середа, 04 липня 2007 18:17

Вентилятор у комп"ютері безвідмовно працює рік-два

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Валерій Лукаш із фірми ”Діавест-Комп’ютерний світ” установлює кулер на новий комп’ютер у цеху, де збирають техніку
Валерій Лукаш із фірми ”Діавест-Комп’ютерний світ” установлює кулер на новий комп’ютер у цеху, де збирають техніку

Комп"ютери зі слабкими вентиляторами у спеку відмовляються працювати. Щоб охолодити системний блок, доводиться знімати кришку й ставити поряд справжній великий вентилятор.

21-річний киянин Артем Якименко у травні замінив кулер (так називають комп"ютерні вентилятори). Щойно вмикав, машина починала дуже гудіти.

Комп"ютер хлопець купив кілька місяців тому. Машина потужна: процесор "Інтел Пентіум 4", хороша відеокарта. Вибирав таку, аби можна було працювати й грати. Артем навчається в КПІ, підробляє продавцем-консультантом.

— Раніше комп"ютер починав дирчати, коли я кілька годин поспіль грав у ігри, — розповідає Якименко. — А тут машина заревла відразу.

Знайомий Артема, 30-річний Юрій Мордвінов, працює програмістом. Він сказав: проблема з охолоджувачами. У комп"ютері їх може бути кілька: на процесорі, відеокарті, перед вінчестером або ті, що охолоджують усю машину. Найчастіше комп"ютер починає гудіти, коли кулер зношується або забивається. Йому стає важко ганяти повітря, щоб ефективно охолодити прилад. Добрий вентилятор розрахований на рік-два безвідмовної роботи.

У сервісному центрі столичної компанії "Діавест-Комп"ютерний світ" розкрутили системний блок Якоменка й підтвердили: потрібно міняти кулер процесора.

— Буває, на процесорі стоїть охолоджувач із невеликим вентилятором, — розповідає директор роздрібних мереж компанії "Діавест-Комп"ютерний світ" Юрій Приходько, 42 роки. — Аби нормально охолодити систему, він починає обертатися швидше, тому й дуже шумить. Однак у спеку потужності маленького вентилятора не вистачає.

Добрий пропелер крутиться майже беззвучно

Невеликий кулер Артемові порадили замінити більшим.

— Майже всі виробники роблять вентилятори з пластику, — каже Приходько. — Головне, щоб його лопасті були гладенькими, без задирок. Найкращий елемент охолодження — мідний радіатор. Але це дорого. Тому нині їх роблять зі сплавів, до яких входить мідь. Такі за якістю не гірші.

Перевірити вентилятор можна відразу в крамниці, не встановлюючи в системний блок. Добрий пропелер крутиться майже беззвучно — без вібрації й торохкотіння.

У магазині "Діавест-Комп"ютерний світ" на Петрівці Якименко купив для процесора вентилятор корейської фірми "Зальман". Вони непоганої якості й доволі недорогі — 33 грн. У цьому ж магазині продають кулер із водяним охолодженням за 1733 грн. Він може замінити всі повітряні вентилятори комп"ютера.

У гіпермаркеті "City.com" на Петрівці, крім приладів фірми "Зальман", продають також і "Скайз". За словами продавця "Citi.com" 25-річного Костянтина Родіонова, вони працюють ще тихіше.

— Іноді не обов"язково міняти вентилятор, — говорить Родіонов. — Він може забитися пилюкою. Тоді й гірше охолоджує. Треба почистити радіаторну решітку кулера щіточкою або пропилососити — увімкнути пилосос на видув. Таку процедуру треба робити раз на рік.

Кулер коштує 30–40 гривень

Столичний програміст 43-річний Юрій Женжера має собаку. Через шерсть тварини чоловік міняє вентилятор на домашньому комп"ютері раз на півроку.
— Як часто не прибирай у хаті, від шерсті не позбудешся, — каже Юрій. — Я пробував чистити вентилятори тоненькою щіточкою з м"яким ворсом. Та все одно залишаються дрібні ворсинки, які не видно. Простіше купити новий кулер і не морочитися.
Який охолоджувач краще, Женжера підказати не може. Він вибирає прилад у крамниці. Дивиться не на фірму, а на розмір і ціну. Каже, якісний кулер можна купити за 30–40 грн.
С. Б.

Зараз ви читаєте новину «Вентилятор у комп"ютері безвідмовно працює рік-два». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути