Харчуватись правильно - не обов'язково дорого.
В Україні достатньо доступних та корисних овочів, написала Уляна Супрун Facebook.
"Звісно, у величезному асортименті фруктів, овочів, риби або ж горіхів є багато дійсно дорогих пропозицій. Але не настільки багато, щоб ми розводили руками та радили вам їсти батон, дешеву ковбасу, кетчуп, горілку, запевняючи, що все буде добре. Не буде", - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України.
Харчуватись здорово, не означає, що потрібно регулярно вживати у їжу авокадо, насіння чіа та крупу кіноа чи агаву. Україна вирощує власні овочі й фрукти, які можна купити в кожному місті та містечку. І ці продукти теж є суперфудами.
Щоб харчуватись здорово потрібно регулярно вживати:
Моркву. Ціна до 15 грн/кг, джерело каротиноїдів. Про-вітаміну А, потрібного для зору, імунітету, краси шкіри і невпинної боротьби з вільними радикалами.. Її можна їсти сиру, запікати, тушкувати, додавати до каш, супів, солодкої та несолодкої випічки.
Буряк, на українських ринках до 15 грн/кг. Джерело бетаїну — сполуки, потрібної для правильного обміну жирів. "Любить" горіхи, чорнослив і яблука, його можна пекти, готувати на пару і чавити із нього сік.
Кольрабі. Це соковите джерело клітковини і вітаміну С,. Коштує до 30 грн/кг. Чудово поєднується із морквою, яблуками та сметаною.
Коренеплоди селера і пастернак тішать вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною. На ринку в Києві 25 і 45 грн/кг.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікування нежитю: як правильно шморгати носом
Улюблений проповідниками здорового способу життя батат -солодка картопля, дорогий. Від 100 грн/кг. Не здоровіший за запечені з олією моркву, картоплю, пастернак і селеру, тож не переймайтеся.
Уляна Супрун порадила вживати також цибулю, капусту та гарбуз, ціна яких не перевищує 30грн/кг. М'ясо краще обирати у первісному вигляді, не перероблене, як ковбаси чи сосиски. Що менше перероблений продукт, то менша вартість і більша поживна цінність.
"Достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень — це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров'я не додадуть. Обирайте скумбрію, хека й оселедця, а не лосося. Не бійтеся свинцю та миш'яку — в цих видах риби їх не так багато, як в лососі, тунці, рибі-мечі", - додала вона.
Назвали продукт, який захищає печінку від алкоголю.
Коментарі