Ексклюзиви
понеділок, 09 січня 2006 15:29

Зарплата $500 — і кредит на квартиру ваш

"Іпотека? Мабуть, грецьке щось", — відповів на моє провокаційне запитання 18-річний студент-філолог Роман. Справді, слово це має грецьке походження, і означає воно "застава". Можливо, за кілька років, коли Роман одружиться й перед молодою родиною постане проблема житла, йому доведеться познайомитися з іпотекою предметніше.

Словом "іпотека" позначають мало не все, що стосується кредитів під заставу нерухомості. Якщо ви берете в банку позику на купівлю квартири в тільки-но спроектованому будинку, іпотекою є майбутня квартира. Якщо ж вам довелося заставити теперішнє житло, це теж іпотека.

Утім, для більшості з нас нова квартира є недосяжною мрією: для того щоб отримати кредит на її купівлю, треба мати добрий заробіток і чималі гроші з самого початку.

Начальник іпотечного центру банку "Аваль" Віктор Висоцький, 48 років, переконаний: аби вести мову про кредит на житло, киянин має заробляти 2,5 тис. грн (якщо мінімальна ціна квартири — $50 тис., а максимальний термін виплати кредиту — 20 років). При цьому позичальник має сплатити або гарантувати перший внесок — 15%.

Рік тому було створено Державну іпотечну установу, яка має сприяти здешевленню житлових кредитів. Для неї у 2006 році уряд збирається залучити (у тому числі під державні гарантії) близько 1 млрд грн.

На запитання "ГПУ", чи скоро може сподіватися на отримання кредиту сім"я, що живе на $400 на місяць, голова наглядової ради цієї установи, перший заступник міністра фінансів Анатолій Максюта дав зрозуміти, що не скоро:

— Дохід у $400 не є чимось незмінним. Економіка прагне до зростання. Буде економічна стабільність, матимемо й нижчу інфляцію та відсоткові ставки.

Однак Віктор Висоцький не погоджується з тим, що житлові кредити звичайним людям недоступні:

— Головне тут — психологія. Люди дуже бояться кредиту. Відсоткова ставка — причина не основна. До нас часом приходять по кілька разів, і ми, буває, робимо по кілька десятків розрахунків, перш ніж клієнт подолає свій страх. Ми маємо переконати людей, що кредитуватися не так жахливо і не нездійсненно.

Буває, робимо по кілька десятків розрахунків, перш ніж клієнт подолає свій страх

За словами пана Висоцького, люди звертаються за кредитами дедалі частіше. У центрі, яким він керує, щодня запускається по кілька проектів кредитування купівлі та будівництва житла. Програма банку "Аваль", зокрема, приваблює людей простою і ясною системою розрахунків: за відсотковою ставкою не ховаються жодні комісійні. Але найголовніше, що відкриває двері банку для "незаможників", — можливість не сплачувати першого внеску (15–20% вартості будівництва квартири), а просто заставити під цю суму наявне житло.

Зараз ви читаєте новину «Зарплата $500 — і кредит на квартиру ваш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути