У цитрусових є багато чого, що можна полюбити. Вони можуть похвалитися солодким смаком, який додає яскравості багатьом стравам, від солоних салатів до випічки.
Цитрусові також сповнені поживних речовин, що робить їх одними з найкорисніших продуктів, які ви можете їсти, пише Realsimple.
І хоча всі сорти цитрусових варто додати до вашої тарілки, є один, який особливо вражає. Йдеться про апельсин.
Найкорисніший цитрусовий фрукт
Що стосується цитрусових, то апельсини посідають перше місце, за словами дієтолога Крістен Карлі.
Апельсини та 100% апельсиновий сік неймовірно багаті на вітамін С, більше, ніж яблука, лимони та полуниця, що робить їх одним з найдоступніших джерел цього поживного речовини, каже Карлі. Це варте уваги, оскільки вітамін С є потужним антиоксидантом і особливо важливим для здоров'я імунної системи, зазначає вона. Більше того, організм не може виробляти власний вітамін С, тому вживання фруктів, таких як апельсини, може допомогти вам отримати його достатньо.
Улюблений апельсин також містить гесперидин, унікальну рослинну сполуку, що міститься в цитрусових, каже Карлі.
Гесперидин є антиоксидантом, тобто він може допомогти захистити здорові клітини від оксидативного стресу. Також було показано, що ця сполука контролює кров'яний тиск і рівень холестерину в крові (два ключові фактори здоров'я серця) та захищає нервову систему від запалення, потенційно запобігаючи нейродегенеративним захворюванням.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Склали рейтинг фруктів, які допомагають травленню. Хто на першому місці
Нарешті, апельсини багаті на фолат, також відомий як вітамін B9. "Цей водорозчинний вітамін відіграє ключову роль у рості та розвитку клітин, що робить його особливо важливим під час вагітності", - каже Карлі. Він також життєво важливий у збалансованому харчуванні, оскільки він також може допомогти підтримувати здоров'я серця у дорослих. Для контексту, "один середній апельсин забезпечує 6% вашої щоденної потреби, тоді як порція 100% апельсинового соку об'ємом 225 г забезпечує близько 15%", - каже Карлі.
Фактично, 100% апельсиновий сік - один з небагатьох фруктових соків, який є гарним природним джерелом фолієвої кислоти.
Як їсти апельсини
Як найкорисніший цитрусовий фрукт, апельсини заслуговують на місце у вашій фруктовій вазі. Вони чудові самі по собі, але якщо ви шукаєте більш креативні способи насолодитися апельсинами, розгляньте наступні ідеї.
Смузі
Подаруйте своєму улюбленому смузі порцію поживних речовин за допомогою часточок апельсина або апельсинового соку. Вони особливо смачні з тропічними фруктами, такими як манго, ананас і банан. Ви також можете змішати апельсини з кокосовим молоком, бананом, ванільним йогуртом та ванільним екстрактом, щоб отримати напій, натхненний кремом.
З темним шоколадом
Для корисного смаку вмочіть часточки апельсина в розтоплений темний шоколад. Викладіть апельсини на деко, застелене пергаментним папером, потім посипте кокосовою стружкою або подрібненими горіхами. Охолодіть часточки апельсина, поки шоколад не застигне, а потім насолоджуйтесь як є або зверху на йогурті.
У салатах
Шматочки апельсина додадуть яскравості фруктовому салату. Ви навіть можете приготувати фруктовий салат, повністю з цитрусових. Якщо прагнете чогось пікантного, спробуйте апельсини в хрусткому салаті з куркою та імбиром.
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   









            
            
            
            
                        









Коментарі