пʼятниця, 14 червня 2019 00:56

За день дрон-обприскувач обробляє 30 гектарів землі

— Це дрон-обприскувач компанії "Аграс", — каже 39-річний Дмитро Дов­женко, представник компанії "Дрон. Юа". — Технологія обробітку угідь такою технікою прийшла із Китаю. Там багато маленьких полів, і вони свої культури, зокрема рис, обприскують вручну. Для оптимізації робочого процесу придумали дрон.

Стоїть на території виставкового комплексу "Експоцентр України" на столичному проспекті Академіка Глушкова, 1. Там минулого тижня відбулася виставка "Агро-2019".

Машина оснащена вісьмома електродвигунами, що встановлені на карбонових штангах. Деякі моделі обладнані камерами з тепловізорами і 30-кратним збільшенням зображення. Для повного зарядження акумуляторів для живлення дрону потрібно 24 хв. Ціна моделі — від 15 тис. євро до 20 (450–600 тис. грн), залежно від комплектації.

— Серед функцій пристрою — програмування. Перед тим як його запустити, оператор може прокласти польотний маршрут. Позначити точки, якими рухатиметься літальний апарат, — говорить спеціаліст. — Якщо вам потрібно обробити конкретний клаптик землі, оператор визначає межі ділянки і дрон виконає роботу лише в тій зоні.

Дрон може бути корисним і для українських приватних фермерів — для внесення добрив на краї полів. Особливо, коли територія має круті підйоми, схили. У таких місцях не може пройти трактор-обприскувач, адже його штанги чіплятимуться за перешкоди.

Дрон оснащений сенсорами, які здатні зчитувати контури поверхні.

— Це дає можливість запрограмувати літальний апарат так, що якщо задати відстань від ґрунту, скажімо, 2 метри — він літатиме, утримуючи таку дистанцію від землі, — говорить Дмитро. — За один виліт "Аграс" може триматись у небі близько 15 хвилин.

Його вантажопідйомність — до 20 кілограмів. Діапазон робочої висоти апарата — від 2 до 5 метрів. Ширина захоплення — від 5 до 9 метрів.

— "Аграс" може взяти на борт до 10 літрів рідини. За підхід покриває від одного до півтора гектара землі. За день може обробити 30 гектарів, — пояснює чоловік.

Праворуч від центральної зони виставки — басейни з живою рибою. Вздовж них тягнуться тракторні причепи. З-поміж них вирізняється жовтий квадроцикл із чорними смугами, подібний до марсохода.

— Це — косарка "Спайдер ILD02". Вона призначена для роботи у важкодоступних або небезпечних місцях. Круті схили, береги річок, узбіччя доріг, залізничних шляхів — її компетенція, — розповідає 41-річний Дмитро Нікульшин, заступник директора компанії "Техновектор". Тример створений для догляду за газонами, скошуванням бур'янів і високої трави. Потенціал машини дозволяє зрізати навіть молоді деревні стебла завтовшки до 20 міліметрів.

Косарка оснащена бензиновим двигуном "Кавасакі" з 21-сильним двигуном об'ємом 726 куб. см. Паливний бак на 16 л. За умов роботи на максимальних обертах витрати палива складають 3,5 л на год.

Крутний момент від двигуна до коліс передає гідравліка. На кожному колесі встановлено гідродвигун, що здатен розігнати тример до 8 км/год.

Всі чотири колеса обертаються на 360°. Косарка здатна розвертатися на місці завдяки режиму бортового повороту, як танк.

— Завдяки гідравлічній системі можна регулювати висоту покосу, — говорить Дмитро. — Ціна на тример від 18 до 40 тисяч євро — 540 тис. — 1,2 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «За день дрон-обприскувач обробляє 30 гектарів землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути