пʼятниця, 27 вересня 2019 01:36

Чому здоровий спосіб життя може бути небезпечним
5

Намагаєтесь не їсти після шостої вечора, користуєтесь сонцезахисними засобами навіть у похмуру погоду і прораховуєте калорійність і кількість з'їденого за обідом?

Здається, ви робите все можливе, щоб зберегти здоров'я і красу, однак з таким однозначним висновком не варто поспішати. Деякі популярні правила здорового способу життя можуть не лише не принести істотної користі, але й завдати шкоди організму, пише marieclaire.ru.

Як і чому це відбувається

1. Не їсти після 18:00

 

Їсти потрібно не за часом, а за апетитом. Якщо після 18:00 ви не хочете їсти, і, можливо, рано лягайте спати, то це одна ситуація, а якщо постійно боретеся з відчуттям голоду і думаєте тільки про їжу, то така поведінка принесе лише шкоду і нуль користі.

Їсти після 18:00 можна і потрібно. Питання лише в тому, що саме. Незалежно від часу доби в їжі необхідно керуватися принципами правильного харчування, яке обов'язково повинно включати в себе білок (м'ясо), клітковину (свіжі овочі), повільно засвоювані вуглеводи (крупи, цільнозерновий хліб) і жири (насамперед – "правильні", які переважно представлені омега-3-поліненасиченими жирними кислотами).

Ви спокійно можете після 18:00 з'їсти хороший стейк (червоне м'ясо) зі свіжими овочами. Це не принесе організму багато калорій (більшість з них тут же витратяться на перетравлення м'яса і овочевої клітковини), але забезпечить вас гарним настроєм і необхідними поживними речовинами. У м'ясі містяться незамінні амінокислоти, які ми не можемо отримати з будь-якої іншої їжі. При цьому саме амінокислоти є будівельним матеріалом для білкових гормонів. У нічний час відбувається синтез мелатоніну (гормону сну) та гормону росту. Якщо їх виробляється недостатньо, то запускаються механізми старіння.

Висновок: їмо м'ясо після 18:00, отримуємо мінімум калорій і достатню кількість будівельного матеріалу для гормонів, які виробляються під час сну, а також позбавляємося від почуття голоду, яке може призвести до стресу і втрати повноцінного сну.

Важливо: в нормі почуття голоду у здорової людини після повноцінного прийому їжі пропадає на 4-6 годин. Якщо ви відчуваєте голод постійно, незалежно від того, що і скільки з'їли, це привід звернутися до лікаря.

 

2. Їсте часто малими порціями

Це - вірний спосіб набрати вагу. При кожному прийомі їжі в кров виділяється гормон інсулін, основна функція якого — засвоїти клітинами глюкозу (цукор), яка надійшла з їжею. Але в інсуліна є ще одна особливість — підвищення його рівня в крові викликає і підтримує відчуття голоду.

В результаті ми приймаємо їжу, провокуємо викид інсуліну, але оскільки з'їдаємо мало, надлишок інсуліну підтримує постійне відчуття голоду, змушуючи все частіше робити "перекуси". 6-8 перекусів в день по 200-300 ккал кожен – і отримуємо кількість калорій, яку ми не здатні витратити протягом дня. Підсумок – набір ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому сир може бути небезпечним - 6 страшних фактів

3. Періодично "сідати" на дієту

Будь-яка дієта – це погано, якщо під словом "дієта" маються на увазі істотні харчові обмеження. Харчування має бути збалансованим і повноцінним постійно. Дієта – це позбавлення організму тих чи інших корисних поживних речовин, саме тому "схуднення" на дієті супроводжується втратою не тільки жирової маси, але і м'язів. А адже саме кількість і якість м'язів визначає наше здоров'я та якість життя.

Крім того, наш організм після жорстких обмежень прагне якомога швидше компенсувати втрачене, тому часто після закінчення дієти людина знову набирає зайві кілограми.

 

4. Використовувати сонцезахисні засоби ("Вони запобігають старінню шкіри")

Вважається, що шкіру потрібно захищати від сонця, вплив якого прискорює старіння. І це велика помилка.

Справа в тому, що наша шкіра є основним джерелом синтезу вітаміну D в організмі, а цей вітамін синтезується під впливом сонячних променів на шкіру. Наносячи сонцезахисний крем, ми захищаємо себе, насамперед, від синтезу вітаміну D. Відомо, що дефіцит вітаміну D є причиною багатьох захворювань (рахіт, остеопороз, репродуктивні порушення, депресії, призводить до розвитку ожиріння, цукрового діабету, імунодефіцитних станів і навіть онкології).

У самій шкірі теж відбувається синтез вітаміну D. Підтримання нормального рівня вітаміну D в шкірі оптимізує обмінні процеси, збільшує її опірність до зовнішніх впливів, підтримує оптимальну вологість.

З віком шкіра поступово втрачає здатність синтезувати вітамін D. У результаті природна бар'єрна функція шкіри погіршується, вона стає сухішою, "в'ялою", менш стійкою до зовнішніх впливів. Доповнюємо цю ситуацію нанесенням сонцезахисного крему і отримуємо прискорення старіння шкіри.

Набагато корисніше насичувати шкіру провітаміном D, який є джерелом синтезу вітаміну D в шкірі. Існують навіть креми з провітаміном D. Використання зовнішніх засобів з провітаміном D дає унікальну можливість створити депо провітаміну D в шкірі незалежно від пори року і доби. Опинившись на сонці, шкіра буде готовою до активного синтезу вітаміну D.

 

5. Бігати вранці

Користь від такого виду активності матимуть не всі "ранкові бігуни". По-перше, важливо, де відбувається пробіжка. Уздовж жвавої траси - далеко не найкраще місце. Не можна бігати (і займатися спортом в цілому), якщо в організмі є якісь "неполадки", по-науковому - дефіцити: дефіцит заліза (страждають 70% жінок і 40% чоловіків), дефіцит вітаміну D, дефіцит гормонів щитовидної залози, дефіцит статевих гормонів (менопауза у жінок).

Всі перераховані вище дефіцити призводять до саркопенії - втрати кількості і якості м'язової маси, що, в свою чергу, робить заняття спортом не тільки важким випробуванням, а й становить небезпеку для здоров'я.

6. Приймати полівітаміни

Більшість вітамінів, які заявлені в полівітамінних комплексах, ми отримуємо з їжі в достатній кількості, а ті вітаміни, яких дійсно може не вистачати (А, Е, С, D, В12, залізо та інші) - містяться в таких "комплексах" в занадто малій кількості, недостатній для заповнення дефіциту.

Насправді, у кожного дефіциту, в тому числі вітамінного, є симптоми і способи виявлення (аналізи). Якщо вважаєте, що вам потрібні вітаміни - знайдіть час звернутися до лікаря, обстежтеся і приймайте дійсно те, що вам потрібно.

Більшість досліджень показують, що заняття спортом на порожній шлунок призводять до спалювання більшої кількості жиру, ніж ту ж кількість вправ, виконаних після їжі. Пропуск сніданку і біг на порожній шлунок збільшували спалювання жиру в середньому на 20%. Але з часом організм буде регулювати швидкість, з якою він спалює жир і вуглеводи. Ось чому протягом кількох тижнів або місяця потрібно стежити, як заняття спортом на порожній шлунок впливає на втрату ваги. Існують дослідження, які показують, що тренування до сніданку в довгостроковій перспективі показують майже той же результат, що і після.

Зараз ви читаєте новину «Чому здоровий спосіб життя може бути небезпечним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути