пʼятниця, 02 грудня 2016 15:30

Від нестачі вітаміну D болять кістки

Від нестачі вітаміну D болять кістки
Фото: viva-san-katya.ucoz.com

У зимовий період, коли сонце не надто інтенсивне, люди потерпають від нестачі вітаміну D. А його відсутність викликає важкі захворювання. Такі як рахіт, м'язову дистрофію, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, високий артеріальний тиск, хвороби серця та онкологію грудей і кишечника.

Про це під час візиту в Україну розповів Gazeta.ua Майкл Холік, науковець з Бостону, США.

"У Сполучених Штатах вітамін D дуже популярний. Найбільш важливою групою, яка потребує вітаміну D, є підлітки. Він дуже важливий для здоров'я кісткової тканини. А також для попередження розвитку рахіту, який сьогодні не так широко розповсюджений. Наступним захворюванням є остеомаляція. Яка супроводжується болями в кістках. Також з дефіцитом вітаміну D сьогодні асоціюється цукровий діабет, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, захворювання серцево-судинної системи, зимовою депресією. Майже 80 відсотків населення світу страждають від нестачі вітаміну D", - говорить лікар.

Продукти харчування, які містять вітамін - це морська риба, риб'ячий жир, яйця та молоко. Проте основним природним джерелом отримання є сонце.

"У тих продуктах, які ми вживаємо, вітаміну D досить мало. Риб'ячий жир та жирні морські риби - це той матеріал, де можемо знайти вітамін D. Грудне молоко, яким годують немовлят має мало вітаміну D. Тому вагітна жінка повинна приймати вітамін Д під час вагітності", - каже Холік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисні креми на курортах не впускають в організм вітамін D

Тим часом, польський експерт, професор Павел Плудовські, голова Європейської асоціації вітаміну D, з Варшави зазначає, що отримання організмом достатньої кількості вітаміну дозволить збільшити тривалість життя на 30%.

В Україні щороку приймають 460 тисяч упаковок вітаміну D. Переважно його приписують сімейні лікарі для профілактики рахіту у дітей.

"Діти до трьох років не повинні довго перебувати під прямими сонячними променями, тому мають вживати вітамін D", - каже Плудовскі.

Зараз ви читаєте новину «Від нестачі вітаміну D болять кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути