неділя, 20 вересня 2020 20:32

Патон вгробив науку, Кремль копає собі яму і поради для довголіття: 5 блогів тижня

Патон вгробив науку, Кремль копає собі яму і поради для довголіття: 5 блогів тижня
При Патоні втратили гарний продукт Вернадського та Скоропадського, вважає історик Кирило Галушко. Фото: НАН України

Gazeta.ua пропонує п'ять блогів, які були найпопулярнішими цього тижня на сайті.

1. Коли ми дивимося на старих і хворих людей, здається, що такого з нами ніколи не буде. Але ми ігноруємо зуб, який давно потрібно було б полікувати, чи жир, який можна легко обхопити п'ятірнею, чи час від часу "стрибаючий" тиск. Фактори ризику хвороб, які спричинюють швидке старіння та смертність, можна контролювати. Людина сама приймає рішення, від яких залежить подальший поворот подій, переконана дієтологиня Оксана Скиталінська.

2. Руйнація української науки є значно глибшою, ніж навіть руйнація лукашенківської Білорусі. Сто два роки патонівської НАНУ – це маркесівські "сто років самотності". Вимагати більшого фінансування науки можна і треба – але лише одночасно із повним реформуванням усіх структур. У мертві міхи нема сенсу вливати кошти платників податків. Щоб українська наука ожила, слід поховати живих мерців від науки, ввести до НАНУ адекватне зовнішнє управління та зайнятись модернізацією того, що ще можна модернізувати. І ліквідувати все те, що модернізації не підлягає. Інакше ще одне покоління молодих вчених поставить хрест на нашій країні, втече до здорового світу, міркує директор Національного антарктичного наукового центру, ветеран АТО Євген Дикий.

3. Академік Борис Патоном, мабуть, колись був розумною і талановитою людиною. Мабуть, за заслуги очолив Українську академію наук. Але, як і балеринам, академікам не треба чекати, поки їх будуть носити на руках. При Патоні втратили гарний продукт Вернадського та Скоропадського. Тому "медаллю імені Патона" я раджу нагороджувати людину, яка просто вгробила набуток інших, вважає історик Кирило Галушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неадекватна влада може катастрофічно спростити державу

4. Німецько-російські відносини більше не будуть особливими. Чим далі Кремль буде вдавати, що факт отруєння Олексія Навального не встановлений, тим глибше копає собі яму. Але є одна річ, яку ми маємо добре розуміти. Робота "нормандського формату" багато в чому була можливою саме через взаємодію Німеччини та Росії. Очевидно, нас очікуватимуть суттєві зміни і точно не позитивні, у тому числі у сфері безпеки. Хоча і можливості по-іншому подивитися на сьогоднішні формати теж з'являться, наголошує ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

5. Розбудова держави – це не про покарання, а про зміну правил гри та підвищення кваліфікації людей. Брак компетентності більша загроза для держави, ніж корупція. Корупцію можна побороти. Якщо ж державою будуть керувати чесні ідіоти, то вона так само загине. Тому потрібно вкладати у професійну освіту держслужбовців, вивчати практики і методи, які спрацювали. Готувати нові кадри. Створювати систему підтримки тих держслужбовців, які є кращими, переконаний ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Зараз ви читаєте новину «Патон вгробив науку, Кремль копає собі яму і поради для довголіття: 5 блогів тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути