понеділок, 29 жовтня 2012 00:45

Кімнатні рослини ростуть на стіні

 

— Власники заміських будинків, банки та ресторани часто замовляють фітостіни. Ще їх називають вертикальними садами. Це ніби газон або клумба на стіні, — розповідає киянин Олександр Шевкун, 34 роки.

Його компанії "Гарден груп" замовляють озеленення.

— Можна вішати надворі. Але частіше використовують у приміщеннях. Фітостіна насичує повітря киснем. Недавно я робив фітостіну для домашнього кінотеатру. Його замовили для звукоізоляції стіни між спальнею та кінозалом, — продовжує озеленювач.

Рослини з лапатим листям — папоротник, аспарагус, драцену, бегонію — висаджують у "кишені" на стіні. Розростаючись, зелень повністю вкриває конструкцію. Варто брати рослини з листям різних кольорів. Тоді вертикальний сад буде схожий на килим.

Озеленювачі використовують кишені з пластику. Їх продають у будівельних гіпермаркетах та спеціалізованих магазинах. Кращий вигляд матимуть кишені з повсті або пальмового волокна. Їх можна зробити самому за день. Кріплять на саморобну конструкцію. Спершу набивають на стіну дві вертикальні рейки — дерев'яні або краще з алюмінію. На них кріплять пластиковий щит або лист ламінованого ДСП. На нього шурупами прикручують горизонтальні планки. Під верхню прикріпляють край повсті. Потім полотно вигинають, щоб утворилася кишеня завглибшки 20 см. Її ділять на гнізда для рослин завширшки 13-15 см. Переділки зшивають капроновою ниткою. Другу планку кріплять на 20-25 см нижче від верхньої, також загорнувши у складку волокна. Знову формують кишені.

До кожної кишені підводять трубку для крапельного зрошування. Їх маскують під повстю. Під стіною встановлюють металевий або пластиковий піддон. У нього наливають воду і занурюють насос, що подає її по трубках у кишені з рослинами.

— Система поливу автоматизована. Ви можете встановити частоту поливу. Раз на тиждень у піддон треба наливати воду. До неї можна розчиняти добрив, — продовжує Олександр Шевкун.

Потім у кишені вкладають рослини, висаджені у поліетиленові пакети. До кожного вставляють зрошувальну трубку. Внизу пакета треба зробити кілька надрізів для зайвої вологи. По волокну вона знову стікатиме в піддон. Якщо якась рослина захворіє, її виймають із пакетом, заміняють на нову. На площі 1 кв. м вміщається 20-30 рослин. У кімнатах часто роблять фітостіни завширшки 1 м та 2-3 м заввишки.

Система поливу із піддоном обійдеться найдорожче — близько 3 тис. грн. Рослини в магазинах квітів продають по 15-150 грн. Якщо замовляти вертикальний сад озеленювачам, доведеться платити за роботу 4 тис. грн за 1 кв. м.

У затемнених кімнатах над вертикальним садом треба встановити два-три світильники. У них вкручують спеціальні фітолампи.

Київська студентка Марина Іванів, 22 роки, сама зробила фітостіну.

— Поливальну систему не ставила, бо дорого. Поливаю раз на тиждень. Хочу наступного літа зробити вертикальний міні-город на балконі. Посаджу салат, полуницю та помідори.

4400

рослин висадив на фітостіну французький дизайнер Патрік Блан. Він оздобив вхід до станції метро Авлабарі у Тбілісі, столиці Грузії. Цей вертикальний сад — найбільший у Європі. Має площу 107 кв. м.

 

Зараз ви читаєте новину «Кімнатні рослини ростуть на стіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути