середа, 22 квітня 2020 06:30

Око поділили на частини: вражаючі факти першої пересадки органа

Око поділили на частини: вражаючі факти першої пересадки органа
Око ділили на частини для пересадки. Фото: ria.ru

22 квітня 1969 року у методичній лікарні Х'юстона доктор Мур провів першу у світі трансплантацію ока людині. Пацієнтом був Джон Медден, а донором - померла людина від пухлини в головному мозку. Від нього і були взяті рогівка, кришталик і райдужна оболонка.

Після цього зір Медденом повернути не вдалося, так як через 9 днів почалася кровотеча, і донорський орган не зміг прижитися. Так як не змогли нормально підтримувати його життєздатність.

Взяли не око, а його частини, а це додатково ускладнило всю процедуру щодо збереження життєздатності. Сам же Джон Медден не міг бачити, так як на обох рогівці його очей були рубці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронну базу донорів запустять за рік

Офтальмологи щороку стикаються з тисячами випадків пошкоджень органів зору, які призводять або до ампутації, або до загибелі ока, або до втрати їм своїх основних функцій. Це може бути результат осколкового, ножового поранення, пошкоджень на робочому місці і в побуті.

У 2016 році ця ж група вчених зуміла створити ключові елементи ока, включаючи сітківку і кришталик, з індукованих стовбурових клітин (IPS-клітин) та успішно пересадити епітеліальні клітини на рогівку ока кролика. Через 3 роки японські вчені зробили таку операцію вже людині.

На даному етапі розвитку медицини, офтальмології та хірургії ока можлива пересадка склери, рогівки, кон'юнктиви, кришталика, райдужки, тобто практично всіх елементів органу зору. Але, на жаль, до цих пір не можна трансплантувати сітківку і зоровий нерв – нервові тканини ока.

3 квітня 1933 року в Херсоні хірург Юрій Вороний уперше у світі пересадив нирки людині. Пацієнтка, яка намагалася скоїти самогубство, прожила 2 доби.

Першу вдалу трансплантацію нирки зробили у Сполучених Штатах 17 червня 1950 р. Рут Такер, 44-річній жінці з полікістозом нирок. Незважаючи на те, що трансплантовану нирку організм відторгнув через 10 місяців, це дало час нирці Такер, щоб відновитися, і жінка жила ще 5 років.

Зараз ви читаєте новину «Око поділили на частини: вражаючі факти першої пересадки органа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути