четвер, 04 квітня 2024 05:30

Помер авіаконструктор, що збудував найбільший в світі вантажний літак

Помер авіаконструктор, що збудував найбільший в світі вантажний літак
Під керівництвом Олега Антонов ана заводі розробили багато унікальтних літаків. Фото: Facebook Antonow Company

4 квітня 1984 року у Києві помер радянський літакобудівник, один із провідних авіаконструкторів СРСР 78-річний Олег Антонов. Серед версій його смерті - жорстоке побиття міліціонерами.

Родом інженер був з Росії. З молодих років захоплювався авіабудуванням, відвідував шкільний гурток любителів авіації. Почав з конструювання планерів. Перший його планер "Голуб", зроблений з фанери і водопровідних труб у 1924 pоці, відзначили грамотою за оригінальну і гарну конструкцію. Це додало бажання будувати нові літальні апарати.

Вступив до машинобудівного факультету Ленінградського Політехнічного Інституту, який закінчив 1930 року. Пригадував, що, навчаючись, "пік планери як млинці". Проєкти молодого конструктора, що з'являлися один за одним, вирізнялися сміливістю та оригінальністю, завойовували загальне визнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Авіалінії Антонова" перевезли супутник для Space X Ілона Маска

У 1933 році 27-річний Антонов став головним конструктором планерного заводу в московському Тушино. Створив літальні апарати, на яких встановили численні світові рекорди. Інженер став одним з основоположників радянського планеризму. Створив близько 30 типів планерів, у тому числі і серійні.

До Києва його перевели 1952 року, як генерального конструктора державного підприємства "Антонов".

"Жоднi розрахунки, досвiд конструкторiв i технологiв, умiння робiтникiв не можуть гарантувати повну надiйнiсть конструкцiї до останньої деталi. Тут потрiбен експеримент. Прискорюємо проведення цього експерименту, помiстивши лiтак в Спецiальну лабораторiю, де штучно створюються навантаження, аналогiчнi тим, що виникають при злетах i посадках", - казав Антонов про свої винаходи.

У післявоєнні роки під керівництвом Антонова розробили транспортні літаки Ан-8, Ан-12, Ан-22, Ан-26, Ан-32, Ан-72. Ан-124 - літак "Руслан", найбільший серійний вантажний літак у світі, кодове ім'я в НАТО - "Condor", також його розробка.

4 грудня 1990 року український вантажний літак Ан-124 "Руслан" здійснив кругосвітній переліт, покривши 50 005 км за 72 год. 16 хв., встановивши при цьому 7 світових авіаційних рекордів.

Зараз ви читаєте новину «Помер авіаконструктор, що збудував найбільший в світі вантажний літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути