Ексклюзиви
середа, 24 вересня 2008 15:54

Киянин Юрій Руголь вирощує 60 диких птахів

На обійсті двоповерхового приватного будинку неподалік Лук"янівського ринку киянин 63-річний Юрій Руголь вирощує понад 60 рідкісних птахів. У клітках живуть кілька павичів і папуги. Решта птаства гуляє подвір"ям.

— У зоопарку такого не побачиш, — каже Юрій Руголь. На його подвір"ї часто проводять уроки біології вчителі з довколишніх шкіл. — Там усі птахи у клітках, за склом і решітками, а тут ходять на волі, їдять із рук.

Чоловік почав розводити птахів понад 20 років тому. У мисливському господарстві під Києвом купив фазанів, спорудив вольєри. Шукав на звалищах сітки й металеві труби, зварював загорожі. Павичів придбав у середині 1990-х. Їхні яйця підкладав під квочку. Вона висиділа перших пташенят.

На Куренівському ринку чоловік купив екзотичного сріблястого фазана. Нині має павичів, гусей, диких канадських качок, карликових кахетинських курей, журавлів і папуг. Більшість птахів мають клички.

— Великого сірого журавля я назвав Піскун через його вуса, — розповідає Юрій Руголь. — Є ще канадська качка, у неї чорний дзьоб має білу цяточку. Її зву Чорномирдіном.

Чоловік підгодовує хлібом журавлів. Купив їх кілька років тому. Спочатку великого сірого, потім трьох красавок. Вони — з наших країв. З екзотичних планує придбати вінценосного та японського журавлів.

— Журавлі ревниві, — зазначає господар. — Супчик, наймолодший із красавок, раніше постійно ходив за мною. Інші його за це били. Тепер, як підріс, вже не чіпають.

Чоловік захоплюється тваринами з дитинства. У школі відвідував гуртки юних натуралістів, часто бував у зоологічному музеї. Після школи вирішив стати біологом, але на біологічний факультет не вступив через великий конкурс. Став інженером-механіком. У середині 1980-х, щойно з"явилася можливість, завів птахів.

Не їжте гусей! Вони з Чорнобильської зони!

— Саморобні вольєри давно час замінити на новіші, — бідкається. — Крізь дірки в сітці до загорожі потрапляють горобці та щурі — крадуть у птахів їжу та яйця. Доводиться підгодовувати і їх, щоб не шкодили.

Часом птахи перелітають через невисокий паркан. Іноді їх крадуть. Першим поцупили павича Павлушу. Господар підозрює, що його вкрали на замовлення. Каже, бізнесмени неодноразово пропонували гроші за птаха.

— Якось пожартував, написав оголошення: "Не їжте гусей! Вони з Чорнобильської зони!", — згадує Юрій Руголь. — Оголошення повісив біля сусіднього гуртожитку на вулиці Коперника. Наступного дня прибігають двоє жіночок: "Дядьку! Що ж ви одразу не попередили?" А що, мені до кожної гуски записку чіпляти?

На корм птахам Юрій Руголь щомісяця витрачає майже 500 грн. Купує пшеницю та кукурудзяне зерно на Куренівському ринку. Каже, там дешевше, ніж на Лук"янівському. Продавці сусіднього ринку добре його знають, приносять птахам зелень, побиті кавуни.

— Колись принесли канюка, його ще звуть мишоїдом, — розповідає Юрій Руголь. — Але птах виявився надто лінивим. Навіть мишу сам не вмів роздзьобати. Доводилося йому розрізати, тільки тоді їв.

Минулої осені на подвір"ї Руголя сіла дика качка. Жила із птаством. Потім подалася у вирій. Спершу чоловік боявся, щоб птахи не захворіли. Та обійшлося.

— Торік упритул до садиби почали зводити багатоповерхівку, — розповідає Юрій Руголь. — Будівельний котлован підходить прямо до паркану. Довелося звертатися до будівельників, щоб ставили вищий і натягли сітку. А то хтось кине згори на подвір"я пляшку і накоїть біди. Кілька років тому намагалися забрати й мою садибу під забудову. Але цьому будинку вже близько 100 років, його зводив ще мій дід. Вдалося довести, що будівля має історичну цінність.



Ямайський павич коштує 15 тисяч гривень

Найдешевше можна купити диких птахів, які живуть в Україні, — фазана звичайного, його ще називають мисливським, і журавля. Із закордонних — павича звичайного.  Придбати можна на пташиних базарах або в господарствах, які їх розводять. Найдорожче коштують рідкісні птахи — їх продають переважно колекціонери.

Узимку птахів підгодовують соняшниковим насінням

Більшість птахів пристосовані до наших зим. У вирій вони летять через брак їжі.
— Узимку птахам потрібно давати більше жирної їжі, аби підтримати організм. Наприклад, соняшникове насіння, — каже Юрій Руголь. — Вольєри можна не утеплювати. Деякі птахи взимку ночують на вулиці.
Фазани навіть при -20°С ночують на деревах. У дикій природі вони виживають завдяки ягодам шипшини, калини й горобини, які залишаються на кущах.

Зараз ви читаєте новину «Киянин Юрій Руголь вирощує 60 диких птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути