Ексклюзиви
субота, 23 січня 2021 11:47

Чому нові штами коронавірусу поширюються швидше

Чому нові штами коронавірусу поширюються швидше
Нові штами коронавірусу поширюються швидше. ФОТО: pexels.com

Еволюційний біолог з університету Британської Колумбії (Ванкувер, Канада) Сара Отто вважає, що один з найнебезпечніших штамів коронавірусу Sars-Cov-2 скоро вдарить по декількох країнах світу.

Також вона запропонувала пояснення того факту, що деякі штами коронавируса швидше поширюються по планеті.

Так, новий штам коронавируса B.1.1.7 вже охопив Великобританію і поширюється по США.

Він здався медикам настільки небезпечним, що вони переконали прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона знову ввести в країні жорсткий локдаун.

Вчені пояснюють, що найчастіше нові штами виникають, коли вірус потрапляє в нову область з населенням, яке раніше не було інфіковано, або добирається до верств населення, які раніше успішно протистояли вірусу.

Ми знаходимося в гонці з вірусною еволюцією.

Згідно з деякими дослідженнями, В.1.1.7 здатний поширюватися на 40-80% швидше, ніж інші. При цьому, поки немає ніяких даних, які свідчили б про те, що B.1.1.7 є більш смертоносним або викликає більш важкі наслідки вірусом, констатує Отто. Він лише здатний заражати більшу кількість людей в короткі терміни.

За словами Отто, більшість мутацій відбуваються в організмі людей зі слабкою імунною системою. Вони стають свого роду "лабораторіями", в яких вірус удосконалює себе сам. Люди з сильним імунітетом у відносно короткі терміни перемагають вірус, і він гине.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: актуальна статистика

Однак в організмі людини зі слабким імунітетом ця боротьба розтягується в часі. Вірус багаторазово розмножується в спробах узяти гору над імунітетом і в кінцевому підсумку вдосконалюється. Одним з результатів такого вдосконалення є здатність вірусу швидше проникати в організм людини. Саме тому нові штами вірусу набувають в першу чергу не більшу смертоносність, а саме велику ступінь "заразності".

Аби захиститись від нових штампів слід обмежити соціальні контакти.

"Ми знаходимося в гонці з вірусною еволюцією. Нам потрібно випускати нові вакцини з максимальною швидкістю, боротися з поширенням нових штамів шляхом обмеження подорожей і соціальних взаємодій", - додала Сара Отто.

Американська компанія Pfizer зобов'язалась надати цього року до 40 млн доз своєї вакцини від коронавірусу для бідних країн та держав із середнім рівнем доходів. Відповідний контракт компанія підписала з ВООЗ у межах ініціативи COVAX, інформує Associated Press.

Зараз ви читаєте новину «Чому нові штами коронавірусу поширюються швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути