Ексклюзиви
пʼятниця, 03 квітня 2020 09:12

Український хірург вперше у світі зробив пересадку органа

Український хірург вперше у світі зробив пересадку органа
Першу операцію з пересадження нирок провели в Херсоні. Фото: vidomosti-ua.com

3 квітня 1933 року в Херсоні хірург Юрій Вороний уперше у світі пересадив нирки людині. Пацієнтка, яка намагалася скоїти самогубство, прожила 2 доби.

Першу вдалу трансплантацію нирки зробили у Сполучених Штатах 17 червня 1950 р. Рут Такер, 44-річній жінці з полікістозом нирок. Незважаючи на те, що трансплантовану нирку організм відторгнув через 10 місяців, це дало час нирці Такер, щоб відновитися, і жінка жила ще 5 років.

Перші пересаджування нирки живим пацієнтам зробив Жан Гамбургер 1952 року в лікарні Неккер у Парижі , але нирка загинула після 3 тижнів нормального функціонування, а потім 1954 року - в Бостоні.

У грудні 1954 року Джозеф Маррі вперше у світі здійснив пересадження нирки між двома ідентичними близнюками. Відкриття імунодепресантів дало змогу пересаджувати нирки від донорів - не родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансплантація в Україні: Кабмін затвердив тарифи

Нирки, хоч і невеликі органи, але, як показує історія, лікарі пройшли довгий шлях, щоб їх пересаджувати від людини до людини.

Індійський хірург Ашиш Патил потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, видаливши з нирок пацієнта 170 тис. каменів. Операція тривала 4 години. Прооперований пацієнт повернувся до попереднього способу життя.

За добу нирки фільтрують до 2000 л крові. Цю кількість органи пропускають через себе за 35 разів.

Загальна довжина капілярів у нирці - 25 кілометрів. У них 1 млн фільтрувальних елементів.

Вага нирок - від 120 до 200 г. Права важча за ліву.

Ниркова недостатність підвищує ризик інфаркту й інсульту в 25 разів.

Із 1 січня в Україні діє закон про пере­саджування органів від донора - не родича. Трансплантацію можуть провести від померлої людини за умови, що та дала на це згоду за життя.

Повноцінно пересаджувати органи почнуть із січня 2021-го. До цього часу в Україні мають створити єдину електрон­ну базу донорів та реєстр лікарів-координаторів.

Зараз пересадження потребують ­близько 5 тис. українців. Держава виділила гроші на трансплантацію органів за кордоном 119 українцям наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Український хірург вперше у світі зробив пересадку органа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути