неділя, 02 липня 2006 14:23

Скляні сонячні окуляри вже не носять

  Вікторія Бекхем (праворуч) віддає перевагу сонячним окулярам ”Діор”. Нещодавно вона заявила, що до кінця цього року збирається запустити виробництво власної лінії сонячних окулярів
Вікторія Бекхем (праворуч) віддає перевагу сонячним окулярам ”Діор”. Нещодавно вона заявила, що до кінця цього року збирається запустити виробництво власної лінії сонячних окулярів

Нинішнього літа модно носити сонячні окуляри з пластику. Популярні кілька років скляні вважаються вчорашнім днем. Продавці столичних розкладок продають за день до 15–20 затемнених "очей".

35-річний Андрій — торгує сонячними окулярами на Ленінградській площі в Києві. Він каже, що найякісніші на його полицях — окуляри фірми "Поляроїд".

— Якщо навіть перепитаєте в окуліста, вам скажуть те саме, — переконує чоловік. — Бо поляроїдівські "скельця" добре захищають око від ультрафіолету й усувають відблиски.

Андрій виймає з кишені джинсів гаманець, щоб перевірити, чи це не підробка. Тримає невеличку картинку-голограму із зображенням рибалки. Якщо вдягнути окуляри, крім рибалки, стає видно ще й рибку. Чоловік рекомендує взяти окуляри за 150 грн. Їхні дужки вручну оздоблені металевими рожевими квітами. Найдорожчі "очі" він продає за 250 грн: титанова оправа, а дужки — на пружинці.

34-річний Олександр Коляда з Вишневого міряє в Андрія кілька пар і вибирає за 80 грн вузенькі продовгуваті "поляроїди". Каже, йому подобається ця марка. Купує вже другі їхні окуляри. Пояснює, що перші взяв аж за 270 грн, але "посіяв", відпочиваючи за кордоном. Олександр певен, що вони нормально захищають очі.

— У Єгипті й Туреччині не раз чув від земляків-туристів, що через неякісні окуляри очі втомлюються ще гірше, ніж без нічого. А так, кажуть, і зір можна зіпсувати, — каже Олександр.

Продавець Андрій з цим згоден: неякісне скло за 25 грн він нікому не радить. Воно може розбитися і поранити очі. А пластик набагато легший, хоча покриття швидше стирається.

— Скло тепер не в моді. І зовсім не практичне, — долучається до розмови чолов"яга років 45, який приміряє затемнені "крапельки" в стилі американських полісменів за 80 гривень.

Приміряє затемнені "крапельки" в стилі американських полісменів

Продавець окулярів на Петрівці 28-річна Інна Тюніна каже, що такі зараз мають попит.

— Окуляри-крапельки, до речі, любить Вікторія Бекхем, — наче між іншим каже Інна. Вона намагається зацікавити моделлю.

Найчастіше у пані Інни питають "унісекс" — моделі, які личать і чоловікам, і жінкам. Або ж овальні чи квадратні. Із дзеркальними лінзами та плавним переходом покриття від темного до світлішого.

Тюніна впевнена, що цього літнього сезону модно носити холодні та "кислотні" кольори, всі відтінки металевого блиску, а також чорний, білий, коричневий, червоний.

— А ще перламутровий блиск, блискітки, стрази, — розповідає жінка. — А дорогі європейські виробники використовують для оправи дерево, мідь, черепаховий панцир.

У магазині "Адреналін" на вул. Чорновола продають французькі окуляри фірми "Жюльбо". 20-річна касирка Аня підтверджує загальну тенденцію: практично усі сонячні окуляри — пластикові. Вона радить обирати "очі", де на дужках указані виробник та штрих-код. На якісних виробах має бути зазначений ступінь затемненості.

— Бо для різної погоди є свої лінзи. Деякі окуляри продають у комплекті з кількома фільтрами, які можна міняти.

На окуляри магазин дає річну гарантію, футляр, а часто ще й шнурок. Але коштують вони порівняно дорого — від 250 гривень.





Скільки сонця пропускають лінзи

На етикетках якісних окулярів є цифри, які означають, скільки лінзи пропускають сонячного світла:

0 — пропускають 80–100% (лінзи прозорі або злегка затемнені)

1 — пропускають 43–80%

2 — пропускають 18–43%

3 — пропускають 8–18%

4 — пропускають 3–8% (лінзи дуже темні)

Дзеркальні підходять для яскравого світла

Жовті, світло-зелені, фіолетові, рожеві, блакитні скельця підходять для похмурої погоди та неяскравого сонця.
Темно-зелені лінзи окулярів — для неяскравого сонця. У них менше втомлюються очі.
Темно-сірі та коричневі — теж для помірного сонця. В них реалістично відображаються кольори.
Дзеркальні — для яскравого дня. Краще підійдуть для відпочинку на воді, в горах. Відбивають більшість сонячного світла.
Прозорі ("білі") — використовують для слабкого світла. Або у приміщенні, як модний аксесуар.

Зараз ви читаєте новину «Скляні сонячні окуляри вже не носять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути