понеділок, 12 грудня 2016 14:20

Фени та пилососи викликають проблеми зі слухом

Фени та пилососи викликають проблеми зі слухом
Фото: masterservis24

Вчителі та домохазяйки найбільше наражаються на небезпеку втратити слух через звуки, які чують щодня. Надмір шуму є небезпечним для здоров'я людини - як для слуху, так і для психіки, він може викликати виснаження усього організму. Про це пише zdrowie.dziennik.pl.

Фен для волосся дає шум на рівні 60 дБ, пилосос до 70 дБ, машина для скошування трави - 80 дБ. Однак увесь цей шум не зрівняти з галасом під час перерви в школі, який чують вчителі. Бо там рівень звуку досягає 100 дБ.

Людина, постійно перебуває у шумі, але він буває різним - наприклад, шум вітру, голоси звірів на природі. Однак неприємні звуки, які викликають дискомфорт у людини, ще називають галасом.

Звуки, рівень яких нижчий за 35 дБ, не шкідливі, але можуть викликати роздратування. Натомість коли ми чуємо 35-70 дБ - отримуємо негативний вплив на психіку, здатність до роботи знижується. А шум, вищий за 85 дБ викликає ушкодження слуху, серцево-судинні захворювання та втрату рівноваги. Перебування в приміщенні, де є звуки на рівні 130-150 дБ може призвести до ушкодження внутрішніх органів. Проведені 5 хвилин у шумі, вищому за 150 дБ паралізують, викликають страх та нудоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від нестачі вітаміну D болять кістки

Кожна третя людина потерпає від шуму у вухах. Він виникає через те, що людина регулярно чує шум, писк та дзвінки, які негативно впливають на слух. При чому у 5-ти відсотків людей шум у вухах є тривалим та може викликати ушкодження або навіть втрату слуху.

Шум викликає нервове напруження. Він є одним із причин стресів, які викликають появі у організмі хімічних сполук, таких як, наприклад, адреналін, який ще звуть гормоном страху, боротьби та втечі. Адреналін вивільняє глюкозу з організму, перешкоджає вивільненню із запасів тканин жирних кислот, які могли б сприяти роботі м'язів. Через неможливість спалювання глюкози та жирних кислот внаслідок процесу метаболізму на стінках кровоносних судин осідає холестерин. А це призводить до інфарктів та інсультів.

Постійний шум не лише шкодить нашому тілу, а й психіці. Голосні звуки викликають безсоння, погіршують здатність відпочивати, викликають виснаження, зменшують гостроту зору, швидкість реагування, послаблюють захисні реакції. Шум зменшує нашу концентрацію та здатність діяти, шкодить вільній комунікації та вивільняє агресію.

Шум є таким же шкідливим, як забруднене повітря. Чим більше шуму - тим більше шкоди.

Зараз ви читаєте новину «Фени та пилососи викликають проблеми зі слухом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути