понеділок, 06 листопада 2017 07:55

Купольний будинок зводять за три дні

Автор: www.varganshik_livejournal.com
  Зовнішню частину купола вкривають гнучкою бітумною черепицею, ондуліном чи руберойдом. Всередині дім обшивають вагонкою чи фанерою
Зовнішню частину купола вкривають гнучкою бітумною черепицею, ондуліном чи руберойдом. Всередині дім обшивають вагонкою чи фанерою

— Купольний будинок — це гарно й комфортно. Економія починається із фундаменту. Вартість матеріалів порівняно з традиційним домом нижча на 15–20 відсотків. На будівельних роботах заощаджуємо ще 30–40. На експлуатації — 60 відсот­ків, — говорить Микола Охріменко, 52 роки, архітектор із Дніпра.

Дім збирають, як конструктор, із сегментів-трикутників. Подібний до юрти.

— Геометрія сфери набагато ефективніша за прямокутні структури. Вона скорочує витрати на опалення. Менша площа стін — менші втрати тепла. Властивості купола знижують опір вітру. Тобто не буде протягів. Не доведеться ремонтувати покрівлю.

Сферичні форми підсилюють світло. Традиційні прямокутні — його поглинають.

— Найбільша перевага такого дому — його легко звести самому, — ­продовжує Микола Охріменко. — Деталі каркаса не довші за 3 метри, їхня маса — до 25 кілограмів. Важка будівельна техніка не знадобиться. Складається швидко. Четверо людей справляться за три дні.

Купольний дім зручно планувати. У малому немає несучих стін. У великому їх встановлюють довільно. Можлива будь-яка кількість вікон.

— Перед початком роботи обов'язково підготуйте схему помешкання або знайдіть її в інтернеті. Визначтеся з моделлю купольного будівництва. Виберіть габарити. Всі деталі позначте в кресленнях. Найвідповідальніший вузол конструкції — конектор. Від точності його виготовлення залежить стикування елементів. Тому краще купити готовий заводський комплект. Якщо плануєте підводити систему водопостачання і відведення стоків — передбачте це. Для труб доведеться вирити кілька додаткових ­траншей.

Коли план готовий і місце вибране — починають встановлювати конструкції.

— Очистіть ділянку від родючого шару ґрунту. Засипте заглиблення щебенем. Утрамбуйте. Поверх насипте піску. Теж утрамбуйте. Залийте фундамент. Краще — залізобетонний стрічковий.

На нього встановлюють дерев'яний каркас із трикутних балок-сегментів.

— Їх обшивають зовні і ­зсередини. Зовні — листами фанери. Це екологічно чистий матеріал. Зовнішню частину купола вкривають гнучкою бітумною черепицею, ондуліном чи руберойдом. Акуратно виріжте з нього трикутні елементи. Послідовно зафіксуйте їх на куполі за допомогою клею або розплавленої смоли.

Проміжок усередині трикутників заповнюють теплоізоляцією.

— Це може бути мінеральна вата, ековата або костриця з конопель чи льону. Вони екологічні, недорогі й негорючі. Всередині дім обшивають вагонкою чи фанерою. Опалюють газовим котлом. Іноді встановлюють теплу підлогу. Вікна беруть стандартні або замовляють трикутні металопластикові.

Купольний дім належить до категорії каркасного малоповерхового будівництва. Не потребує спеціальної сертифікації. Його можна зводити окремо або прилаштувати до звичайного будинку. Коштує спорудження такого будинку від 3 до 10 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Купольний будинок зводять за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути