вівторок, 16 грудня 2008 14:57

Сфінксів після купання змащують зволожувальним кремом

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Оксана Хомутовська принесла на виставку котів тримісячне кошеня Хенка породи петербурзький сфінкс. Кошенята сфінксів відкривають очі на третій день після народження. Часом з’являються на світ із відкритими очима
Киянка Оксана Хомутовська принесла на виставку котів тримісячне кошеня Хенка породи петербурзький сфінкс. Кошенята сфінксів відкривають очі на третій день після народження. Часом з’являються на світ із відкритими очима

Понад півсотні котів різних порід можна було оглянути на виставці, що відбулася в середині листопада у столичному Палаці дітей та юнацтва. Тварин розмістили в переносних клітках уздовж стін. Квиток для дорослого коштував 25 грн. Пенсіонери і діти до 12 років платили на десятку дешевше.

35-річна киянка Світлана Гриценко прийшла на виставку із 5-річним сином Денисом. Розповідає, що навесні була на виставці котів у Музеї природи. Вхід був безкоштовний, але тварин значно менше, дитині було нецікаво.

— Вдома у нас тварин немає, — розповідає жінка. — Квартира однокімнатна, та й доглядати немає часу. А син любить тварин, тому стараюся водити його на такі виставки. Денисові найбільше сподобалися дуже рухливі сіамські кошенята.

Четверо сіамських кошенят зі столичного розплідника "Оригамі" сидять у переносному будиночку. Власниця розплідника 62-річна Милослава Слободян просовує через шпарину у прозорій передній стінці паличку з балабоном. Кошенята намагаються спіймати кульку лапками. За грою тварин спостерігають діти.

— Справжніх сіамців можна відрізнити за видовженою мордочкою, витягнутим тілом, довгими лапами, гострими вухами й тонким хвостом, — каже жінка. — Їх в Україні почали розводити майже 14 років тому. Раніше сіамцями називали помісь породистої тварини з короткошерстими безпородними котами. Відповідно, вони мали неврівноважений характер, могли проявляти агресію.

Слободян займається розведенням котів сіамської породи 12 років. Залежно від родоводу батьків, вартість кошеняти — близько $400. Радить годувати тварин збалансованими сумішами та вітамінами. Для своїх кошенят Слободян купує сухий корм фірми "Ігл Пак".

Купати й вичісувати британських котів не потрібно

Власниця столичного розплідника екзотичних собак і котів Оксана Хомутовська, 36 років, дістає з будиночка тримісячне кошеня петербурзького сфінкса. Декілька кошенят породи донський сфінкс сплять усередині.

— Сфінкси подобаються людям через свій незвичний вигляд, доброзичливість і відданість, — розповідає Хомутовська. — Вони — як собаки, завжди поряд із господарем, приходять полащитися. Коти інших порід можуть не звертати уваги на людину, забитися десь у куток і спати, а ці потребують уваги і спілкування.

Жінка розводить сфінксів майже шість років. Кошеня коштує від $300. У розпліднику є тварини з голубими очима, вони користуються найбільшою популярністю.

Людей, які купують кошенят, жінка попереджає: у представників цієї породи підвищений обмін речовин, тому їх потрібно часто годувати. Бажано, щоб корм був збалансованим.

— Шкіра цих котів виділяє антибактеріальну змазку, — розповідає Хомутовська.

— Тому їх періодично потрібно витирати, а після купання змащувати кремом. Тоді шкіра буде м"якою й еластичною.

Неподалік сидить короткошерстий британський блакитний кіт Умка. Схожий на дорослого. Та господар 40-річний киянин Андрій Олійник каже, що кошеняті лише 10 місяців.

— Порівняно з пухнастими котами з брітом менше мороки, — розповідає чоловік. Гладить плюшеву спину тварини. — До їжі він неперебірливий. Їсть сухий корм, варені овочі, любить свіже куряче м"ясо. Купати й вичісувати котів не потрібно. Шерсті по квартирі від нього не буде.

Британські коти швидко пристосовуються до умов проживання, доглядати за ними нескладно. Тварини мають сильний характер, займають домінуюче положення у квартирі.

— Ці коти добре розрізняють, як до них ставляться, — каже Андрій Олійник. — Не люблять фамільярності. Якщо людина щира до нього, кіт відповідає взаємністю і прив"язується.

Коти цієї породи в середньому коштують $300. Британського кота без родоводу можна купити утричі дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Сфінксів після купання змащують зволожувальним кремом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути