Від стресу стираються зуби

— Зиму провела без чаю та кави. Зуби почали боятися перепадів температур. Коли брала до рота щось холодне або гаряче, то било током, — розповідає Аліна Васильчишина, 50 років, з селища Козова Тернопільської області.

З роками зношується поверхневий шар емалі від жувального навантаження. Невелике стирання твердих тканин зуба є нормою. Але в деяких людей це відбувається передчасно й виникає бруксизм. Це скрегіт зубів під час сну або в стресовій ситуації. Людина стає неспокійною, втрачає апетит, з'являється безсоння, болі у вухах і голові. Хвороба вражає людей незалежно від віку і статі.

— Зуби покриті емаллю, яка тверда, як панцир черепахи. Якщо вона стерлася, то далі йде тверда тканина дентин. При її руйнуванні зуби стають гіперчутливими до тепла чи холоду, — каже 44-річний Віктор Одуд, ортодонт із Дніп­ра. — Це є наслідком нервів.

Такі проблеми із зубами бувають і в дітей. Від великого навантаження в школі, непорозуміння з батьками чи нерозділене кохання. Скрегіт не треба списувати на наявність глистів. Щоб помітити проблеми завчасно, варто ходити до стоматолога раз на пів року. На початковій стадії призначають капу для захисту зубів уночі. На пізніх можуть знадобитися вініри — керамічні накладки. Якщо почнуть розхитуватися окремі зуби, варто ставити імплантати. Спершу необхідно стабілізувати психоемоційний стан пацієнта заспокійливими, а потім починати лікування у стоматолога.

— Стирання зубів приносить не тільки естетичну проблему, а й фізіологічну. Через зниження прикусу підборіддя стає коротшим. Навколо рота з'являються дрібні зморшки. Потрібно відновити висоту прикусу за допомогою протезів чи брекетів, — додає Одуд.

Зараз ви читаєте новину «Від стресу стираються зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути