понеділок, 17 квітня 2017 05:30

"Поставили більші вікна — проблеми зі здоров'ям минули"

Автор: ФОТО З САЙТА www.veramo.ru
  Грибок та пліснява на стінах викликають хвороби в усіх мешканців будинку
Грибок та пліснява на стінах викликають хвороби в усіх мешканців будинку

— До ремонту діти й жінка не могли вилікувати алергію, мали висип на руках і животі. Сімейний лікар і порадив оздоровлювати не сім'ю, а дім. Усе через клей для шпалер — у ньому було забагато хімікатів, тому впливали на нас. Обдерли стіни до цементу, переклеїли й перестали хворіти, — розповідає Максим Сальник, 31 рік, із Хмільника на Вінниччині.

Таке явище називають синдромом хворого будинку. Це коли в домі одночасно хворіють усі мешканці на одну й ту ж недугу. А коли переселяються — все минає.

— Люди у такому домі хворіють на алергії, їх обсипає, кашляють, може підвищуватися температура. Часто погано сплять, мляві, мають поганий настрій, — каже біоінженер Влад Корчук, 42 роки, з Тернополя. — В одному з таких домів клієнти страждали від головного болю. Це був сучасний будинок із вишуканим інтер'єром, дорогими меблями. Коли ми дім перевірили, виявили, що туди практично не надходить чисте повітря, а світла мало. Вирубали стіни й поставили більші вікна — проблеми зі здоров'ям минули.

Людям шкодять хімікати, які використовують для виготовлення будівельних матеріалів — клею для шпалер, пропиток, цементу. Грибок і пліснява на стінах спричиняють біль у м'язах і лихоманку. Небезпечні й бактерії легіонели, що живуть у вентиляції та кондиціонерах. Спричиняють запалення легенів. Легіонела часто оселяється у провітрювачах критих міні-­басейнів і домашніх лазнях.

— Грибок з'являється, коли в квартирі вологість перевищує 60 відсотків. Вироб­ляє токсини, які отруюють організм. Живе до 12 років. Тому навіть якщо ви переїдете в іншу квартиру, але збережете старі меблі, грибок залишається.

Для "лікування" такого приміщення може не вистачити косметичного ремонту. Слід обдерти стіни до цегли, зчистити шпалери й штукатурку. Обробити протибактеріальними засобами. Почистити всі вентиляційні канали. Також викинути старі меблі, папери, інший непотріб. Після ремонту слід постійно робити профілактику — мити стіни засобами, що вбивають бактерії.

Зараз ви читаєте новину «"Поставили більші вікна — проблеми зі здоров'ям минули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути