Вчені з ізраїльського інституту Вейцмано в Реховоті дослідили, як впливає на людський організм чорний та білий хліб.
Вони зібрали групу з двох десятків добровольців, половина з яких харчувалася практично одним чорним хлібом два тижні, а інша половина – білим хлібом. В обох випадках приблизно чверть калорій припадала на хліб, а іншу частину дієти складали звичайні продукти.
Через місяць групи мінялися місцями і починали їсти інший вид хліба, а вчені стежили за станом здоров'я добровольців. Як змінювалася концентрація глюкози, мікроелементів і білків у їх крові при переході на хлібну дієту та при повній відмові від хліба, а також за змінами в їх вазі, тиску та інших фізіологічних характеристиках.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 тестів для перевірки стану здоров'я, які легко зробити вдома
Виявилося, що білий і чорний хліб однаково впливали на роботу організму і майже не змінювали те, як працював обмін речовин в організмі добровольців. Розкид в реакції організму на пшеничне і житнє борошно був дуже великим. Завдяки цьому для деяких добровольців кориснішим був білий хліб, а для інших – чорний.
Цікаво, вживання ні того, ні іншого хліба не змінювало мікрофлору, що раніше пов'язували з позитивною дією чорного хліба на здоров'я людини. Це пов'язано з відмінностями в роботі мікробів мікрофлори, які відповідають за переробку крохмалю, глюкози та інших вуглеводів.
Коментарі