Таранька у спеку спричиняє інсульт

Таранька у спеку спричиняє інсульт

Червень побив кілька температурних рекордів. У останній тиждень повітря вдень у більшості областей прогрілося до понад +34°C. Першого тижня липня пройдуть дощі, далі спека повернеться.

— Серед двору заточилася і впала, — розповідає 62-річна Тамара Сторощук із селища Короп Чернігівської області. — Добре, що поштарка побачила й допомогла. Від тої спеки серце калатає, як скажене. Виходжу тільки з листком капусти на голові.

Спека змушує всі органи людини працювати інтенсивніше. Пришвидшується серцебиття, зростає тиск. Перегрів найбільше загрожує діабетикам, астматикам і людям із хворою щитоподібною залозою.

— У спеку відкладіть вуличні справи на ранок чи вечір, — говорить 37-річна Марія Крашук, столичний терапевт. — На городі людина нагинається, кров приливає до голови і спричиняє інсульт. Якщо голова довго нахилена, кров гірше надходить до хребта.

Радить, як поводитися у спеку.

— Митися краще звичайною водою. Мийні засоби сушать шкіру, якій і так важко. Сердечники не мають виходити з хати без валідолу, корвалолу або нітрогліцерину.

При перегріві зростає навантаження на серце. Виникає головний біль, частішає пульс, з'являється задишка, стискає у грудях.

— Можна намочити зап'ястя холодною водою, — каже Марія Крашук. — Але краще пере­йти в тінь. Лягти на спину, підняти голову й ноги та випити води. Покласти компреси з вологої тканини на лоб, згини рук і ніг. Якщо відчуваєте, що непритомнієте — потріть мочки вуха і стисніть кінчик мізинця. Це поверне до тями.

Найчастіше люди непритомніють на полях, де немає тіні.

— На поле треба брати парасолю і термос із холодною водою. Нею мочити руки і шию, — говорить Марія Крашук.

На городах люди працюють нахиленими. Від того ще більше зростає тиск і навантаження на судини.

— З носа може піти кров, — каже Марія Крашук. — Щоб її зупинити, покладіть щось холодне на потилицю, затисніть носа з боків. За 5 хвилин вставте у ніздрі ватні тампони, змочені у слабкому оцтовому розчині — чайна ложка на склянку води. Від кислоти рана затягнеться швидше.

Зростання тиску, нудота і блювота — традиційні симптоми перегрівання.

— Але є й нові, — додає. — Це дратівливість, падіння зору, судоми. Від роботи на спеці м'язи ніг і рук твердіють, ­болять.

Радить не пити багато води. Її надлишок перевантажує серце.

— У спеку смертельно шкодить таранька. Містить багато солі, яка затримує воду в організмі. Теплообмін не відбувається, тиск зростає.

Не рекомендує їсти макарони, смажені страви. Вони пришвидшують обмін речовин і розігрівають організм. Слід обмежити солоне й солодке, бо посилюють спрагу. Краще вживати компоти, узвари, йогурт, зелений чай, варені м'ясо та рибу.

— Найдужче від спеки страждають діти й літні люди. У перших механізми терморегуляції ще не сформовані. У других працюють уже не так справно, — розповідає дієтологиня Світлана Фус, 58 років. — Охолодженню організму сприяють салат, огірки, селера, помідори, кавуни й дині. Вони багаті калієм, який регулює втрату рідини від потовиділення. Запобігають тепловому удару.

Зараз ви читаєте новину «Таранька у спеку спричиняє інсульт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути