пʼятниця, 08 вересня 2023 15:21

Українець змусив Москву відмовитись від нападів на 40 років

Українець змусив Москву відмовитись від нападів на 40 років
Битва Великого князівства Литовського з Московією закінчилася поразкою московитів, 1514 року. Робота Якова Пісо

У битві під Оршею, зараз це райцентр Вітебської області Білорусі, 8 вересня 1514-го військо князя Костянтина Острозького розбило московитів.

1512-го великий князь Московський Василій III розпочинав військову кампанію проти Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського, яке в той час було найсильнішою державою Європи. Князь Литовського князівства Сиґізмунд І Старий був також і королем Польщі. Московській армії вдалось захопити Смоленськ і підійти до Орші. Василій скерував на Оршу головні сили війська на чолі з Михаїлом Булгаковим-Голицею та Іваном Челядиним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія Литовсько-Руської держави розгромила 20-тисячне московське військо

У розпорядженні Костянтина Острозького було 13 тис. вояків з білоруських, українських і литовських земель, польська кавалерія й піхота, а також іноземні найманці-жовніри. Василій ІІІ виставив приблизно 30 тис. осіб.

Московське військо було погано організоване. Після імітації нападу Костянтин Острозький вдав, що відступає. А потім розпорядився вдарити із гармат. Московське військо панічно почало відступати до Дніпра. Багато потонули в річці. До вечора битва закінчилася.

Загинули близько 10 тис. московських воїнів. 8 воєвод, 17 командирів та кілька тисяч вояків потрапили у полон. Князь Василій III відмовився їх викуповувати.

Протягом 40 років після битви Москва не нападала на землі Великого князівства Литовського. Німецький імператор відмовився від союзу з Москвою і почав друдити з Великим князем Литовським.

26 січня 1564 року відбулась битва біля містечка Чашники - тепер Вітебська область в Білорусії. Військо Литовсько-Руського князівства розгромило військо Московського царства.

Зараз ви читаєте новину «Українець змусив Москву відмовитись від нападів на 40 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути