"На оці появилася "шторка". А потім почало темніти"

Автор: ФОТО НАДАВ ВАЛЕРІЙ ЗАПОРОЖЕЦЬ
  Валерієві Запорожцю з Черкас тричі проводили лазерну процедуру, щоб зберегти зір
Валерієві Запорожцю з Черкас тричі проводили лазерну процедуру, щоб зберегти зір

Відшарування сітківки лікують лазером

— Пів року тому праве око залилося кров'ю. Спочатку появилася темна "шторка". А потім почало темніти. Поїхав в обласну лікарню, — розповідає 54-річний Валерій Запорожець із Черкас.

— Оглянули і сказали, що відшаровується сітківка, — продовжує. — Від цього стався крововилив. Сітківку "пристріляли" лазером. За три дні відшарування пішло далі. Процедуру повторили. І втретє таке сталося. Лікар сказала, що вперше бачить початок відшарування. Бо зазвичай люди звертаються, коли вона повністю відійшла.

На два тижні Валерієві Запорожцю прописали постільний режим.

— Мав спати лише на правому боці. Можна було дивитися телевізор, приймати негарячий душ. Коли зняли жорсткий режим, дозволили ходити, але не піднімати важкого. Опісля раз у місяць повинен оглядатись у лікаря. Поки що не можна піднімати понад 15 кілограмів. Але дозволили їздити за кермом. Тепер піду за пів року на обстеження. Це буде кінцевий контроль.

— Відшарування сітківки потребує хірургічного або лазерного лікування, — каже 55-річна Наталія Пустовіт, завідувачка офтальмологічного відділення Черкаської обласної лікарні. — Його симптоми — "блискавки" перед очима. Після них раптово погіршується зір, з'являються "штори". Тоді треба проконсультуватися в офтальмолога.

Звертатися до лікаря слід у перші години після раптової втрати зору.

— Крововиливи у скловидне тіло можуть трапитися на тлі гіпертонії, цукрового діабету, травми ока або супроводжують відшарування сітківки. Зазвичай вони піддаються лікуванню, в деяких випадках — оперуються. Гостре порушення кровоообігу в судинах сітківки або зорового нерва виникає внаслідок ускладнення при травмах чи запаленні. Часто повернути втрачений зір неможливо. Лікування проводиться для відновлення кровообігу в ураженій артерії. А також для запобігання іншим судинним недугам, — говорить Наталія Михайлівна.

— Порушення кровообігу через спазм судин добре піддається лікуванню. Такі пацієнти частіше проходять курс у стаціонарі. В разі тромбозу сітківки необхідне лазерне лікування, введення препаратів у скловидне тіло. Якщо пацієнт дотримується схеми терапії, то прогноз для зору сприятливий.

Якщо втрата зору супроводжується сильним болем в оці та половині голови, може спричинити гострий напад глаукоми.

— Спровокувати може стрес, тривала робота з нахилом тіла й голови, особливо в темному приміщенні. Провісником гострого нападу глаукоми може бути затьмарення зору й поява райдужних кругів навколо джерел світла. Може розпочатися й несподівано. Супроводжується різким підвищенням артеріального тиску. Лікується лише в умовах стаціонару, бо можлива втрата зору. Часто такі пацієнти опиняються в терапевтичних відділеннях. Насправді їм потрібна негайна консультація офтальмолога й допомога в профільному відділенні.

Зараз ви читаєте новину «"На оці появилася "шторка". А потім почало темніти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути