це робиться. Мої бідні асистенти! В останню хвилину я подивився на них: вони стояли в білих халатах і самі були біліше білого. Я теж був переляканий. Але потім я взяв голку з новокаїном і зробив собі першу ін'єкцію. Якимось чином я автоматично перейшов до режиму операції та з цього моменту не помічав нічого іншого".

Чоловік зробив розріз за допомогою скальпеля й дзеркала та видалив запалений орган, після чого ввів антибіотик в порожнину. Операція тривала 1 годину 45 хв. У її ході поступово розвивалися слабкість та запаморочення, але він не зомлів.

"На найважчій стадії видалення апендикса я занепав духом: моє серце завмерло і помітно зменшило хід, а руки стали, як гума. Що ж, подумав я, це скінчиться погано. Але ж усе, що залишалося, - це, власне, видалити апендикс! Але потім я усвідомив, що взагалі-то я вже врятований!".

За 5 діб температура лікаря нормалізувалася, а за тиждень він уже зняв собі шви.

22 квітня 1969 року в методичній лікарні Х'юстона доктор Мур провів першу у світі трансплантацію ока людині. Пацієнтом був Джон Медден, а донором - людина, яка померла через пухлину в головному мозку. Від неї й було взято рогівку, кришталик і райдужну оболонку.

Зараз ви читаєте новину «Хірург вирізав собі апендицит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути