Ексклюзиви

Запалені аденоїди викривлюють прикус

Автор: ФОТО Надав Олесь Тараненко
  Столичний отоларинголог Олесь Тараненко проводить ендоскопію носоглотки для діагностики розміру аденоїдів. При запаленні їх заморожують рідким азотом або вирізують мікролезом
Столичний отоларинголог Олесь Тараненко проводить ендоскопію носоглотки для діагностики розміру аденоїдів. При запаленні їх заморожують рідким азотом або вирізують мікролезом

Видалення триває 15 хвилин

— Місяць тому простудився, заклало ніс. Уночі важко дихати, скули болять. Почав хропіти, — розповідає 49-річний Юрій Вітрук із Бердичева Житомирської області. — Лікар наполягає на видаленні аденоїдів.

У дорослих аденоїди збільшуються рідко, хіба через запалення лімфатичних тканин в носоглотці. Найчастіше — це проблема дошкільнят.

— У доньки постійно запалюються аденоїди. Лікар радить оперувати. Я боюся ризикувати через наркоз, — каже Олена Лакійчук, 35 років, із Запоріжжя.

Дитині призначили процедуру кріодеструкції. Вона заморожує аденоїди та мигдалики. У ніс вводять тонку трубку, що подає холодну пару і краплі рідкого азоту. Технологія дозволяє безкровно прибрати патологічно змінену тканину. Судини спазмуються від холоду й розширюються. Так у слизовій оболонці прискорюється кровообіг. Це ­сприяє подальшому загоєнню. Сеанс триває 15 хв. з кількома перервами.

— Сильно запалені не треба чіпати. Препаратами слід зняти набряк, бо виросте знов. А потім видаляти. Роблю це з мінікамерою, що вводжу до аденоїдів. Весь процес видно на екрані, бо треба зробити ювелірно точно, — розповідає столичний отоларинголог 41-річний Олесь Тараненко. — Слід вирізати аденоїди повністю. Як залишиться хоч міліметр, знову виростуть.

Хворі аденоїди проявляються нежитем і утрудненим диханням. Симптоми не зникають і від закапування. Має насторожити тривалий нічний ­кашель.

— Пацієнти лікують отити чи гайморити. Стан кращає, але ненадовго. Бо проблема в іншому.

Для діагностики треба зробити рентген або ендоскопію — в ніс вводять трубку з камерою. При збільшених аденоїдах лікар радить закапувати препарати на основі кори дуба для підсушування. Запалені аденоїди вирізають мікролезом. Операція триває не більш як пів години. З лікарні виписують того ж дня.

— Через аденоїди в дитини може викривитися прикус. Не має змоги нормально дихати, спить із відкритим ротом. Від цього викривлюються щелепи. Тоді доведеться носити пластину, щоб язик правильно лягав у роті.

Зараз ви читаєте новину «Запалені аденоїди викривлюють прикус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути