Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2007 15:43

Срібні прикраси обмінюють грам на грам

Автор: фото: reuters
  Американська актриса й телеведуча Анна Хетевей на церемонію вручення премії ”Оскар” в Голлівуді одягла сукню від італійського дизайнера Валентино та прикраси зі срібла, білого золота та діамантів від французького торгового дому ”Ван Кліф і Арпельс”
Американська актриса й телеведуча Анна Хетевей на церемонію вручення премії ”Оскар” в Голлівуді одягла сукню від італійського дизайнера Валентино та прикраси зі срібла, білого золота та діамантів від французького торгового дому ”Ван Кліф і Арпельс”

Чернігівці Олені Жуклянській, 29 років, на день народження чотири роки тому тітка подарувала злиток срібла — 18 грамів. Досі Олена не знає, що з ним зробити. Дивиться, як кіт на сало — бо срібні прикраси любить більше за золоті.

— У Чернігові срібло не обмінюють, — каже Олена. — Намагалася через знайомих вийти на ювелірів. Але жоден не взявся переплавити шматок на прикраси. Кажуть, срібло — примхливий метал. То мій злиток і досі лежить у шухляді.

Срібні монети, посуд, злитки з пробою можна обміняти на прикраси у двох пунктах Київського ювелірного заводу — на вул. Голосіївській, 19 та на вул. Гончара, 79/4.

На Голосіївській, недалеко від заводу і центральної київської автостанції, у пункті обміну срібла два віконечка. За склом вивішені срібні ланцюжки, виставлені каблучки та сережки. У черзі чекають шестеро-семеро клієнток. Коротко стрижена жінка біля віконця одягає сережки і крутить головою — роздивляється себе у дзеркало.

— Мені йде? — запитує блондинку. Та кривиться. Решта жінок намагаються розгледіти прикраси через голови сусідок. Окремо в кутку висять столові та чайні ложки зі срібла, на них ніхто не звертає уваги. Працівники обмінника відповідають знервовано. Від цього дратуються і відвідувачі.

Киянка Наталія, 50 років, принесла зламані срібні сережки, шматок ланцюжка та погнуті каблучки. Каже, вдома зібрала увесь срібний лом. Із заводського асортименту вибрала ланцюжок і кулон.

— Хотіла ще колечко, але обмінниця закрилася на обід, не схотіла почекати, — Наталя тримає в руках роздруковану квитанцію і знову стає у чергу. Вона приїхала на Либідську з іншого кінця міста — з Лісового масиву. — Черги тут сумашедші. А працівниці мали б бути привітніші, терпиміші. Бо на вітрину дивишся — одна прикраса, поміряєш — виглядає зовсім по-іншому.

Срібло зі стертою пробою оцінюють найдешевше

Обмін срібла Наталії обійшовся у 53 грн. Ще дві гривні заплатила майстру, щоб вийняв із старого колечка камінець.

— Вибрала ланцюжок 925-ї проби 9,23 грама. За нього узяли 9,5 грама лому. Написали: 0,17 грама — "потеря", — пояснює Наталія. — За роботу взяли 33 гривні. А за кулон заплатила 20.

Після обіду людей в обміннику стає менше. У цей час можна уважніше роздивитися прикраси. До віконця підходить 16-річний хлопець у чорній футболці з наклейкою. Каже, у нього є срібний посуд. Просить показати найважчий ланцюжок. Обмінниця знімає масивну прикрасу з ланками, схожими на бочечки.

— 54 грами срібла, за роботу — 314 гривень. Його принесли на обмін, — розмахує перед очима ланцюгом. Але хлопцю він не сподобався. — А найважчий ланцюжок нашого заводу — 11,6 грама, за роботу сплатите 43 гривні.

Срібло обмінюють тільки грам до грама, залишок срібла повертають. На ярлику прикраси видрукована її вага, ручкою написана ціна за роботу.

У пунктах обміну не приймають коштовні метали в самородках та вироби технічного призначення, покриті емаллю. Срібло зі стертою пробою оцінюють за найнижчою — 800-ю.

Якщо у вибраній золотій прикрасі більше коштовного металу, ніж ви принесли на обмін, то за надлишок можна доплатити — 102 грн за грам. Але срібло так не обмінюють.

Киянка Алла Свиридова часто міняє срібло. Шукає оригінальні прикраси. Біля вітрини придивляється до виробів. Недавно, каже, обміняла перстень для сина, а собі узяла невеличку каблучку з камінцем.

— Гарна і зручна, не чіпляється за одяг чи волосся, — жінка простягає ліву руку з перснем. — Як набридне, обміняю на щось інше. За гороскопом мої метали — біле золото і срібло. Але на біле золото я не заробляю.

Наречені замовили срібні обручки ручної роботи

У київській мистецькій майстерні "Арт-сюрприз" у Новопечерському провулку зі срібла клієнта роблять нові прикраси. Найпростіша каблучка ручної роботи коштує $25.
— Обміняти, звичайно, дешевше і швидше. Але нам клієнт може принести свій малюнок прикраси, пояснити, що він хоче або вибрати з наших ескізів, — каже художник по металу Сергій Синьоокий, 24 роки. — Нещодавно робив нареченим обручки. Справа не в ціні. Вони дуже захотіли оригінальні срібні перстеники ручної роботи.
У каблучку чи сережки можна вставити прості або коштовні камінці.

Зараз ви читаєте новину «Срібні прикраси обмінюють грам на грам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути