неділя, 10 червня 2007 17:01

Лакувати підлогу треба у п"ять шарів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Майстер-паркетник Сергій Санченко шліфує підлогу перед лакуванням у квартирі на вул Братиславській у Києві. Він використовує машину ”Вольф”, яка зачищає паркет шліфувальними кругами
Майстер-паркетник Сергій Санченко шліфує підлогу перед лакуванням у квартирі на вул Братиславській у Києві. Він використовує машину ”Вольф”, яка зачищає паркет шліфувальними кругами

Кілька років тому лакування паркету вважалося дуже марудною справою. Лаки на синтетичній основі сохнуть довго й мають різкий запах. А для якісного покриття треба зробити це кілька разів. Щонайменше на тиждень родині доводилося з"їжджати з квартири.

37-річний киянин Костянтин Франчук має квартиру на Відрадному. Він лакував підлогу кілька років тому.

— Знайомі сказали, що циклювати не обов"язково, — каже Костянтин. — У мене була ручна шліфмашина. Я вирішив її замість циклювалки використати. Брудні місця на паркеті затер шліфувальним колом.

Паркет у квартирі Франчуків клали років 40 тому, коли зводили будинок. Між дощечками з"явилися щілини. Їх господар зашпаклював мастикою.

— Ця кімната прохідна, — розповідає Франчук, — а синтетичний лак так смердить! На тиждень довелося з дружиною переїхати до батьків.

Лак наносив у три шари. Перший шар висох за день. Друге і третє покриття були беручкими. Довелося чекати кілька днів, щоб не прилипало до ніг.

— Зараз використовують лаки на водній основі — "Бона", "Бланшон", — говорить Олександр Примак, 31 рік, зі столичної компанії "Дім паркету". — Вони сохнуть практично за кілька годин. І не смердять. Але лакувати треба п"ять разів. Тоді покриття не витиратиметься сім років.

Лак із гелем не витирається і не тріскається

Спочатку майстри радять обов"язково добре відшліфувати паркет. Тоді лак триматиметься довше. Рівний і не дуже старий можна підчистити ручною шліфувальною машиною. А на зачовганій підлозі верхній шар треба знімати машиною. Шви й нерівності майстри з "Дому паркету" рекомендують замазувати пастою шведської фірми "Бона".

— Після кожного шару лаку бажано нанести гель, — радить 37-річний Юрій Мажаров, майстер столичної фірми "Стройдизайн". — Речовина заповнить щілини і заглиблення в паркеті не гірше за шпаклівку. Лак із гелем не витирається і не тріскається.

Фірма "Бона" робить якісний лак на водній основі, вважають паркетники. На кімнату 17 кв. м, як у Франчуків, потрібно 5 л. Каністра лаку коштує приблизно 300 грн.

— Паркетний лак краще наносити валиком, — каже приватний майстер В"ячеслав Сєрган, 36 років. — У невеликій кімнаті можна працювати щіткою з натуральним ворсом.

Три роки тому на матеріали Костянтин Франчук витратив 400 грн. За цей час лак потьмянів, з"явилися потертості. Тому невдовзі чоловік планує покрити підлогу новим лаком.




Лаковане покриття боїться води і хімії


На ніжки стільців і столів треба наклеїти шматочки повстяної тканини, щоб не здерти свіжий лак. Він довше триматиметься, якщо верхній шар покрити рідким масляним воском, запевняють майстри.

— Лакований паркет не можна мити, — каже Юрій Мажаров. — Від води лак може полущитися. Таку долівку протирають вологою ганчіркою, але без хімічних засобів.

Шліфувальну машину можна взяти напрокат

У київській крамниці "Сіа" на вул. Антоновича, 169 день прокату великої шліфмашини коштує 250 грн. Оренда маленької кутової шліфувалки — 160 грн. Інструмент орендують зазвичай на добу. Якщо людина звертається до магазину вперше, з неї беруть заставу — 2500 грн за велику машину і 1500 грн за малу, а також паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Лакувати підлогу треба у п"ять шарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути